Šťastná Vlhová? To je najviac, čo si môžeme želať, tvrdí expert

Zľava Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová po slalome na MS v zjazdovom lyžovaní 2021.
Zľava Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová po slalome na MS v zjazdovom lyžovaní 2021. (Autor: REUTERS)
Juraj Berzedi|20. feb 2021 o 16:00

Vlhová získala na MS dve medaily.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa v slalomoch na majstrovstvách sveta posúva vpred. V roku 2017 bola v St. Moritzi štvrtá, pred dvoma rokmi v Aare tretia a aktuálne v Cortine d'Ampezzo získala striebornú medailu.

„Videli sme už Petru lyžovať aj v lepšej forme. Dokonalo však využila svoju výhodu," tvrdí jej bývalý mládežnícky tréner RASTISLAV MAŽGÚT.

Petra Vlhová je maximalistka. Bude spokojná so striebornou medailou zo slalomu?

Jednoznačne. Za týchto okolností je druhé miesto výborné. Dôležitý bol jej prejav, keď prišla do cieľa druhého kola. Ukázala veľké emócie a radosť.

Bolo to prvýkrát na šampionáte, čo prejavila takúto radosť. Ako to vnímate?

Úprimne sa tešila. Je vidieť, že dáva do lyžovania a svojich jázd všetko. Možno jej to nejde úplne podľa predstáv, ale práve vtedy je dôležité to zvládnuť. Ktorý Slovák či Slovenka si môžu povedať, že skončili na druhom mieste na majstrovstvách sveta?

Keď Vlhovú zabrala kamera po úvodnom kole, zdalo sa, že nebola príliš spokojná. Aká bola jej jazda?

V prvom kole bola trochu v záklone a išla trochu zadržane. Keď som videl medzičasy, tak som si hovoril, že od Liensbergerovej, ktorá urobila chybu, celkom dostáva.

Vravel som si, že toto nebude stačiť na víťazstvo. Videli sme už Petru lyžovať v lepšej forme. Dokonalo však využila svoju výhodu, ktorou bolo nižšie štartové číslo, keďže trať dostávala poriadne zabrať.

Pred druhým kolom strácala na Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú 30 stotín sekundy. Myslíte si, že v ňom Vlhová útočila na zlato?

Áno, bolo vidieť, že chce útočiť na prvé miesto. Do cieľa prišla s takmer sekundovým náskokom na Mikaelu Shiffrinovú. Liensbergerová však zašla dve famózne jazdy a zaslúžila si zvíťaziť.

V rozboroch bolo vidieť, že Slovenka strácala na Liensbergerovú najviac v záverečných pasážach. Čím si to vysvetľujete?

U Petry mi na majstrovstvách sveta chýbala väčšia ľahkosť. Či je za tým únava alebo pretrénovanie, to vedia len tréneri. My môžeme len špekulovať. Vieme, že sa sústreďuje na všetky disciplíny, čo si pýta svoju daň. A možno toto je tá daň.

Rastislav Mažgút s Petrou Vlhovou.
Rastislav Mažgút s Petrou Vlhovou. (Autor: archív: RM)

Aj napriek tomu získala Vlhová na šampionáte dve strieborné medaily. Ako to hodnotíte?

Pozitívne. Vieme, že túto sezónu je jej cieľom získať veľký glóbus. Aj preto sa nezameriavala špeciálne len na jednu disciplínu, ale jazdí všetko. Chcela získať medailu, má dve.

Ďalšiu možno mohla získať v paralelných pretekoch, ktoré sú však nevyspytateľné. Dôležité je, že som videl Petru šťastnú v cieli slalomu. To je najviac, čo si môžeme želať.

Pomôže to jej psychike do zvyšku sezóny?

Pomôžu jej celé majstrovstvá sveta. Petra zistila, kde sa nachádza a zvyšok sezóny už nie je tak dlhý. Aj tréneri vidia, ako na tom je a podľa toho zvolia taktiku na záver sezóny, aby dosiahli stanovené ciele.

Najväčším sklamaním na šampionáte bolo 12. miesto z obrovského slalomu. Ako je možné, že v tejto disciplíne tak zaostáva, kým v slalome stále patrí medzi najlepšie?

V slalome je to o štyroch či piatich pretekárkach, ktoré sú od ostatných odskočené. Niekedy aj o dve či tri sekundy. A keď sa Petra v ňom trochu zhorší, stále jej to stačí, aby bola medzi elitou. V obrovskom slalome je konkurencia väčšia. Stačí len malé zhoršenie a tam je prepad zrazu výrazne väčší. 

Je pozitívne, že sa o slalom môže oprieť aj v ďalších pretekoch?

Presne, to je dôležitá informácia. Teraz si trochu oddýchne, aby získala ľahkosť a dynamiku. Od pretekov v Kronplatzi (26. január, pozn. red.) Petra obrovský slalom až po Cortinu netrénovala. Tréningový výpadok je badateľný. Keď ho zmaže v obrovskom slalome, v Jasnej sa ukáže v lepšej forme.

Na čele Svetového pohára má náskok 42 bodov pred Larou Guttovou-Behramiovou a 182 bodov pred jej krajankou Michelle Gisinovou. Aké sú Vlhovej šance?

Petra zdolala Gisinovú už v alpskej kombinácii o tri stotiny sekundy. V slalome Švajčiarka vypadla, čo môže zanechať stopy na jej psychike.

Bude to súboj Petry s Larou. A kto ho zvládne, získa zaslúžene veľký glóbus. V minulosti už po dvoch tretinách bolo jasná víťazka. Tentoraz to bude boj až do konca. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Šťastná Vlhová? To je najviac, čo si môžeme želať, tvrdí expert