Najlepšieho šachistu sveta vyzve súper, ktorý nad ním víťazí

Magnus Carlsen je  majstrom sveta  v klasickom šachu od roku 2013.
Magnus Carlsen je majstrom sveta v klasickom šachu od roku 2013. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. nov 2021 o 12:30

Vyzývateľ Jan Nepomňaščij má s Carlsenom pozitívnu bilanciu.

BRATISLAVA. Je vášnivým fanúšikom futbalu, sleduje väčšinu európskych súťaží, jeho obľúbeným hráčom je Lionel Messi a dlho hrával počítačové hry. Dokonca do takej miery, že nebol ďaleko od toho, aby sa tým mohol živiť. Lenže prednosť dal šachu. 

Ruský veľmajster Jan Nepomňaščij (anglosaské médiá skracujú jeho meno kvôli komplikovanému prepisu aj na Nepo – pozn.red.) teraz vyzve v súboji o titul majstra sveta Magnusa Carlsena.

Nepomňaščij získal právo vyzvať aktuálneho šampióna vďaka víťazstvu na Turnaji kandidátov. Jeho triumf bol miernym prekvapením. Nebol až takým veľkým favoritom. V poslednom období však stabilizoval svoju výkonnosť.

„Dokáže byť veľmi silný a zápasy proti nemu sú náročné. Nikdy som v nich nemal dobrý pocit, pretože vás dokáže dostať pod tlak,“ hovorí o svojom súperovi Carlsen pre stránku Medzinárodnej šachovej federácie FIDE. 

Carlsena vie položiť na lopatky

Nór je créme de la créme svetového šachu. Je najlepším hráčom šachu v histórii. Svetovou jednotkou je bezmála 12 rokov. Dosiahol najvyšší počet ELO bodov v histórii - 2882.

Aktuálne je majstrom v klasickom šachu, aj v skrátených verziách rapid šachu a bleskovom šachu (blitz).

No práve s ruským vyzývateľom má negatívnu bilanciu v klasickom šachu. Z trinástich súbojov vyhral jeden, ‚Nepo‘ vyhral štyri razy. Súboj o titul majstra sveta tak môže priniesť zaujímavú zápletku. Aj Carlsen si je vedomý toho, že Nepomňajščij môže byť nevyspytateľným súperom.

„Nepo možno ako jediný súper dokáže hrať dobre takticky proti Carlsenovi," vraví bývalý šampión Višvanáthan Ánand.

Treba však dodať, že v skrátených verziách šachu, rapid šachu a blitzi, má navrch Carlsen (22:10). 

Je silný takticky, dokáže hrať rýchlo. Jeho problémom však bolo, že nedokázal hrať konzistentne a najmä po sérii dobrých zápasov poľavil. Býval náladový. To ho dlho brzdilo. Býval nespokojný s tým, že nedostal pozvánku na najlepšie turnaje. Vravel som mu, že sa musí naučiť udržať koncentráciu a má na to, aby bol jeden z najlepších,“ doplnil Carlsen. 

Podľa neho sú silnejšími súpermi Fabio Caruana či Číňan Ting Li-žen. Ruského veľmajstra označil skôr za "divokú kartu".

Súboj v bleskovom šachu na MS 2019

Kedysi Nepo pomáhal Carslenovi

Ich vzťah je prekvapivo celkom dobrý. Poznajú sa prakticky od svojich začiatkov. Sú rovesníci a na turnajoch hrajú medzi sebou zápasy od dvanástich rokov. Keď Carlsen v roku 2014 obhajoval svoj titul majstra sveta, Nepomňaščij mu pomáhal.  

„Poznáme sa skoro 20 rokov. V minulosti sme pár rokov aj spolupracovali a na nejakom turnaji som bol aj jeho sekundantom. Je to príjemný človek. Nepovedal by som, že sme priatelia, ale mame dobrý vzťah,“ opisoval 31-ročný vyzývateľ. 

„Keď si však sadnete k šachovnici, nepoznáte priateľa," dodal s úsmevom.

Carlsen dokázal titul obhájiť už tri razy a opäť je jasným favoritom. Okrem toho, že je univerzál, vie útočiť, kombinovať aj hrať technické pozície, dokáže hrať konzistentnejšie.

Aj na konci dlhých turnajov je nebezpečný. Čo v minulosti bola slabina jeho vyzývateľa. 

Naopak, Nepomňaščij zvykne hrať aktívne a snaží sa súpera dostať pod tlak. Okrem toho sa dokáže namotivovať proti silným súperom.

„Preňho je to zakaždým veľká výzva. V každom zápase proti Carlsenovi vidí príležitosť a dokáže odovzdať maximum. Dokázal sa na ne aj výborne skoncentrovať,“ opisoval pre kanál Match TV tréner Rusa Vladimir Potkin. 

Kariakin: Máme pripravené prekvapenie

Jeden z tromfov, ktorý má Nepo k dispozícii, je Sergej Kariakin. S Carlsenom bojoval o titul pred piatimi rokmi. Dokonca nad Nórom viedol, hoci nakoniec súboj o titul v tajbrejku prehral. Kariakin sa snaží tieto skúsenosti odovzdať krajanovi. 

Podľa Kariakina aj Carlsen má tendenciu hrať horšie, keď sa turnaj alebo zápas nevyvíja v jeho prospech.

„Psychologicky to neustojí. Keď sme hrali o titul, zahodil dve víťazstvá v dvoch dueloch a potom začal hrať výrazne horšie. Ak sa mu nedarí, stráca sebadôveru a hrá o niečo horšie,“ hovoril Kariakin pre chess24.com. Doplnil, že s Nepom majú pripravené nejaké prekvapenie pre nórskeho majstra. 

Súboj o titul sa hrá v Dubaji na 14 partií. Doteraz sa hralo na 12. V tomto vidí svoju výhodu Carlsen. Jeho vyzývateľ vraví, že dva zápasy navyše nie sú veľkým rozdielom. 

„Pokúsim sa skórovať už v prvých zápasoch,“ naznačil pre FIDE Carlsen. 

Majstrom sveta sa stane hráč, ktorý ako prvý získa 7,5 boda. Ak by sa nerozhodlo ani po 14 dueloch, bude sa hrať tajbrejk.

Obaja súperi si rozdelia balík 2 miliónov dolárov. Majster sveta získa 60 percent tejto sumy, zdolaný súper 40 percent. 

Prvý duel sa hrá v piatok. Výhodu bielych figúr má vyzývateľ - Jan Nepomňaščij.

Program zápasu o titul majstra sveta v šachu

/vždy o 13.30 SEČ/

piatok 26. novembra: 1. kolo

sobota 27. novembra: 2. kolo

nedeľa 28. novembra: 3. kolo

pondelok 29. novembra: voľný deň

utorok 30. novembra: 4. kolo

streda 1. decembra: 5. kolo

štvrtok 2. decembra: voľný deň

piatok 3. decembra: 6. kolo

sobota 4. decembra: 7. kolo

nedeľa 5. decembra: 8. kolo

pondelok 6. decembra: voľný deň

utorok 7. decembra: 9. kolo

streda 8. decembra: 10. kolo

štvrtok 9. decembra: voľný deň

piatok 10. decembra: 11. kolo

sobota 11. decembra: 12. kolo

nedeľa 12. decembra: 13. kolo

pondelok 13. decembra: voľný deň

utorok 14. decembra: 14. kolo

streda 15. decembra: prípadné tajbrejky

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Najlepšieho šachistu sveta vyzve súper, ktorý nad ním víťazí