Safinová a Roddick na US Open senzačne prehrali

Svetová jednotka Dinara Safinová prekvapujúco vypadla v 3. kole. Nad jej sily bola Češka Kvítová
Svetová jednotka Dinara Safinová prekvapujúco vypadla v 3. kole. Nad jej sily bola Češka Kvítová (Autor: čtk/ap)
Sportnet|6. sep 2009 o 08:00

Slovenský tenista Michal Mertiňák spoločne s Čechom Františkom Čermákom neuspeli v 2. kole štvorhry na grandslamovom turnaji US Open.

NEW YORK. Švajčiarsky tenista Roger Federer zdolal v stretnutí 3. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku (31. augusta - 13. septembra, celková dotácia 21,664 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku) svojho austrálskeho rovesníka a tradičného rivala Lleytona Hewitta za 153 minút 4:6, 6:3, 7:5, 6:4.

V článku nájdete:
  • Isner senzačne vyradil krajana Roddicka
  • Súhrn duelov 3. kola mužskej dvojhry
  • Mertiňák vypadol vo štvorhre
  • Safinová skončila na rakete Češky Kvítovej
  • Vo štvorhre stop Rybárikovej v 2. kole
  • Hantuchová proti Serene v nedeľu o 17.10 h SELČ

Víťaz ostatných piatich ročníkov tohto podujatia sa však na úvod sobotňajšieho programu na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium dosť potrápil. Zabezpečil si však istotu zotrvania na čele počítačového poradia po tomto podujatí, ako uvádza internetová stránka Asociácie tenisových profesionálov.

Líder "pavúka“ i svetového rebríčka ATP Federer viedol v úvodnom dejstve nad miestnym šampiónom zo sezóny 2001 Hewittom 4:2, potom však dvakrát stratil podanie. V druhej časti odskočil držiteľ rekordných 15 titulov z úrovne "veľkej štvorky“ na 3:1 a v deviatom geme odolal brejkovej hrozbe.

Podarilo sa mu to aj vo vstupnej i tretej hre tretej časti, a hoci nevyužil dve možnosti ísť prerazením na 5:4 (krátko po nepríjemnom pošmyknutí sa), napokon sa presadil v jedenástom geme a potvrdil - 4:6, 6:3, 7:5.

Rozbehnutý Švajčiar potom odskočil na 2:0 a dokonca s dvojitým brejkom 4:1. Za komfortného stavu 5:1 síce oživil spomienku na nedávnu šokujúcu prehru z takéhoto skóre proti Francúzovi Joovi-Wilfriedovi Tsongovi, tentoraz však umožnil súperovi už len znížiť na rozdiel jednej hry. Federer síce predviedol 51 "winerov“ (15 es), ale aj 59 nevynútených chýb.

Nevyšlo mu 14 zákrokov pri sieti. Švajčiar premenil až 5 z 11 brejkbalov a Hewitt (víťazné údery 26, zbytočné omyly 37) evidentne doplatil aj na to, že využil iba 3 zo 14 takýchto možností.

"Bolo to tesné a tento zápas veru mohol dopadnúť akokoľvek,“ uznal Federer a dodal: "Som šťastný, že som napokon prekĺzol do ďalšieho kola, pretože mať proti Lleytonovi manko setu je zložitá situácia. Stačilo vari ešte jediný raz zaváhať a mohol som byť v piatom sete, prípadne úplne vonku, takže sa mi uľavilo.“ O rivalite s Austrálčanom uviedol:

"Myslím si, že jeden druhého výrazne rešpektujeme. Po prvý raz sme sa stretli už ako 16-roční na mládežníckom podujatí v Zürichu a zvíťazil som z mečbalu. Ubehli roky, pribudlo množstvo súbojov, dokonca sme pred desiatimi rokmi spolu hrali wimbledonskú štvorhru. Dúfam, že Lleyton ešte zopár sezón pobudne na okruhu, hoci organizmus ho už neposlúcha stopercentne. Azda sa však dočkáme niekoľkých ďalších duelov.“

Hewitt skonštatoval: "Treba proti nemu využívať príležitosti. Väčšinou ich nebýva mnoho, nejaké sa však takmer vždy vyskytnú. Dnes som za stavu 1:1 na sety mal šance na brejk, ale on v pravý čas vytiahol skvelé podania. Aj preto je svetovou jednotkou.“

Hrdina tohtoročného parížskeho Roland Garros i londýnskeho Wimbledonu Federer prekonal bývalého prvého muža renkingu Hewitta (32.) už po 14. raz v rade a celkovo vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 16:7. Išlo o reprízu newyorského finále spred piatich rokov.

