Aká bola prvá etapa Dakaru? Pomedzi kamene na prvom prevodovom stupni

Čech Miroslav Zapletal a slovenský navigátor Marek Sýkora na Dakar 2021.
Čech Miroslav Zapletal a slovenský navigátor Marek Sýkora na Dakar 2021. (Autor: facebook/Míla Janáček)
SITA|4. jan 2021 o 11:11

Slovensko reprezentujú traja motocyklisti a jeden navigátor.

BRATISLAVA. Po predčasnom vyradení Ivana Jakeša (nákaza koronavírusom) reprezentujú Slovensko na Dakare 2021 v Saudskej Arábii (3.- 15. 1.) traja motocyklisti a jeden automobilový navigátor.

Marek Sýkora rovnako ako pred rokom sedí po boku Čecha Miroslava Zapletala vo vozidle Ford F 150 EVO.

V 1. etape súťaže automobilov skončili v 62-člennej konkurencii na 20. mieste, celkovo im v sumáre s prológom patrí 22. priečka. Ešte lepšie sú na tom v špeciálnej triede T1.1 - na 12. mieste.

Sýkora: Prvá etapa bola parádna

Najskôr viac ako 300 kilometrov voľného prejazdu, následne 277 kilometrov dlhý meraný úsek a po ňom ešte približne 50 kilometrov prejazd do bivaku. To všetko museli absolvovať aj Zapletal so Sýkorom na ceste z Džiddy do mesta Biša.

Sýkora vyzdvihol rôznorodý profil etapy, na ktorom nebola núdza o zaujímavé aj nebezpečné situácie.

"Etapa bola naozaj parádna. Užili sme si to na sto percent. Celý deň všetko fungovalo výborne, mali sme iba jeden defekt, čo nebolo zlé.

Prvých približne 80 kilometrov bol podklad trate pieskový zmiešaný so zeminou. To sa následne zmenilo na kamenný podklad. Na niektorých miestach boli kamene naozaj poriadne veľké a bolo treba dávať veľký pozor na to, aby sme niektorý takýto kameň nechytili.

Miestami to dokonca pripomínalo trial a museli sme ísť pomaly doslova na prvom prevodovom stupni," komentoval Marek Sýkora v tlačovej správe českého tímu Offroad.

Musel byť neustále v strehu

Podľa Sýkoru organizátor túto etapu vymyslel geniálne, čo sa týka trate, ale aj navigácie.

"Bolo treba dávať neustále pozor a mám dojem, že mnoho posádok aj poriadne poblúdilo.

Nám všetko sedelo a aj s výsledkom som naozaj spokojný. Ak by to takto zostalo až do cieľa, bolo by to super v tejto silnej konkurencii,“ dodal Marek Sýkora.

V utorok na všetkých súťažiacich na Dakare 2021 čaká 2. etapa z mesta Biša do Wadi ad-Dawasiru s celkovou dĺžkou 685 kilometrov. V spomenutej vzdialenosti je už započítaných aj 457 ostrých kilometrov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Aká bola prvá etapa Dakaru? Pomedzi kamene na prvom prevodovom stupni