Federer prekonal svoj vlastný rekord. Desiaty raz vyhral turnaj v Halle

Roger Federer vyhral turnaj v Halle.
Roger Federer vyhral turnaj v Halle. (Autor: Bernat Armangue TASR/AP)
SITA|23. jún 2019 o 15:01

Federer si pripísal 102. singlový titul.

HALLE. Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal po desiaty raz víťazom turnaja na tráve v nemeckom meste Halle. Vo finále podujatia Noventi Open si poradil s Belgičanom Davidom Goffinom 7:6 (2), 6:1.

Tridsaťsedemročný Federer vôbec po prvý raz vo svojej skvostnej kariére dosiahol desať víťazných titulov na jednom turnaji. V Halle ich zbieral od roku 2003 (zápasová bilancia 68-7) z 13 finálových pokusov.

"Je to neuveriteľné. Keď som hral v Halle prvýkrát, ani vo sne mi vtedy nenapadlo, že by som tu mohol získať desať titulov. Žiadny iný turnaj som nevyhral toľkokrát, preto si špeciálne tento budem navždy pamätať," vyhlásil 37-ročný Federer, ktorý má na konte už 102 singlových titulov.

Viac ich v mužskom tenise dosiahol iba legendárny Američan Jimmy Connors, ktorý v rokoch 1972-1996 vyhral 109 turnajov vo dvojhre.

Federer siaha na absolútny historický rekord

Aj to je rekordné číslo na podujatiach zo série ATP 500. Viackrát bol vo finále iba v rodnom Bazileji (14-krát), ale to je turnaj nižšej kategórie ATP 250.

Federer si zároveň pripísal 102. singlový titul v kariére a tretí v tomto roku. Na tráve vlastní 18 víťazných trofejí, okrem desiatich z Halle aj osem zo slávneho Wimbledonu.

Švajčiarsky tenisový expres aj 45 dní pred dovŕšením 38. narodením nespomaľuje a zdá sa, že stále živí šancu prekonať absolútny historický rekord v počte získaných titulov na hlavnom profiokruhu.

Jeho držiteľom je Američan Jimmy Connors so 109 titulmi.

Federer odvrátil tri brejkbaly

Nazbieral ich v rokoch 1972 - 1989, posledné dva získal ako 37-ročný, teda v rovnakom veku, aký má teraz Federer.

Federer zdolal Goffina ôsmykrát z deviatich vzájomných súbojov. Jedinú prehru utŕžil s 28-ročným Belgičanom v semifinále šampionátu ATP Finals v roku 2017. Tentoraz Federer zvládol krízovú situáciu v prvom sete, keď za stavu 2:2 odvrátil tri brejkbaly.

Tajbrejk bol v jeho réžii a potom po skorom brejku aj druhé dejstvo. Okrem Federera už len dvaja hráči vyhrali turnaj v Halle v jeho 26-ročnej histórii viac ako jedenkrát.

Tri tituly má vo vrecku Rus Jevgenij Kafeľnikov a dvakrát triumfoval na "domácej" tráve Nemec Tommy Haas.

Dvojhra - finále

Roger Federer (Švaj.-1) - David Goffin (Belg.) 7:6 (2), 6:1 za 85 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer prekonal svoj vlastný rekord. Desiaty raz vyhral turnaj v Halle