Rybáriková zvíťazila na turnaji v Memphise

(Autor: SITA/AP)
TASR|20. feb 2011 o 07:00

Pre slovenský ženský tenis je to druhý turnajový titul v priebehu týždňa. Po thajskom úspechu Daniely Hantuchovej sa zo singlového prvenstva teší aj Magdaléna Rybáriková.

MEMPHIS. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková (105. vo svetovom rebríčku) sa stala víťazkou dvojhry na turnaji WTA v americkom Memphise (dotácia 220.000 dolárov).

Jej finálová súperka šiesta nasadená Kanaďanka Rebecca Marinová zápas po 28 minútach za stavu 2:6 skrečovala pra zranenie brušného svalu. Rybáriková si pripísala na konto druhý singlový titul na ženskom profesionálnom okruhu, v júni 2009 nenašla premožiteľku na tráve v anglickom Birminghame.

Triumf zverenky trénera Martina Hromca v Memphise je o to cennejší, že v úvodnom kole proti Američanke Vanii Kingovej ušla zo štyroch mečbalov. Pre slovenský ženský tenis je to druhý turnajový titul v priebehu týždňa.

Daniela Hantuchová sa uplynulú nedeľu tešila zo zisku cennej trofeje v thajskej Pattayi. Rybáriková vďaka úspechu v Memphise zinkasovala prémiu 37.000 dolárov a do svetového rebríčka WTA jej pribudne 280 bodov. V jeho novom vydaní sa posunie do prvej sedemdesiatky.

Výborný prvý set, súperka ten druhý vzdala

Rybáriková v prvom sete duelu proti Marinovej rovnako ako v predchádzajúcich súbojoch v Memphise skvele podávala i returnovala. Po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 5:2 a pri vlastnom servise následne premenila hneď prvý setbal. Talentovaná 20-ročná Kanaďanka, pre ktorú to bolo prvé finále na okruhu WTA, krátko na to zápas vzdala pre zranenie brušného svalu.

Rybáriková mala z druhého titulu na okruhu WTA veľkú radosť, mrzelo ju však, že ho nezískala po premenenom mečbale. "Veľmi ma teší, že som moje úspešne ťaženie v Memphise zakončila ziskom titulu. Mrrí ma však, že Marinová musela po prvom sete finálový zápas vzdať."

"Bolo to jej prvé veľké finále a je škoda, že ho nemohla dohrať. Aj zranenia však patria k športu. Úvod finále mi vyšiel, hneď som ju brejkla a potom som si držala vlastné podanie. Videla som, že s Rebeccou niečo nie je v poriadku, no v takýchto situáciách sa hrá človeku niekedy ťažšie, ako keď je súperka zdravá. Po skončení prvého setu pre problémy s brušným svalstvom mladá Kanaďanka duel skrečovala," povedala pre TASR Rybáriková.

V rebríčku si polepší o vyše 30 miest

Slovenská trojka v priebehu turnaja v Memphise zvládla tri náročné trojsetové zápasy. "Psychicky bol najťažší duel 1. kola proti Vanii Kingovej, v ktorom mala Američanka štyri mečbaly a za stavu 5:4 i 6:5 v treťom sete podávala na víťazstvo. Keď som tento zápas napokon zachránila, s trénerom Maťom Hromcom sme srandovali, že teraz už musím vyhrať celý turnaj."

"Som šťastná, že sa mi to podarilo, aj keď to nebolo jednoduché, lebo všetky hráčky bojovali. Zvládla som ťažké stretnutia, v kritických situáciách som si dokázala zachovať chladnú hlavu. Herne najlepší bol asi semifinálový duel proti Češke Lucii Hradeckej," dodala Rybáriková, ktorá si vďaka zisku titulu v Memphise v rebríčku výrazne polepší.