Aj vtedy mal navrch Švajčiar. Austrálčan, ktorý prestúpil od kouča Tonyho Rochea k deblovému špecialistovi Nathanovi Healeymu, vlani v lokalite Flushing Meadows absentoval po operácii v bedrovej oblasti. Federera neprekonal od daviscupovej päťsetovej drámy z roku 2003. Zaujímavosťou atraktívneho sobotňajšieho duelu bol fakt, že obaja aktéri sú hrdými tatkami.

Mladoženáč a od 23. júla s bojnickou rodáčkou Miroslavou Vavrinecovou otecko dvojičiek Charlene Rivy a Myly Rose Federer dosiahol svoje okrúhle 50. víťazstvo v tejto sezóne. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických ťahá šnúru 37. jednotlivých úspechov.

Naposledy na tomto turnaji prehral v osemfinále ročníka 2003 s Argentínčanom Davidom Nalbandianom. Teraz sa medzi najlepšími 16 stretne s postupujúcimi z neskoršieho sobotňajšieho zápasu James Blake (21-USA) - Tommy Robredo (14-Šp.). Federer neprehral pred touto fázou grandslamového podujatia od Roland Garros 2003, kde sa lúčil práve v 3. kole. Odvtedy sa 21-krát bez prerušenia prebojoval aspoň do semifinále.

Isner senzačne vyradil krajana Roddicka

Americký tenista John Isner sa postaral o najväčšiu senzáciu v mužskej dvojhre na tohtoročnom US Open. V 3. kole záverečného grandslamového turnaja roka vyradil svojho krajana nasadenú päťku Andyho Roddicka po päťsetovom boji 7:6 (3), 6:3, 3:6, 5:7 a 7:6 (5). Šampión z Flushing Meadows z roku 2003 a finalista Wimbledonu vyrovnal z 0:2 na 2:2 na sety, no v tajbrejku rozhodujúceho dejstva ťahal za kratší koniec.

Dvojhra mužov - 3. kolo:

Roger Federer (1-Švajč.) - Lleyton Hewitt (31-Austr.) 4:6, 6:3, 7:5, 6:4

Novak Djokovič (4-Srb.) - Jesse Witten (USA) 6:7 (2), 6:3, 7:6 (2), 6:4

John Isner (USA) - Andy Roddick (5-USA) 7:6 (3), 6:3, 3:6, 5:7, 7:6 (5)

Nikolaj Davydenko (8-Rus.) - Marco Chiudinelli (Švajč.) 6:4, 7:5, 7:5

Fernando Verdasco (10-Šp.) - Tommy Haas (20-Nem.) 3:6, 7:5, 7:6 (8), 1:6, 6:4

Robin Söderling (12-Švéd.) - Sam Querrey (22-USA) 6:2, 7:5, 6:7 (6), 6:1

Tommy Robredo (14-Šp.) - James Blake (21-USA) 7:6 (2), 6:4, 6:4

Radek Štěpánek (15-ČR) - Philipp Kohlschreiber (23-Nem.) 4:6, 6:2, 6:3, 6:3

Mertiňák vypadol vo štvorhre

Slovenský tenista Michal Mertiňák spoločne s Čechom Františkom Čermákom neuspeli v 2. kole štvorhry na grandslamovom turnaji US Open. Ako nasadené desiatky prehrali s talianskym párom Simone Bolelli, Andreas Seppi v troch setoch 6:7 (3), 7:6 (5) a 2:6.

Muži - štvorhra - 2. kolo:

Simone Bolelli, Andreas Seppi (Tal.) - František Čermák, Michal Mertiňák (10-ČR/SR) 7:6 (3), 6:7 (5), 6:2

Safinová skončila na rakete Češky Kvítovej. Svetová jednotka sa sťažovala na zmenu kurtu

Ruská tenistka Dinara Safinová ani na US Open nezíska vytúžený prvý grandslamový titul v kariére. Svetová i nasadená jednotka šokujúco prehrala v 3. kole dvojhry na dvorci Louisa Armstronga s Češkou Petrou Kvítovou v troch setoch 4:6, 6:2 a 6:7 (5). Bývalá zverenka kapitána slovenského fedcupového tímu Mateja Liptáka odvrátila za stavu 5:6 v treťom sete tri Safinovej mečbaly a vynútila si tajbrejk, v ktorom slávila úspech.

Kvítova po najväčšom triumfe v kariére žiarila spokojnosťou. "Je to fantastické, milujem New York," nadchýnala sa 72. hráčka rebríčka WTA, ktorá sa v osemfinále stretne s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou. Kvítová zahrala až 47 víťazných úderov, zatiaľčo jej súperka iba 12. Safinová prvýkrát v tejto sezóne nepostúpila na grandslame aspoň do semifinále, napriek tomu si udrží post svetovej jednotky.

Zápas medzi Kvítovou a Safinovou sa skončil až 47 minút po polnoci newyorského času. Rusku nahnevalo, že organizátori na poslednú chvíľu presunuli duel s centrálneho dvorca Arthura Asha na susedný kurt Louisa Armstronga.

