Rajoy oroduje za Contadora a Astanu u Sarközyho

SITA|20. feb 2008 o 14:24

MADRID 20. februára (SITA) - Španielsky politik Mariano Rajoy vyzval francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarközyho k vyvinutiu tlaku na organizátorov Tour de France zo spoločnosti ASO, aby pozvali na tohtoročné ...

MADRID 20. februára (SITA) - Španielsky politik Mariano Rajoy vyzval francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarközyho k vyvinutiu tlaku na organizátorov Tour de France zo spoločnosti ASO, aby pozvali na tohtoročné preteky aj posledného víťaza Alberta Contadora a jeho nový tím Astana. ASO odmietlo minulý týždeň podpísať pozvánku Astane po negatívnych skúsenostiach z minulého roku, keď na Tour mal pozitívny dopingový nález líder tímu Alexander Vinokurov a po skončení pretekov aj Andrej Kašečkin. "Nemôžete zobrať 25-ročnému cyklistovi, ktorý na profesionálnej úrovni jazdí len veľmi krátko, šancu na účasť na pretekoch tohto kalibru," vyhlásil Rajoy, líder španielskej Ľudovej strany.

Za Contadora a Astanu sa v stredu v rozhovore pre agentúru AP postavila ústami svojho prezidenta Pata McQuaida aj Medzinárodná cyklistická únia (UCI). "ASO sa stavia do pozície sudcu a robí absurdné rozhodnutia. Musíme začať konať a vyvodiť konzekvencie z ich krokov. Ich dôvody sú v rozpore so záujmami športu. Toto nie je cesta, ktorou by chcela ísť UCI," povedal McQuaid. Podľa šéfa svetovej cyklistiky organizátori Grand Tour (Tour de France, Giro d´Italia, Vuelta) nepostupovali voči Astane férovo, keďže aj ďalšie tímy majú za sebou dopingovú minulosť a medzi pozvanými figurujú.

Contador v minulej sezóne jazdil za dnes už neexistujúci tím Discovery Channel. Po skončení ročníka odišiel do Astany. "Asi nechcú, aby sa najlepší jazdci zúčastnili na pretekoch. Je to vtip a celé je to absurdné," dodal McQuaid. Astana v posledných mesiacoch po dopingových škandáloch zmenila organizačné štruktúry a vymenili sa aj jazdci. V súčasnosti ju vedie bývalý manažér Discovery Channel Johan Bruyneel, ktorý bol architektom siedmich víťazstiev Lancea Armstronga na Tour de France. Okrem Contadora v tíme jazdia Američan Levi Leipheimer, tretí muž Tour 2007, a Nemec Andreas Klöden, ktorý v rokoch 2004 a 2006 skončil druhý.


Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Rajoy oroduje za Contadora a Astanu u Sarközyho