Sagan by mal Belgičanom poďakovať a poslať kyticu, tvrdí novinár

(Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. okt 2016 o 13:37

Belgičania boli na majstrovstvách sveta v cyklistike najsilnejší. Viac však pomohli súperom než sebe.

BRATISLAVA. Boli najsilnejší, ich úsilie a taktika výrazne ovplyvnili priebeh majstrovstiev sveta v cyklistike. Belgičania však ostali z výsledku pretekov v Katare rozčarovaní, hoci Tom Boonen vybojoval bronz.

„Boli sme najsilnejší v čelnej skupine. Mali sme veľkú prevahu. Tú sme však nedokázali využiť,“ píše denník Het Nieuwsblad.

"Skomplikovali naši cyklisti Saganovi cestu za obhajobou?" pýta sa televízny kanál Sporza. 

Boonen prežil najväčšie sklamanie

O majstrovi sveta sa v Katare rozhodovalo v skupine, ktorá mala 25 cyklistov. Z nich bolo až šesť Belgičanov. Kým ich súperi boli v nevýhode a nemohli kalkulovať, Belgičania mali rôzne možnosti.

Súperom mohli preteky znepríjemniť, pokúsiť sa striasť najnebezpečnejších jazdcov.

Namiesto toho stavili všetko na šprint, v ktorom mal vyhrať Tom Boonen. Lenže Sagan a Mark Cavendish ho dokázali predstihnúť.

Tridsaťšesťročný Boonen už nie je v závere taký rýchly. Z tretieho miesta bol však sklamaný. „Neprišiel som si po bronz,“ vravel smutne.

"Za týchto okolností sme na konci nemali na výber. Aj keby sme prestali ťahať, ostatní by toľko nešliapali, preto to už bolo jedno, či ťahajú skupinu naši chlapci," opisoval Boonen.

Majstrom sveta bol už v roku 2005. Druhý titul však nezískal.  

„Pre Toma to boli posledné majstrovstvá. Stavil všetko na jednu kartu a nevyšlo mu to. Určite ho to škrie, hoci bol tretí. Takého sklamaného som ho nevidel 13 – 14 rokov, čo ho poznám,“ vravel šéf tímu Etix Patrick Lefevere.

„Ale vzhľadom na svojich súperov na lepšie umiestnenie asi nemal. Sagan je momentálne najlepším cyklistom sveta.“

Stále je to otázka: Ako sa zbaviť Sagana?

Belgičania sa však pýtajú, či neurobili chybu, keďže pomohli do cieľa priviezť aj veľmi silných šprintérov – Sagana a Cavendisha.

„Naozaj im pomohli dostať sa do najlepšej pozície bez ťažkostí. Presne to isté sa stalo aj na majstrovstvách Európy. Ale čo iné mali robiť? Mnoho ďalších tímov jazdilo na šampionáte pasívne,“ vraví Lefevere.

Peter Sagan (v strede) pózuje so zlatou medailou. Vľavo strieborný Brit Mark Cavendish a vpravo bronzový Belgičan Tom Boonen.
Peter Sagan (v strede) pózuje so zlatou medailou. Vľavo strieborný Brit Mark Cavendish a vpravo bronzový Belgičan Tom Boonen. (Autor: TASR/AP)

Holandský novinár Thijs Zonneveld krátko po skončení pretekov napísal na twitteri, že Sagan vďačí za titul práve Belgičanom. Bez ich pomoci by vraj nevyhral.

„Do Belgicka by mal poslať kyticu a poďakovanie,“ napísal na twitteri. Neskôr dodal, že belgický tréner Kevin De Weert by za taktiku mal niesť zodpovednosť.

Pre úspech Boonena sa obetovala najmä štvorica Jasper Stuyven, Jens  Keukeleire, Oliver Naesen a Jürgen Roelandts. Oni sa neúnavne striedali na čele skupiny a ťahali všetkých do cieľa.

„Išli sme na dno síl. Stále sme ťahali, pretože to bola naša taktika. Naši lídri sa cítili dobre, nebol dôvod na to, aby sme spomaľovali. Tom nakoniec získal bronz, čo nie je až také zlé. Myslím, že môžeme byť spokojní, pretože sme sa postarali o to, že sa na majstrovstvách skutočne súťažilo a verím, že sa to fanúšikom páčilo,“ vravel pre Het Nieuwsblad Naesen.

"Celý rok je to stále tá istá otázka: Ako sa zbaviť Sagana? Je rýchly, celé preteky neviditeľný, v šprinte si vie nájsť tú najlepšiu pozíciu a je vo forme od Miláno - San Remo po Eneco Tour. Je fenomenálny na bicykli aj bez neho a je znova pravým šampiónom," píše Sporza. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan by mal Belgičanom poďakovať a poslať kyticu, tvrdí novinár