Má byť šach reality šou? Vidieť hráča odpočívať nie je zábavné, kritizuje dánsky tréner

Čínsky veľmajster Ting Li-žen odpočíva vo svojej miestnosti počas partie o titul majstra sveta v šachu.
Čínsky veľmajster Ting Li-žen odpočíva vo svojej miestnosti počas partie o titul majstra sveta v šachu. (Autor: REPROFOTO - FIDE)
Miloslav Šebela|17. apr 2023 o 14:15

Kamery sledujú šachistov neustále.

BRATISLAVA. „Neuveriteľný zápas, skutočne. Nič podobné som nevidel už veľmi dlho,“ hodnotil jeden z najsilnejších hráčov sveta a veľmajster Aniš Giri nedeľňajší zápas o titul majstra sveta v klasickom šachu.

Číňan Ting Li-žen v šiestej partii predviedol výbornú hru. Odborníci boli z jeho hry unesení. Li-žen vyrovnal víťazstvom stav série na 3:3. 

„Bol to jeden z mojich najhorších zápasov za celú kariéru. V podstate každý ťah bol zlý. Naozaj som hral slabo. Čím to je? Tlak je enormný. Aj keď chcete, niekedy nedokážete zopakovať skvelý výkon,“ reagoval na prehru Jan Nepomňaščij.

Súboj o titul šachového kráľa je vypätý a má svoje špecifiká. Keďže partie trvajú hodiny, obaja hráči majú k dispozícii osobnú miestnosť. Je to priestor, kde sa môžu občerstviť, odpočinúť si, dokonca si aj na chvíľu ľahnúť a premýšľať.

Prázdne stoličky

Platí, že špičkoví šachista nepotrebuje mať pred sebou šachovnicu, aby premýšľal o ďalšom ťahu. Obaja hráči však majú vo svojich miestnostiach veľkú obrazovku s aktuálnym stavom na šachovnici.

V minulosti sa stávalo, že hráči trávili v osobných miestnostiach niekedy viac času ako pri šachovnici. V aktuálnom súboju to platilo počas prvých dvoch partií.

„Uznávam, že to nie je najlepšia reklama pre šach,“ reagoval Nepomňaščij na otázku, či pohľad na prázdny stôl nepôsobí zvláštne. Stávalo sa to najmä počas prvých partií.

Li-žen dokonca priznal, že za šachovnicou sa prvé dni necítil komfortne, akoby sa potreboval na prostredie a samotné partie trochu zvyknúť.

Majú fanúšikovia sledovať hráča pri odpočinku?

Pri minulých súbojoch o titul majstra sveta, mali obaja šachisti osobné miestnosti len pre seba. Bol to výsostne ich priestor.

Už to neplatí a súboj o titul je do istej miery aj reality šou v štýle Big brother.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Má byť šach reality šou? Vidieť hráča odpočívať nie je zábavné, kritizuje dánsky tréner