Žaluje majstra sveta o 100 miliónov. Zničil si ma, vraví Niemann

Hans Niemann počas partie s Magnusom Carlsenom.
Hans Niemann počas partie s Magnusom Carlsenom. (Autor: Twitter St. Louis Chess Club)
Miloslav Šebela|21. okt 2022 o 17:40

V minulosti americký šachista podvádzal, teraz to odmieta.

BRATISLAVA. Sto miliónov dolárov je približne suma, ktorá by mala ísť v budúcom roku zo štátneho rozpočtu na celý slovenský šport. Prípadne 7-násobok ročného rozpočtu futbalového Slovana Bratislava. 

Pre jedného človeka je to suma, ktorá mu môže zabezpečiť, že do konca života nebude musieť nič robiť. O sto miliónov teraz žaluje Hans Niemann majstra sveta Magnusa Carlsena za to, že ho označil za podvodníka. 

Žaloba je vyvrcholením vleklého prípadu a špekulácií o tom, že Američan si svoju kariéru vybudoval vďaka podvodom. Odmieta to. „Zničil ma,“ vraví o Carlsenovi.

Všetko odštartoval práve najlepší šachista sveta Magnus Carlsen po nečakanej prehre s 19-ročným Niemannom na prestížnom turnaji Sinquefield Cup v St. Louis.

Na druhý deň sa z turnaja odhlásil Je to nevídané. Majster sveta, dlhoročná jednotka a najväčšia osobnosť v šachu sa zobral a bez vysvetlenia z turnaja odstúpil. 

Keď sa o pár dní stretli obaja súperi pri inej partii. Carlsen urobil len jeden ťah a zápas ukončil. Daroval súperovi výhru. 

V kľúčových momentoch sa ani nesústredil

Nór o pár dní zverejnil vyhlásenie a Američana obvinil, že podvádzal a nie raz, ale dlhodobo. 

„Niermann podvádza v poslednom období viac ako verejne priznal. Zlepšil sa až neuveriteľne a počas našej partie na Sinquefield Cupe som vnímal, že ani nie je napätý alebo koncentrovaný v kľúčových momentoch. Pričom ma zdolal s čiernymi fugúrami spôsobom, akým to dokáže len veľmi málo hráčov,“ vyhlásil Carlsen. 

Podvody sa v šachu dejú. No je nie je jednoduché ich odhaliť.

Výhodu dokáže zabezpečiť hráčovi počítač alebo mobilný telefón a spojenie s vonkajším svetom. Šachové programy dnes zvíťazia aj nad najlepšími šachistami sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Žaluje majstra sveta o 100 miliónov. Zničil si ma, vraví Niemann