Hviezdou v Lenzerheide bol Federer. Na tenisové kurty sa tak skoro nevráti

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA, TASR|5. mar 2022 o 15:25

Odfotiť sa s ním chcela aj Petra Vlhová.

LENZERHEIDE. Petra Vlhová ani Mikaela Shiffrinová síce bojovali o dôležité body v boji o veľký krištáľový glóbus, no zrejme neboli v sobotu vo švajčiarskom Lenzerheide najsnímanejšími.

Hviezdou sobotňajších pretekov sa totiž stal legendárny tenista Roger Federer, ktorý prekvapil svojou prítomnosťou divákov aj účastníčky Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

Federer už nelyžuje, jeho žena a deti áno

Švajčiar je pre mnohé z nich športovým vzorom, vrátane slovenskej reprezentantky Petry Vlhovej. Domáca superstar okamžite na seba strhla pozornosť.

"Keď som ho tam uvidela, povedala som si wauu... Deväťdesiatdeväť percent ľudí majú radi Federera a určite aj ja. Pôjdem za ním a urobím si s ním fotku," komentovala pre RTVS jeho prítomnosť Slovenka, ktorá v pretekoch super-G obsadila 18. miesto.

“Nikdy som ho nevidela naživo, tak som si povedala, že dnes mu aspoň podám ruku,“ tešila sa jeho krajanka Wendy Holdenerová.

O dvadsaťnásobného grandslamového šampióna sa zaujímala aj líderka Svetového pohára Mikaela Shiffrinová. Američanka v pretekoch obsadila druhé miesto, čím sa na čele priebežného hodnotenia odpútala od svojej prenasledovateľky Petry Vlhovej o 67 bodov.

“Keď som sa na štarte dozvedela, že je Roger v cieľovom priestore, vedela som, že sa musím ponáhľať, aby som bola čo najrýchlejšie pri ňom,“ priznala Shiffrinová v dobrej nálade pre RTVS. Neskôr ich televízne kamery zachytili, ako chvíľu zotrvali v družnom rozhovore.

Preteky na zatočenej a hrboľatej trati v Lenzerheide boli jedny z najťažších v celej sezóne. Z prvých desiatich mien prišlo do cieľa iba päť.

“Na začiatku mi bolo ľúto, že toľko pretekárok vypadlo. Dúfam, že sú všetky v poriadku. Aj ja som bol ten, čo vždy lyžoval rýchlo. Preto to nerobím už od roku 2008, ale moja žena Mirka s deťmi lyžujú,“ uviedol švajčiarsky tenista pre švajčiarsku televíziu SRF.

Kedy sa vráti na tenisové dvorce?

Aj keď ho diváci radi uvideli, radšej by ho vídavali skôr na tenisových dvorcoch. Federer však potvrdil, že prípadný návrat na profesionálny okruh absolvuje až koncom leta alebo na jeseň. 

V takom prípade by 40-ročný Švajčiar nestihol obľúbený Wimbledon, ktorý už osemkrát vyhral. Wimbledon sa tento rok začne 27. júna, vyvrcholí 10. júla. 

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión nešpecifikoval, či by mohol stihnúť US Open so začiatkom 29. augusta.

Predstaviť by sa však mal na exhibičnom podujatí Laver Cup a možno aj na domácom halovom podujatí Swiss Indoors v jeho rodisku Bazileji.

Federer dlhodobo pauzuje od leta minulého roka pre problémy s kolenom. Naposledy sa predstavil na kurtoch minulý rok vo Wimbledone.

Postupne vynechal olympijský turnaj v Tokiu, US Open v New Yorku aj januárový Australian Open v Melbourne a vyzerá to tak, že bez neho bude aj celá jarná časť sezóny 2022.

Bývalá svetová jednotka sa zotavuje po tretej operácii kolena, ktorú podstúpila v auguste 2021. Vo februári informoval, že "stále nemôže behať, denno-denne však pracuje v posilňovni".

Návrat odhadol na máj, teraz ho opäť posunul, pričom ale pre SRF potvrdil, že "rehabilitácia napreduje natoľko dobre, že uvažuje nad podmienkami návratu". Informovala agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Hviezdou v Lenzerheide bol Federer. Na tenisové kurty sa tak skoro nevráti