Rusko dostalo šampionát v Bratislave, v piatok ho otvorí

Titul z minuloročných MS v Česku obhajuje Kanada.
Titul z minuloročných MS v Česku obhajuje Kanada. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|5. máj 2016 o 20:16

Pre hokejistov Slovenska budú kľúčové prvé štyri zápasy v priebehu piatich dní.

BRATISLAVA. Kandidatúru Ruska na udelenie majstrovstiev sveta 2016 prišiel pred piatimi rokmi na kongres Medzinárodnej hokejovej federácie v Bratislave podporiť aj jeden z najsilnejších mužov sveta, vtedajší premiér Ruska Vladimir Putin.

Chcel tak zdôrazniť, ako veľmi mu záleží, aby šampionát dostali Moskva a Petrohrad. Ukrajina a Dánsko sa na kongrese kandidatúry vzdali, Rusko vyšlo z volieb ako veľký víťaz.

Ďalšie výhry sa očakávajú od domácej zbornej komandy v samotnom turnaji šestnástich najlepších tímov sveta, ktorý štartuje už v piatok a vyvrcholí v nedeľu 22. mája.

Minuloročný šampionát v Česku vyhrali Kanaďania.

Hokejové veľmoci Rusko a Kanada sa najčastejšie spomínajú ako favoriti na zlato.

Popri tradičnej šestke Fínsku, Švédsku, Česku, Rusku, Kanade a Amerike by sa do štvrťfinále chcelo prebiť aj Slovensko, ktoré v posledných dvoch rokoch v play off chýbalo.

Treťjak chce vidieť srdce

„Každá medaila je dobrá, no v domácom prostredí mužstvo túži po zlate,“ vyhlásil pre server R-Sport šéf ruského hokeja Vladislav Treťjak. 

Po rozpade Sovietskeho zväzu organizujú Rusi majstrovstvá sveta po tretí raz, predchádzajúce im nevyšli podľa predstáv. V pamätnom turnaji 2000 mužstvo v Petrohrade nezvládlo tlak, hoci malo v zostave hviezdy z NHL. Nedostalo sa ani do play off a skončilo na 11. mieste.

V Moskve 2007 sa ruský tím musel uspokojiť s tretím miestom, cestu do finále mu zahatalo Fínsko. Mimochodom, Fíni zastavili svojich susedov aj vo štvrťfinále na zimnej olympiáde v Soči 2014.

„Najdôležitejšie je, aby naša zborná bojovala v každom zápase až do konca a hrala so srdcom,“ vyzýval hráčov Treťjak, ktorý je s trinástimi medailami a s desiatimi titulmi najúspešnejším hráčom histórie MS.

Vladislav Tretiak
Vladislav Tretiak (Autor: SITA/AP)

„Ak to urobia,

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Rusko dostalo šampionát v Bratislave, v piatok ho otvorí