S Cibulkovou som už o jej štarte vo Fed Cupe hovoril, priznal Moška

Dominika Cibulková priznala, že účasť vo Fed Cupe narušila jej turnajový program.
Dominika Cibulková priznala, že účasť vo Fed Cupe narušila jej turnajový program. (Autor: TASR)
Sportnet|6. mar 2017 o 13:11

Slovensko bude hrať proti Holandsku v Bratislave na antuke.

BRATISLAVA. Na antuke v Aegon aréne NTC v Bratislave sa 22. - 23. apríla uskutoční stretnutie Slovensko - Holandsko v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2018.

Základné náležitosti v pondelok uviedol pre agentúru SITA generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška. Všeobecná uzávierka bude v utorok.

Pokúsi sa prehovoriť Cibulkovú

"Antuka bola jednoznačnou voľbou všetkých našich tenistiek aj vzhľadom na štádium sezóny, v ktorom sa ten zápas bude hrať," uviedol Moška pre SITA.

"Urobíme všetko pre to, aby sme nastúpili v najsilnejšom možnom zložení. S Dominikou Cibulkovou som už hovoril o jej prípadnom štarte a ešte to spolu preberieme," skonštatoval.

Cibulková v januári oznámila, že tento rok neplánuje vo Fed Cupe hrať. Momentálne piata hráčka sveta vo dvojhre absentovala 11. - 12. februára na antuke v hale PalaGalassi vo Forli.

"Všetko je otvorené, definitíva bude známa desať dní pred zápasom s Holandskom, keď musia kapitáni oznámiť nominácie," priznal Moška pre TASR.

Aj bez nej vtedy slovenský tím vedený Matejom Liptákom zdolal domáce Talianky 3:2 v 1. kole II. svetovej skupiny MS tímov ITF.

Postup môžu mať istý už pred stretnutím

Ak ITF tento rok schváli rozšírenie svetovej skupiny Pohára federácie, slovenské družstvo bude v nasledujúcej sezóne v elitnej spoločnosti bez ohľadu na aprílový výsledok.

Slovenky tak môžu už mesiac pred duelom s Holanďankami tušiť, či si zahrajú vo svetovej skupine 2018. Na 23. - 25. marca je totiž do ruského Soči naplánované výročné valné zhromaždenie kontinentálnej organizácie Tennis Europe (TE).

Šramková získala rozhodujúci bod. Pozrite si slovenskú radosť: fotogaléria

19.4.2017

Ako predznamenal Moška aj medzinárodný a športovo-technický riaditeľ STZ Ľubomír Páleník, vzhľadom na silu európskej strešnej asociácie v globálnom kontexte môže z jej postoja k danej téme vyvstať odhad, či už od sezóny 2018 bude mať svetová skupina Fed Cupu šestnástich účastníkov namiesto doterajších ôsmich.

Definitíva by mohla padnúť 1. - 4. augusta na výročnom valnom zhromaždení ITF vo vietnamskom Hočiminovom Meste.

Dva razy vyhralo Holandsko, raz Slovensko

Slovensko figuruje na trinástej priečke vo fedcupovom renkingu ITF, Holandsku patrí ôsma pozícia. Holandsko vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 2:1.

Postavenie najlepších Holanďaniek vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre a štvorhre:

Kiki Bertensová (20. vo dvojhre, 29. vo štvorhre)

Richel Hogenkampová (150. / 335.)

Cindy Burgerová (161. / 165.)

Lesley Kerkhoeveová (163. / 109.)

Quirine Lemoineová (171. / 179.)

Arantxa Rusová (191. / 206.)

Michaella Krajiceková (253. / 61.)

Slovenky v júli 1996 na antuke na dvorcoch Slovana v Bratislave v dueli o elitu prehrali 2:3, za domáce hrali Henrieta Nagyová, Karina Habšudová a v debli aj Radka Zrubáková.

Slovenský tím sa revanšoval v apríli 2006 na neutrálnej pôde v bulharskom Plovdive na turnaji I. skupiny euroafrickej zóny. O postačujúci náskok 2:0 sa v singloch postarali Magdaléna Rybáriková (6:3, 6:2 proti Elise Tamaelovej) a Daniela Hantuchová (4:6, 7:6 /5/, 6:2 proti Michaelle Krajicekovej).

V debli Cibulková a Janette Husárová prehrali 6:1, 0:6, 4:6 s párom Marrit Boonstrová, Brenda Schultzová-McCarthyová.

Paulom Haarhuisom z lavičky vedené Holandsko si v rokoch 1968 a 1997 zahralo finále Fed Cupu, vlani bolo v semifinále, v ktorom nestačilo na Francúzsko (2:3). Vo februári prehralo 1:4 v Minsku s Bieloruskom vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny.

V kádri boli Bertensová, Cindy Burgerová, Rusová a Krajiceková. Zo zdravotných dôvodov chýbala Richel Hogenkampová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»S Cibulkovou som už o jej štarte vo Fed Cupe hovoril, priznal Moška