Rumuni sa sťažujú na rasistické slová prezidenta CSKA Sofia

SITA|23. aug 2011 o 14:14

Rumunská rada pre boj proti diskriminácii (CNCD) upozornila Európsku futbalovú úniu (UEFA) na "rasistickú" poznámku prezidenta bulharského klubu CSKA Sofia Dimitara Borisova.

BUKUREŠŤ. Rumunská rada pre boj proti diskriminácii (CNCD) upozornila Európsku futbalovú úniu (UEFA) na "rasistickú" poznámku prezidenta bulharského klubu CSKA Sofia Dimitara Borisova, ktorú vyslovil na adresu rómskych hráčov Steauy Bukurešť.

Predmetné slová zazneli minulý týždeň po úvodnom zápase týchto dvoch tímov v play-off o postup do hlavnej súťaže Európskej ligy UEFA. "CNCD so znepokojením zaznamenala rasistické vyjadrenia pána Dimitara Borisova, prezidenta CSKA Sofia, o etnickej príslušnosti dvoch hráčov tímu Steaua Bukurešť," uviedol v otvorenom liste adresovanom prezidentovi UEFA Michelovi Platinimu šéf CNCD Csaba Astzalos a pokračoval: "Kontext, v ktorom boli použité slová ´odpadky´ a ´špinaví´ v súvislosti s tímom Steauy a najmä s dvoma jeho hráčmi, urážal rumunskú aj rómsku komunitu a navodil nepriateľskú, ponižujúcu a pokorujúcu atmosféru."

Podľa CNCD mal Borisov po prehre svojho tímu v Bukurešti 0:2 povedať: "Rumuni nazývajú hviezdami dvoch špinavých futbalistov. Ja by som ich zamestnal ako smetiarov. Tam by vynikajúco zapadli." Rada žiada UEFA, aby zaujala k tomuto prípadu stanovisko a prijala opatrenia na "elimináciu podobného druhu správania".

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Rumuni sa sťažujú na rasistické slová prezidenta CSKA Sofia