O veľkom víťazstve sníval odmalička. Po 10 rokoch je majstrom Európy

Richard Varga.
Richard Varga. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|18. nov 2018 o 14:13

Varga sa zotavuje zo zranenia lýtka.

BRATISLAVA. Tento rok získal prvý veľký titul. Stal sa majstrom Európy a bol vo výbornej forme. Potom ho však zastavilo zranenie. Richarda Vargu po desiaty raz vyhlásili za triatlonistu roka.

„Nikdy by mi nenapadlo, že sa budem tak dlho venovať triatlonu a k tomu tak úspešne, že by som mohol byť na Slovensku stále tak vysoko,“ vravel 29-ročný člen Športového centra polície.

„Ale cítim, že už starnem a bolo by dobré, aby ma niekto predbehol a prevzal toto žezlo po mne,“ doplnil.

Ocenenie si vyslúžil najmä za to, že v júli získal titul majstra Európy. V estónskom Tartu zvíťazil na šampionáte na vzdialenostiach šprinttriatlonu – 750 m plávania, 20 km cyklistiky a 5 km behu.

Najväčší úspech vybojoval po desiatich rokoch, odkedy sa tomuto športu venuje. V minulosti už na šampionátoch siahal na medailu, no vždy mu o kúsok ušla.

O veľkom víťazstve vždy sníval

„Formu som veľmi dobre načasoval a perfektne to vyšlo. Trochu mi je ľúto, že ostatné preteky možno aj na úkor toho nevyšli. Ale človek nesúťaží preto, aby bol priemerný, ale aby aspoň raz za čas mal vynikajúci výsledok.

O veľkom víťazstve som sníval, odkedy som začal s triatlonom. Každý to robí pre to, aby víťazil. Záruka úspechu však nie je nikdy,“ vravel Varga.

Nebudem mať jeden vrchol, ale budem musieť podávať výsledky počas celej sezóny, aby som sa kvalifikoval na tretiu olympiádu.


Richard Varga

Slovenskú hymnu na jeho počesť zahrali na triatlone prvý raz. Hoci na iných pretekoch, ako napríklad akvatlonových šampionátoch, to bolo viackrát.

„Športovec pracuje, aby stál na pódiu. Je to úžasný pocit a veľké zadosťučinenie za dlhé roky driny a snahy,“ priznal Varga.

Vďaka úspechu vyhral stávku so svojím bratom Michalom, ktorý ho k triatlonu priviedol a dodnes ho podporuje. Súrodenci sa stavili, že ak Richard získa v triatlone veľkú medailu, jeho brat sa pokúsi preplávať Lamanšský prieliv.

Vyradila ho trhlina v lýtku

Záver sezóny však Vargovi neprial. Po majstrovstvách Európy v olympijskom triatlone pre poranenie lýtka nedokončil žiadnu súťaž a sezónu predčasne ukončil.

Trhlina medzi svalom a šľachou by sa po niekoľkých týždňoch mala zaceliť.

„Ešte stále nemôžem behať. Zranenie sa dlho hojilo. O týždeň idem na tretiu kontrolnú magnetickú rezonanciu. Dúfam, že už budem môcť začať behať.

Ale kondične som nič nevynechal. Veľa plávam a bicyklujem. Od behu som si trochu oddýchol a dúfam, že na budúci rok to bude lepšie,“ opisuje Varga.

Richard Varga.
Richard Varga. (Autor: SITA)

Práve pre zranenie bude nasledujúca sezóna pre neho trochu špecifická. Musí zbierať čo najviac bodov do olympijskej kvalifikácie, keďže v závere tohto roka veľa súťaží vynechal.

„Nebudem mať jeden vrchol. Musím dosahovať výsledky počas celej sezóny, aby som sa kvalifikoval na tretiu olympiádu," dodal Varga.

Medzi ženami vyhlásili za Triatlonistku roka piatykrát za sebou Romanu Gajdošovú.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»O veľkom víťazstve sníval odmalička. Po 10 rokoch je majstrom Európy