Murray vyhral Wimbledon, Raonica porazil druhýkrát za tri týždne

Túto procedúru absolvoval Murray už druhýkrát v kariére.
Túto procedúru absolvoval Murray už druhýkrát v kariére. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|10. júl 2016 o 11:54

V zápase sa hrali dva tajbrejky.

Wimbledon - finále

Andy Murray (V. Brit.-2) - Milos Raonic (Kan.-6)

6:4, 7:6 (3), 7:6 (2) za 167 minút (41, 66, 60) 

LONDÝN. Domáci tenista Andy Murray nasadený ako druhý zvíťazil za 167 minút 6:4, 7:6 (3), 7:6 (2) nad kanadskou šestkou podujatia Milosom Raonicom v nedeľňajšom finále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna - 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva).

Nadviazal na svoj miestny triumf spred troch rokov a raduje sa z celkovo tretieho titulu na veľkej štvorke, premiérovo to bolo na newyorských US Open 2012. Najmä v defenzíve predviedol vynikajúci výkon, zároveň ani raz neprišiel o podanie. 

Mužské finále Wimbledonu 2016 : fotogaléria

10.7.2016

Druhý triumf za tri týždne

Dvadsaťdeväťročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray prekonal o štyri roky mladšieho debutanta v takto významnom zápase na Majors Raonica aj pred troma týždňami vo finále prípravného podujatia v Queen´s Clube takisto v britskej metropole (6:7 /5/, 6:4, 6:3 z manka setu a brejku).

Takáto situácia nastala prvý raz od roku 1988. Vtedy v súboji o trofej v Queen´s Clube Nemec Boris Becker zdolal Stefan Edberga, Švéd sa mu v ešte dôležitejšom finále revanšoval.

V bilancii zo vzájomných duelov zvýšil zverenec Ivana Lendla Murray na 7:3, pričom spočiatku za Raonicom zaostával 1:3. 

Šampión si odnáša 2000 bodov do hodnotenia a prémiu 2 milióny libier brutto, zdolaný 1200 bodov a 1 milión libier pred zdanením. 

Zapísal sa do histórie

Murray bol vo svojom 11. veľkom finále, čím osamel na britskej historickej prvej pozícii pred legendárnym Fredom Perrym. Zásluhou 172. zápasového úspechu na grandslamových podujatiach sa na desiatej priečke odpútal od Austrálčana Kena Rosewalla. Vedie Švajčiar Roger Federer s 307 víťazstvami. 

Dobyvateľ už 38. primátov na hlavnej profesionálnej úrovni Murray je spoludržiteľom vlaňajšieho Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov a úradujúcim olympijským šampiónom z Londýna 2012 (tiež sa hralo práve na najrýchlejšom povrchu v All England Lawn Tennis and Croquet Clube).

Na predchádzajúcich dvoch vrcholných podujatiach prehral vo finále so srbským lídrom renkingu ATP Novakom Djokovičom. 

Hlasy:

Milos Raonic: "Andy hral vynikajúco, zaslúži si druhý miestny úspech. Gratulujem mu, bola to veľká výzva. Urobím všetko, aby som sa vrátil do finále Wimbledonu. Každým dňom sa snažím zlepšovať, nič iné si neprajem viac. Som si istý, že moja rodina je na mňa hrdá. Vynasnažím sa dôjsť o stupienok vyššie."

Andy Murray: "Zažil som tu skvelé momenty aj ťažké prehry. Som hrdý, že som si opäť mohol siahnuť na túto trofej. Predviedol som naozaj kvalitný tenis, Miloš mal za sebou fantastický zápas proti Rogerovi Federerovi. Ďakujem môjmu tímu za všetku tvrdú prácu. Bol som veľmi nervózny, ale večer si to užijem."

Rodák z Podgorice v Čiernej Hore Raonic si o jedno kolo posunul svoje doterajšie miestne maximum z roku 2014.

Na tomto turnaji mu okrem dlhodobých trénerov Carlosa Moyu a Riccarda Piattiho pomáhal aj John McEnroe ako dočasný tréner. Ten komentoval finále pre televíziu ESPN.

Raonic má s členmi Top 3 štatistiku 5:24. Bol najmladším finalistom medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka od roku 2012 (Murray).

Vlani sa lúčil už v 3. kole, nestačil na Austrálčana Nicka Kyrgiosa. 

