Rodáci nadšene privítali už legendárnu Mazeovú

Tina Mazeová s veľkým glóbusom.
Tina Mazeová s veľkým glóbusom. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. mar 2013 o 19:28

Najúžasnejší spomedzi výkonov Mazeovej v tejto sezóne je celkový počet bodov vo Svetovonm pohári.

ČRNA NA KOROKEM. Malá obec neďaleko lyžiarskeho strediska Maribor s veľkou pompou privítala v pondelok zjazdársku šampiónku, akej ešte nebolo a sotva dakedy bude.

Ako informuje slovinská agentúra STA, Tina Mazeová sa z dejiska finále Svetového pohára vrátila domov do dedinky Črna na Korokem v čase, keď oficiálne zverejnili ďalší neuveriteľný údaj z jej tohtoročnej sezóny - 701.797 švajčiarskych frankov (570.196 eur).

Toľko slovinská diva zarobila na súťažných prémiách a navzdory názorom o podhodnotení žien vo svete športu jednoznačne "trhla" mužskú superstar Marcela Hirschera z Rakúska (535.940/435.440).

Nie tieto údaje a rozdiely však rodákov primäli k tomu, že samospráva na jeden deň zmenila názov obce na "Tina na Korokem". Zásadný je počet jej triumfálnych zápisov do histórie, z ktorých sa niektoré budú len ťažko prekonávať.

Najúžasnejší je samozrejme celkový počet bodov vo Svetovonm pohári. 2414 bodov je nielen o 414 viac ako dosiahol rekordný Hermann Maier medzi mužmi, či o 433 ako bola dovtedajšia ženská méta Lindsey Vonnovej. Mazeová predovšetkým odstavila druhú v poradí o neskutočných 1313 bodov, kým dovtedy bol najväčší rozdiel iba 578.

Slovinka triumfovala s náskokom, ktorý by jej v prevedení počtu bodov až 5-krát stačil na veľký glóbus od roku 1992, teda od zavedenia súčasného hodnotiaceho systému.

Ťažko sa bude prekonávať aj 24 pódiových umiestnení (z 35 súťaží), čo o dva zásahy tiež uchmatla rakúskemu velikánovi Maierovi. A to jej ešte počasie nedoprialo absolvovať finálový super-G a deň predtým finálový zjazd. V ňom jej stačilo dôjsť do cieľa v 26-člennom štartovom poli na 15. mieste, aby získala malý glóbus za zjazd a mala tak šancu získať všetky sezónne trofeje SP.

Napokon skončila v závere druhá aj v slalome, aj tak je však jej bilancia jedného veľkého, dvoch malých glóbusov (obrovský slalom a super-G) a dvoch druhých miest nenapodobiteľná.

Málokto si totiž uvedomil, že Mazová vyhrala v jednej sezóne preteky vo všetkých špeciálnych disciplínach i v superkombinácii. A to sa predtým nikomu nepodarilo, vlani vo svojej najlepšej sezóne SP Vonnová nevyhrala slalom a dokonca sa v ňom ani nepriblížila k stupňom víťazov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Rodáci nadšene privítali už legendárnu Mazeovú