Trojnásobný majster sveta: Sagan nemal konkurenciu, to by bolo pred rokmi nemysliteľné

Oscar Freire získal zelený dres na TdF v roku 2008.
Oscar Freire získal zelený dres na TdF v roku 2008. (Autor: SITA/AP)
Zoran Boškovič|30. sep 2017 o 07:20

Okrem pochvalných komentárov prichádzajú aj tie negatívne.

BRATISLAVA. Mal o rok viac ako Peter Sagan, keď sa mu to podarilo. Síce to nebol rekordný zápis ako v prípade Slováka, no tiež vyhral majstrovstvá sveta trikrát.

Najskôr v talianskej Verone (1999), kde o ňom päťsto metrov pred cieľom nik ani nevedel. Bol málo známy.

O dva roky neskôr úspech zopakoval v metropole Portugalska Lisabone a v roku 2004 to zavŕšil porážkou Erica Zabela opäť v Taliansku.

Oscar Freire bol zjav. Skvelý šprintér, neskôr elitný klasikár. Postavu mal síce inú než Peter Sagan (171 cm, 61 kg), no na kvalite mu to neubralo.

Po tom, čo sa Saganovi podarilo rekordný tretíkrát po sebe vyhrať majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2017 v nórskom Bergene, okrem pochvalných komentárov prichádzajú aj tie negatívne.

Začala s nimi legenda Eddie Merckx, ktorý kritizoval nudu súčasnej cyklistiky. Neskôr bývalý majster sveta Mario Cipollini vyhlásil, že Sagan s Froomom až príliš kraľujú súčasnej cyklistike.

„Viete, Saganovi stačí na to, aby vyhral, získať desať metrov pred súpermi. Pri menej selektívnych pretekoch je to pre ostatných jazdcov až ponižujúce,“ vyhlásil 72-ročný Merckx.

Teraz sa k ním pridal aj trojnásobný majster sveta Oscar Freire.

Na MS nemal takú konkurenciu

Španielsky cyklista vyhral okrem troch MS aj trikrát Miláno-San Remo či zelený dres na Tour de France v roku 2008. Počas pätnásťročnej kariéry dokázal často udivovať.

Vyhral sedem etáp na Vuelte, štyri na Tour de France. Freire je presvedčený, že niektoré zo Saganových triumfov by neboli možné v minulosti, kedy by čelil omnoho ťažšej konkurencii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»MS v cyklistike»Trojnásobný majster sveta: Sagan nemal konkurenciu, to by bolo pred rokmi nemysliteľné