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Murrayho s Raonicom (7:3):

2012 Barcelona (Šp.) antuka štvrťfinále Raonic 6:4, 7:6 (3)

2012 New York (USA) - US Open (GS) tvrdý povrch osemfinále Murray 6:4, 6:4, 6:2

2012 Tokio (Jap.) tvrdý povrch semifinále Raonic 6:3, 6:7 (5), 7:6 (4)

2014 Indian Wells (USA) tvrdý povrch osemfinále Raonic 4:6, 7:5, 6:3

2014 Londýn (V. Brit.) - koncoročný šampionát ATP World Tour Finals tvrdý povrch základná skupina Murray 6:3, 7:5

2015 Madrid (Šp.) antuka štvrťfinále Murray 6:4, 7:5

2016 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch semifinále Murray 4:6, 7:5, 6:7 (4), 6:4, 6:2

2016 Monte Carlo (Mon.) antuka štvrťfinále Murray 6:2, 6:0

2016 Queen´s Club (V. Brit.) tráva finále Murray 6:7 (5), 6:4, 6:3

2016 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon (GS) tráva finále Murray 6:4, 7:6 (3), 7:6 (2)

Online

III. set

Druhý tajbrejk zápasu ovládol opäť Andy Murray a vyhral finále Wimbledonu 2016. Trávnatý grandslam vyhral druhýkrát v kariére, svojho súpera porazil 3:0 na sety. 

- Potom, ako si Kanaďan udržal podanie, sa aj v treťom sete bude hrať tajbrejk, už druhý v tomto finále.

- V treťom dejstve finále Wimbledonu aj naďalej Raonic fantasticky podáva, na 5:5 vyrovnal dokonca čistou hrou. Odkedy mal Kanaďan dve brejkbalové príležitosti, je na returne opäť nevýrazný, Murray sa viac sústredí a opäť vyhráva - 6:5. 

Milos Raonic.
Milos Raonic. (Autor: SITA/AP)

- Tretí set sa dostáva do kľúčových okamihov. Raonic najprv vyrovnal stav na 4:4, aby následne opäť prehrával o gem po Murrayho obhájení si vlastného podania. Brit tak vyhráva 5:4 a opäť konštatujeme, že aj to najmenšie pošmyknutie môže stáť hráčov set, v Raonicovom prípade celý zápas. 

- Kanaďan servíruje v treťom sete pomerne isto, v šiestom geme poprvýkrát vo finále zaznamenal dve esá v jednom geme. Vyrovnáva na 3:3, no aj naďalej musí bojovať o podanie súpera. Murray však ďalšie šance nehodlá ponúknuť a napriek tomu, že v siedmom geme urobil dvojchybu, podanie si podržal - 4:3. 

Murray dokáže vrátiť takmer všetko.
Murray dokáže vrátiť takmer všetko. (Autor: SITA/AP)

- V treťom sete je v pozícii hráča s "nožom na krku" Raonic, ktorý musí neustále vyrovnávať. Zatiaľ to zvláda a po úspešnom geme na podaní je stav tretieho setu 2:2. Následne pri Murrayho podaní Kanaďan konečne zabral aj na returne, mal dokonca dva brejkbaly. Nepremenil z nich ani jeden, avšak môže mať istotu, že je schopný nielen získavať svoj, ale aj bojovať o súperov servis - 3:2 pre Brita.

- Raonic začal tretí set rovnako presvedčivo a vyrovnáva na 1:1. Murray ešte stále nečelil brejkbalu, Raonic aj naďalej v kľúčových momentoch robí nevynútené chyby - 2:1 pre Murrayho. 

- Murray vstúpil do tretieho setu úspešne, podržal si podanie vyhráva 1:0.

II. set

Britský tenista zvládol tajbrejk druhého setu rovnakým spôsobom, ako zvláda celý zápas. Dokáže ubojovať každú loptičku, žiadny Raonicov úder nie je dosť presný, aby ho Murray nedokázal vrátiť. Brit vyhráva už 2:0 na sety. 

- Murray si svoje podanie opäť podržal, aj keď Raonic mal niekoľko príležitostí, no nevyužil ich. O osude druhého setu rozhodne tajbrejk. 

- Akoby sa Kanaďan nepoučil. V posledných minútach drvivá väčšina jeho "návštev" na sieti končí prehodom Andyho Murrayho alebo chybou. Murray si aj naďalej isto drží podanie a vyrovnáva na 5:5. Raonic zvládol ťarchu okamihu a jeden z kľúčových gemov zvládol. V druhom sete tak skončí najhoršie v tajbrejku - 6:5.

Raonic taktiež trafil druhé najrýchlejšie podanie v histórii Wimbledonu s rýchlosťou 236 km/h. 

- Raonic sa dostáva do zaujímavých pozícií, v kľúčových momentoch je však príliš netrpezlivý. Z forhendu sa stačí zatlačiť Murrayho a rozhodnúť výmenu pod päť úderov, avšak štatistika hovorí jasne - Raonic vyhráva na nevynútené chyby z forhendu 7:0. Murray hrá naopak uvážlivo a aj naďalej takmer nechybuje. Obaja hráči si podržali svoje podania a do kľúčovej časti druhého setu vstupuje Raonic s vedením 5:4. V tomto momente si už žiadny z finalistov nemôže dovoliť stratiť podanie, pretože nebude mať čas zvrátiť stav. 

