Najlepší guliar poslal odkaz dedkovi do neba

Ryan Crouser získal zlato vo vrhu guľou na LOH Tokio 2020 / 2021.
Ryan Crouser získal zlato vo vrhu guľou na LOH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|5. aug 2021 o 10:05

Američan obhájil zlato z OH v Riu.

BRATISLAVA. Dokázali sme to dedko – olympijský šampión 2020, napísal odkaz na papier a ukázal ho do kamery. Americký guliar Ryan Crouser obhájil titul olympijského šampióna z olympiády v Rio de Janeiro. 

V Tokiu sa zlepšoval každým pokusom a stále viac sa blížil k vlastnému svetovému rekordu.

Odkaz starému otcovi však už posielal skôr do neba, keďže ten zomrel deň pred jeho odletom do Tokia.

Larry Crouser bol v minulosti sám guliarom. Na záhrade si svojpomocne urobil gulairsky kruh, kde trénoval. Ryan k nemu už od detstva chodil a spolu trénovali. 

Crouser kraľuje vrhu guľou. Vyhral už 20 súťaží po sebe. Počas olympijskej kvalifikácie vymazal 41-ročný rekord Randyho Barnesa a vylepšil ho o 25 cm na 23,37 m. 

Prvé zlato pre USA

V Tokiu viedol od prvého pokusu. Každým ďalším hodom sa blížil k svojmu svetovému rekordu, no nepokoril ho. Trikrát však v priebehu súťaže posunul olympijský rekord na 23,30 m. 

„Kľúčové bolo dať hneď prvý pokus ďaleko, a to sa mu podarilo. Vďaka tomu som viedol a mohol som v závere vrhať agresívnejšie. Preto sa mi podaril najlepší hod až na konci,“ komentoval Crouser. Pre USA vybojoval prvé zlato v atletike v mužskej disciplíne v Tokiu. 

O zvyšné tri americké zlaté medaily sa postarali ženy. 

Za úspechom Crousera sú aj moderné technológie a pokročilé analýzy. V máji počas podujatia Tuscon Elite Classic športový riaditeľ guliarov v USA Phil Cheetham predpovedal, že Crouser môže hodiť svetový rekord, ale musí svoj pokus mierne zdvihnúť. 

Crouser prišiel s monitorovacím zariadením, ktoré detailne zaznamenalo jeho pokusy s akou rýchlosťou a pod akým uhlom vrhal guľou.

Analýza ukázala, že hodí rekord

Keď dosiahol pokus, ktorým prvý raz v kariére prehodil hranicu 23 metrov, guľa letela rýchlosťou 16 m/s a pod 33-stupňovým uhlom. 

„Ak by sa ti podarilo uhol zodvihnúť ešte o dva stupne vyššie, bol by to svetový rekord,“ ukazoval mu neskôr analýzu Cheetham. O mesiac neskôr v Eugene sa to Crouserovi podarilo. V Tokiu sa k nemu priblížil. Chýbalo mu 7 cm.  

V minulosti sa predpokladalo, že ideálnym uhlom pre vrh guľou je 45 stupňov. Lenže keď sa Cheetham dostal k dátam, zistil, že to je mylný predpoklad.

Vytvoril tabuľku ako rýchlosť a uhol pokusu ovplyvnia celkovú dĺžku a zistil, že ak zvýšite rýchlosť gule o 0,1 m/s pokus bude dlhší o 28 cm. Ale pri zvýšení uhlu pokusu o 1 stupeň, doletí guľa ďalej len o 10 až 15 cm. 

Prišiel na to, že pri znížení uhlu na 36 až 38 stupňov si guľa udrží väčšiu rýchlosť. Jej dráha je viac plochá. 

„Prišli sme na to ako dokážeme zlepšiť výsledky bez toho, aby sme to skúšali na slepo,“ vravel Crouser pre Washington Post. Analýza mu len pomohla optimalizovať jeho pokusy. Zdá sa, že to funguje. 

V Tokiu obhájil zlato s náskokom 65 cm pred krajanom Joeom Kovacsom. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Najlepší guliar poslal odkaz dedkovi do neba