Slováci získajú v Riu šesť medailí. Pozrite sa ktorí

Na tohtoročnej Tour de France chvíľu obliekal aj žltý dres. Na olympiáde sa ale Peter Sagan predstaví v horskej cyklistike.
Na tohtoročnej Tour de France chvíľu obliekal aj žltý dres. Na olympiáde sa ale Peter Sagan predstaví v horskej cyklistike. (Autor: SITA/AP)
Marián Szűcs, Miloslav Šebela|5. aug 2016 o 14:52

Najbližšie k úspechu na olympiáde v Riu budú štvorkajak rýchlostných kanoistov, chodec Matej Tóth a vodný slalomár Matej Beňuš.

RIO DE JANEIRO. Na olympiáde v Londýne pred štyrmi rokmi získali slovenskí športovci štyri medaily – jednu striebornú a tri bronzové. V Riu chcú dosiahnuť viac. A aj by mali.

Kto môže získať medailu? Denník SME zostavil rebríček najvážnejších kandidátov. Ich šance na zisk akejkoľvek medaily sú vyjadrené v percentách.

Štvorkajak: 95 percent

Kvarteto Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka sedí v jednej lodi len čosi vyše roka, ale ihneď vystrelilo do svetovej špičky.

Veteráni Vlček a Tarr zobrali do posádky dvojicu mladíkov. A spoluprácu si nevedia vynachváliť. Po pár mesiacoch senzačne vyhrali majstrovstvá sveta. A tento rok pridali zlato aj na európskom šampionáte.

Slovenský štvorkajak v zložení zľava Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka.
Slovenský štvorkajak v zložení zľava Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)

Ak sa nestane nič nepredvídané, štvorkajak bude mať medailu. Zároveň patrí k najvážnejším kandidátom na zlato.

„Sedel som už vo viacerých štvorkajakoch, ale v tomto mám pocit, že lieta,“ tvrdí skúsený Tarr. Finále K4 je na programe 20. augusta.

Tóth: 85 percent

Niekoľko mesiacov ho obmedzovalo zranenie holennej kosti, pre ktoré tento rok neabsolvoval žiadne vážne preteky. Prvý ostrý štart ho čaká až v Riu.

Napriek tomu bude chodec Matej Tóth v maratóne na 50 km vážnym kandidátom na medailu.

Vlani suverénne vyhral majstrovstvá sveta a nebyť zdravotných komplikácií, bol by favoritom na zlato aj na olympiáde. Teraz sú predpovede opatrnejšie.

Tóth však absolvoval záverečnú prípravu naplno a cíti sa v rovnakej forme ako vlani, keď vyhral svetový šampionát.

Ak bude v poriadku a vyhnú sa mu zdravotné komplikácie, bude mať medailu. „Som pripravený bojovať o najvyššie priečky,“ vraví.

Preteky sú na programe v závere hier 19. augusta.

Beňuš: 80 percent

Flegmatik, ktorý má vo vodnom slalome v kategórii C1 nahradiť päťnásobného olympijského medailistu Michala Martikána.

Singlkanoe je najsilnejšia a najvyrovnanejšia kategória, ktorú slovenský vodný slalom má. V internej kvalifikácii sa preto čakal vyrovnaný súboj o jedinú olympijskú miestenku, Matej Beňuš však svojich rivalov Martikána a Slafkovského zdolal rýchlo a hladko. Bol vôbec prvým slovenským slalomárom s istotou štartu v Riu.

Na olympiáde bude patriť medzi najvážnejších adeptov na medailu. Veľký individuálny triumf mu zatiaľ chýba – z majstrovstiev sveta má jeden bronz, z majstrovstiev Európy striebro a dva bronzy.

Jeho chvíľa však môže pokojne prísť v Riu. Na olympijskom kanáli trénoval najviac zo všetkých jazdcov zo svetovej špičky. Pri jeho povahe by ho nemalo položiť ani to, že na olympiáde štartuje prvý raz. Finále C1 je 9. augusta.

Varga: 70 percent

Vlani vyhral majstrovstvá sveta, už druhýkrát v kariére. Trapista Erik Varga zápasil v úvode tohto roka so zdravotnými problémami, ale v júni skončil v pretekoch Svetového pohára druhý a zdá sa, že je opäť v hre.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slováci získajú v Riu šesť medailí. Pozrite sa ktorí