Carlsen chce súpera usvedčiť z podvádzania. Američan je pripravený hrať nahý

Nórsky majster sveta v šachu Magnus Carlsen.
Nórsky majster sveta v šachu Magnus Carlsen. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. sep 2022 o 17:55

Chce, aby sa podvodom venovala väčšia pozornosť, vraví nórsky šachista.

BRATISLAVA. Nórsky šachista Magnus Carlsen plánuje "čoskoro" povedať viac o obvineniach na adresu Američana Hansa Niemanna, že počas turnaja Sinquefield Cup v americkom St. Louis nad ním 19-ročný mladík zvíťazil podvodom.

Carlsen zatiaľ bližšie nešpecifikoval, ako mal jeho americký súper podvádzať. Počas ostatného víkendu však prezradil, že tak spraví v blízkej budúcnosti.

Niemann akékoľvek obvinenia z podvodu odmieta a Carlsena obvinil, že sa len snaží zruinovať kariéru Američana.

Magnus Carlsen dominuje svetovému šachu počas ostatnej dekády. V lete sa však rozhodol, že v roku 2023 nebude obhajovať titul svetového šampión v súboju s Rusom Janom Nepomňaščím. Údajne ho viac napĺňa účinkovanie na turnajoch ako v boji o titul majstra sveta.

Hans Niemann v úvode septembra zdolal Carlsena po 53-zápasovej šnúre Nóra bez prehry. Stále úradujúci svetový šampión sa potom bez slova odhlásil z podujatia. Na twitteri však zverejnil tajomný príspevok, ktorý podnietil podozrenie z podvodu mladého amerického šachistu.

Obaja hráči proti sebe nastúpili aj v minulotýždňovej partii online šachu na podujatí Julius Baer Generation Cup, Nór Carlsen však po jedinom ťahu súboj vzdal ako gesto protestu voči štartu Niemanna.

Nórsky šachista sa napriek tomu stal víťazom turnaja. Po jeho skončení avizoval, že do niekoľko dní zverejní viac ako uvedenom škandále. "Chcem, aby sa podvodom v šachu venovala vážna pozornosť," uviedol.

Američan sa priznal, že ešte ako mladík občas pristúpil k podvodom pri online partiách, no dôrazne odmietol takéto praktiky pri hre nad "reálnou" šachovnicou.

Web chess.com tiež informoval, že americký šachista prišiel o účet na tejto platforme a dôvodom bolo podvádzanie. Niemann poznamenal, že je pripravený hrať aj nahý, len aby dokázal svoju nevinu.

Šachový svet sa v ostatných týždňoch rozdelil pri pohľade na túto kauzu. Viaceré osobnosti poukázali na neočakávaný a príliš rýchly vzostup Američana počas 20 mesiacov. Na stranu Niemanna sa postavil napríklad Brit Nigel Short.

"Neexistujú žiadne dôkazy toho, že podvádzal," povedal. Elitný expert na analýzu šachových partií Kenneth Regan tiež nenašiel náznaky toho že by americký mladík podvádzal.

Aktuálna kauza je vo svetovom šachu prvá veľká od roku 2006, keď pri tzv. "Toiletgate" Bulhar Veselin Topalov obvinil Rusa Vladimira Kramnika z podvádzania. Jeho časté návštevy toaliet označil za "zvláštne, ak nie podozrivé". Spomenutý Regan vtedy tiež neodhalil ani náznaky toho, že Kramnik podvádzal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Carlsen chce súpera usvedčiť z podvádzania. Američan je pripravený hrať nahý