Sagan má pred sebou prvú náročnejšiu skúšku. Neviem presne, čo ma čaká, vraví

Historický moment. Peter Sagan si obliekol na Tour de France žltý dres pre lídra pretekov.
Historický moment. Peter Sagan si obliekol na Tour de France žltý dres pre lídra pretekov. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|5. júl 2016 o 20:56

V stredu čaká slovenského cyklistu prvá náročnejšia skúška.

LIMOGES, BRATISLAVA. Behom prvých štyroch dní na Tour de France splnil Peter Sagan takmer všetky svoje ciele, s ktorými na preteky cestoval.

Vyhral etapu, vedie celé preteky a darí sa mu aj v súťaži o zelený dres.

Vo štvrtej etape sa mu šprint vydaril a finišoval na treťom mieste. Vďaka bonusovým sekundám zvýšil svoj náskok v celkovom poradí na dvanásť sekúnd.

Z víťazstva sa tešil Marcel Kittel.

V šprinte zdolal Peter Sagan aj Brita Marka Cavendisha a získal späť zelený dres. V bodovacej súťaži však vedie len o päť bodov.

„Nemám dôvod sa na niečo sťažovať. Udržal som si žltý dres, bol som v etape tretí, získal som dosť bodov a mám späť aj zelený. Všetko je fajn, užívam si to,“ hovoril.

Bude musieť brániť svoju pozíciu

Sagan je 279. cyklistom, ktorý vedie slávnu Tour de France.

Svoju pozíciu by si mohol udržať až do piatkovej etapy, ktorá má v závere prvý pyrenejský priesmyk Col d'Aspin (1490 m). Náročnejšia skúška ho čaká už v stredu. Etapa do Le Lioran je kopcovitá a je na nej šesť stúpaní.

Žiadne nie je zvlášť dlhé, no súperi môžu dostať Sagana pod tlak, aby mu zobrali dres lídra. „Určite by som si ho rád ešte udržal, no neviem presne, čo na nás čaká,“ vravel slovenský cyklista ešte v utorok v cieli.

Petrovi Saganovi blahoželala aj cyklistická legenda Raymond Poulidor.
Petrovi Saganovi blahoželala aj cyklistická legenda Raymond Poulidor. (Autor: SITA/AP)

Julian Alaphilippe stráca dvanásť sekúnd a profilom mu stredajšia etapa pasuje.

Žiada zmenu pravidiel

Mnohí pretekári od začiatku Tour kritizujú hektické a nebezpečné jazdenie v závere etáp. Na úzkych cestách býva pri veľkej rýchlosti boj o pozície a neustále hrozia pády. „Niektorí cyklisti jazdia bezhlavo,“ hovoril Peter Sagan.

Aj v pondelok to bolo podľa neho v pelotóne šialené.

Na oficiálnej tlačovej konferencii urobil za cyklistov vyhlásenie a požiadal Svetovú cyklistickú úniu, aby sa zamyslela a pozmenila pravidlá.

„Mali sa zamyslieť a posledné tri kilometre etáp neutralizovať. Bolo by to lepšie pre bezpečnosť jazdcov,“ tvrdil.

„Rovinaté etapy majú byť pre šprintérov. Teraz sa však dopredu tlačia aj pretekári na celkové poradie, ktorí sa chcú vyhnúť akýmkoľvek stratám. Bolo by lepšie, keby sa držali vzadu. Koľkokrát šprintoval vpredu Lance Armstrong, keď ešte jazdil? Ja som ho tam nevidel. Jazdil vždy vzadu," spomínal Sagan.

Peter Sagan kritizuje jazdu cyklistov v pelotóne.
Peter Sagan kritizuje jazdu cyklistov v pelotóne. (Autor: SITA/AP)

V praxi by to znamenalo, že tri kilometre pred cieľom by sa určili odstupy pre celkové poradie a o víťazovi by sa rozhodovalo až v cieli.

Posledné tri kilometre by tak mohli niektorí vypustiť. Šprintérom by ostalo viac priestoru na ceste, dojazdy by neboli také hektické a hrozilo by menej pádov.

Tiňkov: Ak Sagan uspeje, ostanem

Veľkú eufóriu prežíva v posledných dňoch Oleg Tiňkov, majiteľ tímu, v ktorom Sagan jazdí. Odkedy ho kúpil, vybojoval mnoho úspechov, no dres lídra na Tour mu unikal. Až teraz ho získal Sagan.

Úspechy slovenského cyklistu Tiňkova tak nabudili, až oznámil, že tím možno bude naďalej podporovať. Pôvodne pritom tvrdil, že v tomto roku končí s jeho financovaním a jazdci by si mali hľadať nové angažmán.

„Ak Sagan vyhrá ešte dve etapy, ostanem pri cyklistike,“ hovoril Rus pre wielerflits.nl. „Je najväčšia hviezda celého pelotónu už päť rokov. Nie je iba vynikajúci jazdec, ale taktiež najlepšia reklama pre svoj šport.“

Tiňkov je presvedčený, že žltý dres ostane v jeho tíme aj po skončení Tour a vybojuje ho Alberto Contador. Španiel však v prvých etapách spadol a už má minútovú stratu.

„Stále verím v Alberta. Je to silný muž. Vlani na Gire tiež dvakrát spadol, no nakoniec vyhral. Verím, že to zopakuje.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan má pred sebou prvú náročnejšiu skúšku. Neviem presne, čo ma čaká, vraví