- Raonic v šiestom geme síce získal jeden fiftín, opäť to však bolo z jeho strany všetko. Murray pridal ďalšie eso, priamy bod z podania a jeden "prehod" na sieti čakajúceho Kanaďana a vyrovnáva na 3:3. V nasledujúcom geme sa z prvých dvoch úderov zdalo, že Raonic sa "rozservíroval", následne však Murray ukázal, že neisté Kanaďanove prechody k sieti bude trestať. Gem sa dostal do zhody, v ktorej bol úspešnejší hráč na podaní a Raonic vedie 4:3. 

Dlhšie výmeny idú väčšinou na konto Murraymu.
Dlhšie výmeny idú väčšinou na konto Murraymu. (Autor: SITA/AP)

- Stále platí, že Raonic nedokáže nájsť recept na servis Andyho Murrayho. Potvrdzuje to štatistika, podľa ktorej získal Brit 88% bodov po svojom prvom podané. V medzihre taktiež jednoznačne dominuje domáci tenista, takže keď chce Kanaďan niečo urobiť s finálovým zápasom, musí začať efektívnejšie returnovať Britovo podanie. Murray vyrovnáva na 2:2. Následne si kanadský hráč udržal svoje podanie a aj vďaka druhému esu v zápase ide opäť do vedenia - 3:2. 

- Murray si svoje podanie opäť obhájil s menšími problémami a vyrovnal na 1:1. Raonic, ktorý zvýšil na 2:1, má na trávnatú časť sezóny "supertrénera", ktorým je legendárny John McEnroe. Slávny búrlivák však nie je v lóži kanadského finalistu, ale komentuje pre športovú televíziu ESPN finálový zápas. 

"Nemienim ho nútiť k objektivite. Chcem ho tam mať ako Milosovho trénera," objasnil ešte pred zápasom viceprezident ESPN.

- Druhý set začal na podaní Milos Raonic, ktorý sa zdá byť trošku prekvapený a frustrovaný z priebehu prvého setu. Kvalitu Murrayho returnu potvrdzuje štatistika, podľa ktorej dal Kanaďan do týchto chvíľ iba jedno eso! Napriek tomu si, aj keď s problémami, podanie obhájil a vyhráva v druhom sete 1:0. 

I. set

- Britský tenista svoju úlohu zvládol, svoje podanie si opäť udržal a vyhráva prvý set. Zatiaľ sledujeme skvelé finále, Raonic sa však nedokáže vyrovnať s chirurgicky presnou hrou Andyho Murrayho. 

- Murray pokračuje v smrtiacej presnosti, svojho súpera si vodí po kurte, kam chce. Za stavu 40:15 pri svojom podaní trochu poľavil v sústredenosti, Raonic to okamžite využil a dotiahol sa na zhodu. Za stavu 40:40 Murray získal dva priame body z podania a zvýšil na 5:3. Delí ho iba jeden gem od zisku prvého setu. Kanaďan sa však nehodlá vzdať a aj keď s problémami, znižuje na 4:5 zo svojho pohľadu. Osud prvého setu je však na rakete britského tenistu, ktorý bude podávať na víťazstvo v prvom sete. 

- Raonic nedokáže nájsť recept na Murrayho podanie. Brit si svoj servis ustrážil bez straty fiftínu a poľahky vyrovnáva stav na 3:3. Kanaďan v siedmom geme stratil prvýkrát svoje podanie, Murray hrá skvele, v podstate nechybuje a za stavu 15:15 predviedol kľúčový "prehod" obojručným bekhendom. Raonic zisťuje, že bude musieť údery spresniť na milimetre, inak s domácim hráčom nemá šancu - 3:4 pre Murrayho. 

Raonic je prvým Kanaďanom vo finále grandslamu.
Raonic je prvým Kanaďanom vo finále grandslamu. (Autor: SITA/AP)

- Je jasne badateľné, že takmer dvojmetrový Kanaďan sa mimoriadne zlepšil v pohybe po kurte, Murray však skvelými technickými údermi dokazuje, že má stále rezervy. Raonic sa k umiestneným loptičkám síce dostane, no neskoro. Murray si opäť podržal podanie a vyrovnal na 2:2. Kanaďan odpovedal opäť kvalitnou hrou na servise, no ukázal, že má čo ponúknuť aj mimo neho. V piatom geme nemal absolútne žiadne problémy a opäť vyhráva - 3:2. 

