Najlepšia jazda v histórii F1? Hamilton vymazal dve penalizácie

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|14. nov 2021 o 22:28

Majster sveta vyhral Veľkú cenu Brazílie.

SAO PAULO, BRATISLAVA. Nič nenasvedčovalo, že by to mohol byť víkend, ktorý skončí veľkou oslavou Lewisa Hamiltona a tímu Mercedes.

A všetko začalo už kvalifikáciou, po ktorej komisári skúmali monopost majstra sveta. 

Keďže sa potvrdilo, že zadný spojler je proti pravidlám, do sobotňajšieho šprintu nastupoval z poslednej priečky. Šprint je vo formule 1 novinka.

Ide o skrátené preteky, ktoré slúžia na určenie štartovacieho poradia pred riadnou Veľkou cenou a najlepší traja pretekári získajú 3, 2 a 1 bod.

Hamilton však kvôli výmene motora, už vopred vedel, že pred štartom nedeľňajšej veľkej ceny sa posunie dozadu o ďalších 5 miest. 

„Bol som zdrvený,“ priznal. „Ale musíte sa s tým vyrovnať a bojovať.“ 

Damon Hill: Úchvatné

To neboli ideálne podmienky, za ktorých by chcel britský pilot bojovať o titul, keďže jeho rival Max Verstappen v šprinte aj v samotnej veľkej cene štartoval z prvého radu. V prvom prípade bol Hamilton tak ďaleko, že ho cez šprint ani len nevidel. 

Už v sobotu však predviedol, že je majstrom svojho remesla. Z poslednej priečky sa dokázal dostať senzačnou jazdou na piatu. 

V nedeľu jazdil ešte lepšie. 

„Bola to najlepšia jazda, akú som kedy vo formule 1 videl,“ komentoval jeho výkon v Brazílii bývalý britský šampión Damon Hill. „Bolo to absolútne úchvatné.“

Z desiatej pozície sa neustále posúval dopredu. Po piatich kolách bol tretí, po 59. už viedol. Verstappena predbehol a vybojoval si 101. víťazstvo v kariére. 

Vrátil sa do boja o titul

Vďaka tomuto výsledku sa vrátil do boja o titul. Na Holanďana stráca 14 bodov. Do konca sezóny ostávajú ešte tri veľké ceny a celkovo 78 bodov k dispozícii. 

„S penalizáciami to bolo bol asi najnáročnejší víkend, aký som zažil,“ vravel 36-ročný Hamilton v nedeľu po pretekoch. V priebehu dvoch dní zmazal penalizáciu o 25 miest, hoci na štarte pretekov je len 20 monopostov (20 v sobotu a ďalších 5 v nedeľu – pozn.red.).

„Neveril som, že dokážem náskok v boji o titul zmenšiť, pretože celý víkend sa vyvíjal proti nám. Ale dnešný výsledok len ukazuje, že sa nesmiete nikdy vzdávať. Nech čelíte čomukoľvek. Musíte stále bojovať. To som robil celý víkend,“ opisoval Hamilton. 

„Toto víťazstvo je pre mňa, akoby bolo úplne prvé, pretože som vyhral po dlhom čase.“ 

Hamilton vyhral prvý raz od septembrovej Veľkej ceny Ruska. Víťazné kolo si užíval. Dokonca ho odkrúžil s brazílskou vlajkou v rukách a ukázal ju aj na pódiu.

Verstappen: Vrátime sa silnejší

Napriek neuveriteľnému výkonu a víťazstvu, stále však v boji o titul stráca. Na Maxa Verstappena stráca 14 bodov. Úspech Mercedesu však prišiel v poslednej chvíli, ak by v Brazílii, stratu neskresal, boj o titul by bol už takmer stratený. 

Verstappen v tejto sezóne získal najviac víťazstiev – 9. Výborne jazdil najmä v druhej polovici sezóny. Za posledných 8 veľkých cien vybojoval 4 víťazstvá a nazbieral o 22 bodov viac ako obhajca titulu. 

V Brazílii však na Hamiltona viditeľne nestačil. „Snažili sme sa a skúšali sme všetko možné. Bol to napínavý súboj, ale chýbal nám malý kúsok. Napriek tomu máme stále sľubný náskok. Verím, že v ďalších pretekoch budeme silnejší,“ hovoril Verstappen. 

Dvadsaťštyriročný jazdec tímu Red Bull bojuje o prvý titul majstra sveta, jeho slávny rival o rekordný ôsmy. 

Súboj pokračuje už najbližší víkend na Veľkej cene Kataru. Formula 1 bude mať na tomto okruhu premiéru. Bude dôležité, či dokáže Hamilton rozdiel ešte viac znížiť, alebo ho naopak navŕši Max Verstappen.

Po Veľkej cene Kataru ostanú do konca sezóny ešte dve podujatia - Veľká cena Saudskej Arábie (5. decembra) a Veľká cena Abú Zabí (12. decembra).

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Najlepšia jazda v histórii F1? Hamilton vymazal dve penalizácie