Sagan potrebuje už len jeden triumf, aby Tiňkov zostal v cyklistike

Oleg Tiňkov si tohtoročnú Tour veľmi užíva.
Oleg Tiňkov si tohtoročnú Tour veľmi užíva. (Autor: TASR)
Sportnet|15. júl 2016 o 05:47

Ak vyhrá ešte dve etapy, ostanem pri cyklistike, vyhlásil majiteľ tímu Tinkoff po prvom víťazstve Slováka na tohtoročnej Tour.

BRATISLAVA. "Nikoho nezaujíma budúcnosť cyklistiky, tak prečo by mala mňa? Kašlem na nich na všetkých. Vo vedení cyklistickej únie sú hlupáci. Ja končím, odletím domov a budem sa venovať svojmu podnikaniu," vyhlásil na konci minulého roka ruský miliardár a majiteľ tímu Tinkoff Oleg Tiňkov.

Počas svojho pôsobenia sa snažil o zreformovanie cyklistiky a zníženie vplyvu sponzoringu na chod tímu. Navrhoval, aby sa jednotlivé zoskupenia spojili a získali od organizátorov väčší podiel z predaja televíznych a marketingových práv.

Chcel tiež, aby sa licencie pre tímy udeľovali na dlhšie obdobie, aby sa znížil počet pretekov a tímy mali menej pretekárov a aby vznikol prestupový trh podobný tomu vo futbale, kde kluby platia pri prestupe za hráča finančnú čiastku.

„Aby som mohol napríklad predať Petra Sagana a zarobiť na tom,“ vravel vtedy. 

"Cítim sa ako Don Quijote, on bojoval s veternými mlynmi. Išlo mi o záchranu manažérov, jazdcov a ľudí okolo cyklistiky."

Sagan je najlepšou reklamou pre šport

Už počas tejto sezóny si mohli cyklisti začať hľadať nový angažmán. Napríklad jednotka tímu Alberto Contador sa dohodol sa spolupráci s Trek-Segafredo. Petra Sagana spájali so zoskupeniami Astana, Lampre-Merida či Bora-Argon 18.

Keď však slovenský pretekár vyhral druhú etapu na tohtoročnej Tour de France a obliekol sa prvý raz v kariére do žltého dresu, Oleg Tiňkov vtedy vyhlásil: "Ak vyhrá ešte dve etapy, ostanem pri cyklistike."

Peter Sagan robí majiteľovi tímu Olegovi Tiňkovovi obrovskú radosť.
Peter Sagan robí majiteľovi tímu Olegovi Tiňkovovi obrovskú radosť. (Autor: Facebook - Tinkoff)

"Je najväčšou hviezdou cyklistiky a celého pelotónu už päť rokov. Nie je iba vynikajúcim jazdcom, ale taktiež najlepšou reklamou pre svoj šport," chválil vtedy Rus dvadsaťšesťročného Petra Sagana podľa wielerflits.nl.

"Cyklistika skutočne potrebuje pretekárov ako je on. Froome je fantastický, no čo sa týka jeho vzhľadu, charizmy a zábavy, ani sa nepriblíži Saganovi," dodal.

Víťazstvo udržuje náladu

Medzitým slovenský cyklista vybojoval na Tour de France 2016 aj svoje druhé prvenstvo. A po vskutku perfektnom výkone, keď niekoľko kilometrov pred cieľom ušiel s trojicou pretekárov a svoju snahu dotiahli až do víťazného konca.

"Je to najlepší jazdec a som rád, že je v mojom tíme. Urobil niečo, čo nevie viacero jazdcov v pelotónu. A je to tiež úľava pre tím po tom, ako sme prišli o Contadora. Druhé víťazstvo je pre nás dobré, udržuje náladu," tvrdil Tiňkov.

Takto oslavoval Tiňkov prvé etapové víťazstvo Sagana na tohtoročnej Tour.

Ak by platili slová ruského miliardára, Peter Sagan by potreboval vybojovať už len jeden triumf, aby Tiňkov neodišiel a zostal v cyklistike. Samozrejme, otázkou zostáva, ako vážne to šéf tímu myslel, pretože svojou excentrickou povahou je známy a už viackrát zaujal kontroverznými vyhláseniami.

V piatok čaká na cyklistov na Tour individuálna časovka na 37,5 kilometra, v ktorej Žilinčan o víťazstvo bojovať nebude.

Prvú šancu na svoj tretí etapový úspech by mohol mať v sobotu. Jazdci pôjdu po zvlnenej rovine, zdolajú len tri vrchárske prémie IV. kategórie. Vzhľadom na profil záveru však budú väčšími favoritmi skôr čistokrvní šprintéri. Ale už v stredu Slovák dokázal, že vie prekvapiť kedykoľvek a kdekoľvek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan potrebuje už len jeden triumf, aby Tiňkov zostal v cyklistike