Selänne sa dočkal Stanleyho pohára v 14. sezóne

SITA|7. jún 2007 o 12:16

ANAHEIM 7. júna (SITA) - Jeden z najlepších útočníkov a strelcov kanadsko-americkej NHL za posledných 15 rokov Teemu Selänne sa prestížneho Stanleyho pohára dočkal až vo svojej 14. sezóne v profilige.

ANAHEIM 7. júna (SITA) - Jeden z najlepších útočníkov a strelcov kanadsko-americkej NHL za posledných 15 rokov Teemu Selänne (na archívnej snímke agentúry EPA vpravo) sa prestížneho Stanleyho pohára dočkal až vo svojej 14. sezóne v profilige. Tridsaťšesťročný "fínsky blesk" mal na dosah počas kariéry viacero titulov a trofejí, ale vždy najviac túžil práve po Stanleyho pohári. "Bolo pre mňa nesmierne náročné vyhrať profiligu. Už som bol iba malý kúsok od zisku olympijského zlata či najcennejšej medaily na majstrovstvách sveta, no nikdy sa mi to nepodarilo. Som taký šťastný, že som konečne niečo vyhral. Stanleyho pohár je pre hokejistov najväčšou trofejou, a preto je to pre mňa také úžasné," povedal po skončení rozhodujúceho piateho duelu najlepší nováčik NHL zo sezóny 1992/93. Vo svojej zbierke má s fínskou reprezentáciou striebro a bronz zo ZOH (2006 resp. 1998), striebro zo Svetového pohára 2004 i MS 1999.

Selänne otvoril svoju zámorskú kariéru vo Winnipegu, ktorý ho v roku 1988 draftoval z desiateho miesta. Hneď vo svojej premiérovej sezóne potvrdil pravý krídelník obrovský potenciál a 76 gólmi a 132 bodmi vytvoril nováčikovské rekordy, ktoré sú platné aj v súčasnosti. Navyše sa stal spoločne s Rusom Alexandrom Mogiľným aj najlepším strelcom celej súťaže a hneď sa zaradil aj do prvého tímu All-Stars NHL. Vo februári 1996 ho vtedajší zamestnávateľ vymenil do Anaheimu, kde vytvoril "smrtiacu" dvojičku s kapitánom Mighty Ducks Paulom Kariyom. V rokoch 1998 a 1999 opäť získal Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca základnej časti. V marci 2001 odišiel do San Jose, kde chcel získať Stanleyho pohár, zatiaľ čo sa "káčeri" o dva roky už bez svojho niekdajšieho lídra po prvý raz dostali do finále profiligy. Po skončení ročníka 2002/03 sa ako voľný hráč rozhodol posilniť Colorado nabité hviezdami, kde sa opäť stretol aj s Kariyom. Avalanche však v play off prepadli a samotný fínsky krídelník odohral najmenej vydarený ročník v kariére. Po ročnej pauze, ktorú zapríčinila výluka NHL, sa znova upísal Anaheimu. Vo svojom niekdajšom klube opäť zažiaril, keď postupne zaznamenal 90, resp 94 kanadských bodov. "Opäť som hral tak dobre, ako v prvých desiatich rokoch mojej kariéry. Bol to pocit, ako keby mi niekto daroval okuliare a ja som začal opäť vidieť jasne." Práve posledné dva ročníky považuje skúsený veterán za najlepšie v kariére. "Bol to neuveriteľný pocit, opäť korčuľovať bez bolestí. Získal som späť silu, rýchlosť i radosť z hokeja. Na ľad som vždy vstupoval s úsmevom," dodal Selänne.


Nachádzate sa tu:
Domov