Kontroverzný Holanďan provokuje: Sagan si kúpil víťazstvo na Paríž - Roubaix

Bývalý holandský cyklista Lieuwe Westra.
Bývalý holandský cyklista Lieuwe Westra. (Autor: SITA/AP)
Zoran Boškovič|2. máj 2018 o 14:40

Bývalý cyklista Lieuwe Westra opísal, ako sa dajú v cyklistike kúpiť úspechy.

BRATISLAVA. Každý cyklista chce triumfovať a dostať sa na úroveň Petra Sagana, Chrisa Frooma či Vincenza Nibaliho. Nie každý však má na to talent či disciplínu. Tak hľadajú iné cesty k úspechu.

Bývalý holandský cyklista Lieuwe Westra sa vo svojej knihe priznal k dopingu. Fingoval zranenie kolena, aby mohol používať podpornú látku kortizón.

"Pichal som si to sám, aby som bol rýchlejší. Chcel som získavať ceny a vyslúžiť si obdiv ostatných. Už v mojej prvej profesionálnej sezóne som vedel, že iba tvrdým tréningom nič nedosiahnem," citoval denník Leeuwarder Courant z knihy Beštia: Cyklistický život Lieuwa Westru.

Svoje prvé veľké víťazstvo dosiahol podvodom. V podstate si ho kúpil. A z toho obvinil aj Petra Sagana.

Westra: Sagan si kúpil titul na Paríž - Roubaix

Westra je dvojnásobným holandským šampiónom v časovke. Na Tour de France 2014 bol súčasťou tímu Astana a pomáhal Nibalimu k celkovému triumfu. Vyhral etapy na Paríž - Nice či Critérium du Dauphiné.

Na Tour de France štartoval päťkrát, na Vuelte dvakrát. Podľa denníka Volkskrant Westra priznal, že si kúpil svoje prvé víťazstvo v roku 2009 na menších pretekoch Arno Wallaard Memorial.

V prvej sezóne v profipelotóne porazil Nemca Erica Baumanna v záverečnom šprinte vďaka triku, ktorý mu poradil kolega z tímu Vacansoleil Aart Vierhouten.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kontroverzný Holanďan provokuje: Sagan si kúpil víťazstvo na Paríž - Roubaix