"Organizátori sa zrejme báli, že by sa zápas nemusel dohrať pre tmu, no mohli celú situáciu vyriešiť ďaleko lepšie. Som stále svetová jednotka, nechápem teda, prečo nepresunuli na vedľajší dvorec radšej duel mužskej dvojhry medzi Tommym Robredom a Jamesom Blakeom. Bolo to neférové rozhodnúť o zmene kurtu pár minút pred zápasom, organizátori jednoducho voči mne neprejavili dostatočný rešpekt," povedala Safinová pre akreditované médiá. Kvítová si zo zmeny kurtu ťažkú hlavu nerobila.

"Z môjho pohľadu to nehralo dôležitú úlohu. Nie som žiadna superstar, takže som nemala dôvod voči tomu protestovať," poznamenala Kvítová, ktorá na US Open vyrovnala svoje grandslamové maximum z Roland Garros z roku 2008.

ženy - dvojhra - 3. kolo:

Petra Kvitová (ČR) - Dinara Safinová (1-Rus.) 6:4, 2:6, 7:6 (5)

Svetlana Kuznecovová (6-Rus.) - Šahar Peerová (Izr.) 7:5, 6:1

Caroline Wozniacká (9-Dán.) - Sorana Cirsteová (24-Rum.) 6:3, 6:2

Naďa Petrovová (13-Rus.) - Ťie Čeng (21-Čína) 6:4, 6:1

Melanie Oudinová (USA) - Maria Šarapovová (29-Rus.) 3:6, 6:4, 7:5

Yanina Wickmayerová (Belg.) - Sara Erraniová (Tal.) 6:3, 6:4

Gisela Dulková (Arg.) - Jaroslava Švedovová (Kaz.) 6:3, 6:4

Kateryna Bondarenková (Ukr.) - Anastasia Rodionovová (Austr.) 7:6 (4), 6:4

Vo štvorhre stop Rybárikovej v 2. kole

Po Michalovi Mertiňákovi neprešla sitom 2. kola štvorhry na záverečnom grandslamovom tenisovom turnaji roka US Open v New Yorku ani slovenská ženská zástupkyňa Magdaléna Rybáriková. Spoločne s Rumunkou Edinou Gallovitsovou podľahli ako nenasadené v sobotňajšom stretnutí 2. kola jedenástemu nasadenému čínskemu páru Ci Jan - Ťie Čeng za 75 minút 4:6, 4:6.

Rybárikovej maximom na turnajoch "veľkej štvorky" vo štvorhre zostáva 2. kolo z tohtoročného Wimbledonu.

Ešte predtým desiatky žrebu mužskej štvorhry Mertiňák s Čechom Františkom Čermákom prehrali s nenasadeným talianskym párom Simone Bolelli, Andreas Seppi za 159 minút 6:7 (3), 7:6 (5), 2:6. Celkovo je grandslamovým rekordom 29-ročného Mertiňáka wimbledonské štvrťfinále zo sezóny 2005.

Držiteľ 9 titulov vo štvorhre na hlavnej profesionálnej úrovni Mertiňák a jeho tradičný partner z ostatných mesiacov Čermák si touto prehrou výrazne skomplikovali črtajúcu sa šancu na účasť na novembrovom "výberovom“ podujatí ATP World Tour Finals v Londýne.

Štvorhra žien - 2. kolo:

Ci jan, Ťie Čeng (11-Čína) - Edina Gallovitsová, Magdaléna Rybáriková (Rum./SR) 6:4, 6:4 za 75 minút

Hantuchová proti Serene v nedeľu o 17.10 h SELČ

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nastúpi na zápas osemfinálového 4. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku proti domácej obhajkyni titulu Serene Williamsovej v nedeľu o 17.10 h SELČ. Pôjde o prvý zápas na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium.

Hantuchová nasadená ako dvadsiata druhá má proti 11-násobnej šampiónke z úrovnne "veľkej štvorky“ S. Williamsovej bilanciu 1:7. Naposledy jej podľahla tento rok na wimbledonskej tráve. Dvadsaťšesťročná popradská rodáčka by si v prípade úspechu proti dvojke žrebu i svetového rebríčka WTA Tour vyrovnala svoj miestny rekord zo sezóny 2002.

Absolútnym singlovým maximom zverenkyne Larriho Passosa na "Majors" je semifinále vlaňajších melbournských Australian Open. Hantuchová, momentálne 24. v renkingu, potrebuje v lokalite Flushing Meadows aspoň dosiahnutie semifinále na to, aby k 14. septembru vystriedala nútene pauzujúcu Dominiku Cibulkovú (16.) na poste domácej jednotky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Safinová a Roddick na US Open senzačne prehrali