Proti Rusom to Slováci vzadu zatvoria, Ďaloga nabáda k častej streľbe

Slovenský tím je v čoraz ťažšej situácii, no zbrane vopred neskladá.
Slovenský tím je v čoraz ťažšej situácii, no zbrane vopred neskladá. (Autor: SITA)
TASR|10. máj 2015 o 09:21

Premiéru na svetovom šampionáte zažije brankár Július Hudáček.

OSTRAVA. Po prehre 0:3 s Fínskom sa šance slovenských hokejistov na postup do štvrťfinále MS opäť znížili.

V tabuľke majú stále sedem bodov, na štvrté Bielorusko strácajú tri a vedia, že v zostávajúcich dvoch skupinových súbojoch s Ruskom (v nedeľu o 20.15 h) a USA (v utorok o 16.15 h) potrebujú nutne minimálne raz zvíťaziť a zrejme k tomu ešte pridať nejaký bod-dva navyše.

To bude vzhľadom na silu súperov veľmi náročná úloha, zverenci Vladimíra Vůjteka však dopredu zbrane neskladajú.

"Rusko a Amerika sú určite kvalitní súperi, ale do každého zápasu ideme s tým, že chceme uhrať dobrý výsledok a vyhrať," vyslovil sa útočník Tomáš Jurčo.

Štyri miesta pre päticu

Situácia v ostravskej B-skupine je zamotaná a postupová matematika komplikovaná. O štyri postupové miesta bojuje aktuálne päť tímov, pričom Slováci sú z nich na tom najhoršie.

Na zisk štvrťfinálovej miestenky im za určitých okolností nemusia stačiť ani dve víťazstvá v riadnom hracom čase nad favoritmi, no v prípade dvoch prehier Bieloruska im bude stačiť aj 10 bodov, keďže majú s "červeno-bielymi" lepší vzájomný zápas (2:1 pp).

Každopádne, slovenskí hráči sa nechcú pozerať na výsledky konkurentov a sústredia sa na vlastné výkony.

"Ak chceme vo zvyšných zápasoch uspieť, musíme sa najmä vyvarovať chýb, aké sa nám stali v dueli s Fínskom. Urobili sme dve hrúbky a dostali dva góly. Janko (Laco) nám veľa pochytal, mal veľké zákroky, no my sme sa mu za to neodvďačili. Netreba sa však vzdávať, stále sme v hre," vravel obranca Milan Jurčina.

Slovákom zatiaľ nevychádzajú na turnaji presilovky, z doterajších 21 početných výhod premenili na gól iba tri (úspešnosť 14,29 percenta).

"Ináč si ich nakreslíme na tréningoch a ináč to hráme v zápasoch. Každý tím v nich dobre bráni, preštuduje si nás na videu. Súperi si robia domáce úlohy dobre," tvrdí Jurčina.

Slovenských reprezentantov čaká už v nedeľu večer súper najťažšieho kalibru - obhajca titulu Rusko. Ak chcú mocného ruského medveďa skoliť, budú potrebovať zabetónovať priestor pred vlastnou bránkou, snažiť sa pokryť šikovných a rýchlych súperových útočníkov a konečne využívať šance, ktoré sa naskytnú.

"Proti Rusom to bude náročný zápas. Musíme dobre korčuľovať, snažiť sa čo najviac strieľať a hrať dobre v obrane. A samozrejme, premeniť šance. Snáď nám tam niečo padne," želá si obranca Marek Ďaloga.

Rošády v zostave

Vůjtek pravdepodobne opäť premieša zloženie útokov. Do bránky pôjde prvýkrát Július Hudáček, ktorý tak absolvuje svoju premiéru na MS.

"Rusi majú špičkové mužstvo, je to jeden z najväčších favoritov na titul. Pokúsime sa s nimi niečo uhrať. Potrebovali by sme sa v zápase dostať do vedenia," zaželal si tréner.

Slováci aj proti zbornej vsadia na hru zozadu.

"Rozhodne si nemôžeme dovoliť hrať s nimi otvorený hokej. V zápase s Bieloruskom sme videli, ako perfektne korčuľujú, spracovávajú prihrávky, vedia sa uvoľniť, aj kolektívne zahrať. Bude to ťažký zápas," predpovedá Vůjtek.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Proti Rusom to Slováci vzadu zatvoria, Ďaloga nabáda k častej streľbe