"Som veľmi rada, že v rebríčku poskočím o vyše 30 miest, to je super. Chcela by som sa v tejto sezóne vrátiť do najlepšej svetovej päťdesiatky alebo sa dostať vyššie, ako som bola po triumfe v Birminghame (40. miesto). Dôležité je, aby som bola zdravá a aby som na sebe neustále pracovala."

"Ak chcem ísť v rebríčku vyššie, musím začať zbierať body aj na väčších turnajoch. Teraz si tam krátky oddych, potom možno pôjdem na 100-tisícku na Bahamy V kolotoči WTA sa najbližšíe predstavím až v druhej polovici marca v Miami."

Finále:

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Rebecca Marinová (6-Kan.) 6:2 - skreč

Cesta Magdalény Rybárikovej k turnajovému titulu v Memphise:

1. kolo: Vania Kingová (USA-8) 6:1, 3:6, 7:6 (9) za 163 minút

2. kolo (osemfinále): Anne Keothavongová (V. Brit.) za 111 minút

štvrťfinále: Alexa Glatchová (USA) 6:3, 6:2 za 68 minút

semifinále: Lucie Hradecká (ČR) 6:2, 4:6, 6:4 za 124 minút

finále: Rebecca Marinová (Kan.-6) 6:2 za 27 minút - skreč, súperka odstúpila pre natiahnuté brušné svalstvo

23. slovenský titul

Magdaléna Rybáriková sa týmto triumfom postarala o celkovo 23. titul z úrovne WTA pre pôvodom slovenské a počas kariéry na medzinárodnej úrovni aspoň v krátkom období za SR či bývalú ČSFR aj hrajúce tenistky.

Špeciálny štatút v tomto smere má bratislavská rodáčka Jarmila Grothová, za slobodna Gajdošová, ktorá medzičasom reprezentuje Austráliu. Švajčiarka Martina Hingisová sa síce narodila v Košiciach, ale na rozdiel od Grothovej nikdy neštartovala za SR (či ČSFR).

Rybáriková má na konte už dva tituly z hlavného ženského okruhu, ten prvý získala predvlani na tráve v britskom Birminghame. Na čele interného poradia suverénne figuruje Henrieta Nagyová s deviatimi trofejami pred Danielou Hantuchovou so štyrmi.

Tri víťazstvá má na konte Radka Zrubáková (ešte pred érou samostatnosti), po dve Martina Suchá, Rybáriková a Grothová a jedno Karina Cíleková-Habšudová. Hantuchová ako jediná uspela na najvyššej úrovni Tier I (momentálne Premier), a to hneď dvakrát v kalifornskom Indian Wells. Podujatie v Memphise malo štatút International.

Prehľad turnajových triumfov tenistiek pochádzajúcich zo SR vo dvojhre na okruhu WTA (23):

  • Henrieta Nagyová (9): Varšava (1996, 2000), Pattaya (1997, 2003), Istanbul (1998), Sopot (1998), Prostějov (1999), Palermo (2000), Kuala Lumpur (2000)
  • Daniela Hantuchová (4): Indian Wells (2002, 2007), Linz (2007), Pattaya (2011)
  • *Radka Zrubáková (3): Brusel (1989), Štrasburg (1991), Praha (1992)
  • Jarmila Grothová (2): Kuang-čou (2010), Hobart (2011)
  • Martina Suchá (2): Hobart (2002), Québec (2004)
  • Magdaléna Rybáriková (2): Birmingham (2009), Memphis (2011)
  • Karina Cíleková-Habšudová (1): Pörtschach (1999)

*Zrubáková dosiahla svoje víťazstvá ešte v ére bývalého Československa, resp. ČSFR.

Pozn.: Do prehľadu sú zahrnuté len tenistky, ktoré počas kariéry aspoň v krátkom období hrali za SR či bývalú ČSFR - špecifikácia je takto stanovená vzhľadom na košickú rodáčku Martinu Hingisovú, ktorá vždy reprezentovala Švajčiarsko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková zvíťazila na turnaji v Memphise