Na tribúne je aj obligátna návšteva - princ William a jeho manželka Kate.
Na tribúne je aj obligátna návšteva - princ William a jeho manželka Kate. (Autor: SITA/AP)

Aj Andy Murray vstúpil do finále úspešne. Svoje podanie vyhral ku 15 a vyrovnal stav na 1:1. Raonic v treťom geme pokračoval tam, kde v tom prvom prestal. Nátlakovou a útočnou hrou od prvého úderu "zaklincoval" Murrayho k základnej čiare. Následne Murray dobre "prečítal" Raonicove podanie a z 0:30 otočil gem k prvému brejkbalu. Ten však nedokázal využiť, Raonic zachoval pokoj a vďaka skvelému servisu si podanie podržal - 2:1. 

- Raonic hneď pri svojom prvom podaní ukázal, že servis bude jeho najväčšou zbraňou aj vo finále. Na druhej strane, Brit dal jasne najavo, že keď jeho súper nebude podávať dostatočne variabilne, len s podaním zápas nevyhrá - 1:0.

Zápas sa začal. Pre Milosa Raonica je to prvé grandslamové finále v kariére, Murray môžu získať už tretí titul z titulu "veľkej štvorky".

Pred zápasom

Pred zápasom: Niekdajší skvelý americký tenista John McEnroe stojí pred zaujímavou dilemou.

Na jednej strane bude komentovať televízny prenos pre spoločnosť ESPN, no zároveň bude držať palce Kanaďanovi Milosovi Raonicovi, ktorý na Centrálnom kurte bude čeliť domácemu Andymu Murraymu. McEnroe je totiž súčasťou jeho trénerského tímu.

"Nemienim ho nútiť k objektivite. Chcem ho tam mať ako Milosovho trénera," objasnil viceprezident ESPN.

Samotný Raonic sa vyjadril, že mu neprekáža komentátorská rola jedného z jeho trénerov: "Nerobí to žiadny rozdiel, v žiadnom zmysle toho slova." 

Aj takéto kúsky predvádza na Wimbledone Raonic

Pred zápasom: Pre Raonica je to prvé grandslamové finále. Na druhej strane, Andy Murray sa môže stať prvým Britom po legendárnom Fredovi Perrym, ktorý minimálne dvakrát ovládol Wimbledon. Perrymu sa to podarilo dokonca trikrát, v rokoch 1934, 1935 a 1936.

Škót prvýkrát triumfoval v roku 2013, kedy vo finále porazil Novaka Djokoviča.

Pred zápasom: Bude to prvé finále Wimbledonu od roku 2002, v ktorom nefigurujú Roger Federer, Rafael Nadal ani Novak Djokovič.

Pred zápasom: Keď Murray porazí Milosa Raonica, získa svoj tretí grandslamový titul v kariére – po US Open 2012 a už spomínanom Wimbledone 2013.

Pred zápasom: Raonic je prvým Kanaďanom, ktorý sa objaví vo finále na turnaji „veľkej štvorky“.

Pred zápasom: Fináloví súperi sa stretli v kariére už devätkrát, trikrát v roku 2016. Z celkového počtu vzájomných zápasom vyhral Murray šesť, tento rok všetky tri.

Na tohtoročnom Australian Open triumfoval Brit v piatich setoch

Pred zápasom: "Mám veľkú šancu opäť získať titul vo Wimbledone, no Milos je ťažký protivník. V tejto sezóne hrá na tráve skvele, v semifinále porazil jedného z najlepších, ak nie najlepšieho tenistu na svete (Roger Federer pozn. red.)," povedal na predzápasovej tlačovej konferencii Andy Murray.

Pred zápasom: 

Cesta Andyho Murrayho do finále:

1. kolo: Liam Broady 6:2, 6:3, 6:4

2. kolo: Lu Yen-Hsun 6:3, 6:2, 6:1

3. kolo: John Millman 6:3, 7:5, 6:2

4. kolo: Nick Kyrgios 7:5, 6:1, 6:4

Štvrťfinále: Jo-Wilfried Tsonga 7:6 (12:10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1

Semifinále: Tomáš Berdych 6:3, 6:3, 6:3

Pred zápasom:

Cesta Miloša Raonica do finále:

1. kolo: Pablo Carreno Busta 7:6 (7:4), 6:2, 6:4

2. kolo: Andreas Seppi 7:6 (7:5), 6:4, 6:2

3. kolo: Jack Sock 7:6 (7:2), 6:4, 7:6 (7:1)

4. kolo: David Goffin 4:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:4

Štvrťfinále: Sam Querrey 6:4, 7:5, 5:7, 6:4

Semifinále: Roger Federer 6:3, 6:7 (3:7), 4:6, 7:5, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray vyhral Wimbledon, Raonica porazil druhýkrát za tri týždne