Rafael Nadal štvrtýkrát víťazom Roland Garros

Rafael Nadal vyhral štvrtýkrát za sebou Roland Garros a vyrovnal rekord švédskej legendy Björna Borga
Rafael Nadal vyhral štvrtýkrát za sebou Roland Garros a vyrovnal rekord švédskej legendy Björna Borga (Autor: TASR)
TASR|8. jún 2008 o 17:12

Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal štvrtýkrát za sebou víťazom mužskej dvojhry na grandslamovom podujatí Roland Garros.

Paríž 8. júna (TASR) -

Fotogalériu k zápasu nájdete na tenis.sme.sk

Štvrý titul pre Španiela, na Roland Garros ešte neprehral

V pozícii turnajovej dvojky vo finále podobne ako vlani i predvlani zdolal najvyššie nasadeného Švajčiara Rogera Federera, tentokrát úplne hladko v troch setoch 6:1, 6:3 a 6:0. Nadal tak vyrovnal rekord legendárneho Švéda Björna Borga, ktorý triumfoval na parížskej antuke v rokoch 1978-81.

Federerovi sa opäť nepodarilo získať vytúžený Pohár mušketierov a skompletizovať grandslamovú zbierku, keď doplatil na obrovské množstvo nevynútených chýb. Nadal zinkasuje za štvrtý triumf na antukovom vrchole sezóny prémiu jeden milión eur (30,32 mil. Sk) a v rebríčku ATP si udrží druhé miesto. Dvadsaťdvaročný Španiel, ktorý na tohtoročnom Roland Garros nestratil ani set, má v Paríži naďalej stopercentnú bilanciu, od roku 2005 vyhral vo francúzskej metropole 28 zápasov v rade.

Nadal uštedril Svetovej jednotke "kanára"

Nadal v úvodnom sete nedeľňajšieho finále na dvorci Philippa Chatriera dominoval. Rodák z Mallorcy hneď v prvom geme prelomil podanie Federera, rovnaký kúsok sa mu podaril v piatej i siedmej hre a prvý set vyhral jasne v pomere 6:1. Nadal ťažil z výborného pohybu, pri výmenách od základnej čiary bol oveľa trpezlivejší ako Švajčiar a na rozdiel od svojho súpera takmer vôbec nekazil. Federer robil nezvyčajne veľa chýb najmä z forhendu, nevychádzalo mu prvé podanie ani voleje a pri loptičkách hrala proti nemu aj páska.

Na začiatku druhého dejstva išiel Nadal rýchlo do vedenia 2:0. Federer sa v nasledujúcich minútach zmobilizoval, rebrejkom vyrovnal 2:2 a v Tildenovom geme mal ďalšiu možnosť prelomiť podanie Nadala. Španiel si však podržal servis a po brejku v ôsmom geme sa ujal vedenia 2:0 na sety. Tretie dejstvo bolo už úplne v réžii Nadala, ktorý svetovej jednotke uštedril "kanára". Španielsky antukový kráľ upravil vzájomnú bilanciu s Federerom na 11:6. Na "červenom piesku" uspel Švajčiar doposiaľ iba jediný raz - vlani vo finále turnaja série Masters v Hamburgu.

Nadal po skončení finále žiaril spokojnosťou. "Vyhrať štyrikrát za sebou Roland Garros - to je niečo fantastické. Vo finále som hral od prvej do poslednej loptičky maximálne koncentrovane a to prinieslo svoje ovocie. V Paríži som odohral skvelý turnaj. Cítil som sa v takej forme, ako nikdy predtým. Veľká vďaka patrí mojim fanúšikom, ktorí má výdatne podporovali i celému môjmu tímu. Bez ich pomoci by som nikdy nebol tam, kde som teraz. Na budúci rok sa v Paríži pokúsim o zisk piateho titulu," povedal Nadal po tom, čo prevzal od Borga prestížny Pohár mušketierov.

Federer po skončení zápasu zložil svojmu súperovi poklonu. "Vo finále som uhral iba štyri gemy, no Rafa bol dnes tak silný, že mi viac jednoducho nedovolil. Titul je v správnych rukách. Nepodarilo sa mi skompletizovať grandslamovú zbierku, no na budúci rok sa o to v Paríži pokúsim znova. Táto sezóna ešte nekončí, pred nami je Wimbledon i US Open," povedal Federer.

muži - dvojhra - finále:

  • Rafael Nadal (2-Šp.) - Roger Federer (1-Švajč.) 6:1, 6:3, 6:0
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rafael Nadal štvrtýkrát víťazom Roland Garros