Procházková našla v Davose perfektné podmienky

SITA|9. dec 2009 o 13:58

Súčasná slovenská lyžiarska jednotka bežkyňa Alena Procházková sa len pred týždňom vrátila domov do Banskej Bystrice z vyše mesačného pobytu vo Fínsku, kde absolvovala nielen záverečnú prípravu pred začiatkom sezóny, ale aj úvodné štarty vo Svetovom pohár

DAVOS. i.

Doma sa však dlho nezdržala a už je vo švajčiarskom Davose, kde v závere týždňa absolvuje ďalšie dvoje preteky Svetového pohára. Najskôr v sobotu 10 km voľnou technikou a v nedeľu šprint rovnako voľne.

"Domácich podmienok som si veľa neužila. Keďže na Slovensku po snehu niet ani stopy, musela som sa presunúť za ním práve do spomenutého Davosu. Je tu perfektné prostredie, pol metra prírodného snehu a kvalitne upravené nielen pretekárske, ale i ľahšie turistické trate, na ktorých popoludní chodím na ľahké technické tréningy. Je to však pre mňa kvalitný relax po piatich týždňoch prakticky bez slnka na severe Európy,“ uviedla pre agentúru SITA 25-ročná Banskobystričanka.

"Budú to náročné preteky. Davos je v nadmorskej výške 1650 m, takmer mesiac sme boli vo Fínsku v nadmorských výškach okolo 300 metrov. Organizmus každého človeka a športovca podávajúceho výkony na hranici možností zvlášť sa potrebuje na takúto zmenu adaptovať,“ vysvetľoval jej tréner Ján Valuška.

Pár dní doma využili na tréningy na kolieskových lyžiach, posilňovňu. "Išlo skôr o adaptačnú prípravu po náročnom bloku tréningov vo Fínsku," dodal strojca úspechov momentálne najlepšej slovenskej lyžiarky.

V Davose sa už zhromaždila prakticky kompletná svetová špička. Stredná Európa je bez snehu, Davos je doslova jedným z mála ostrovov, kde sú kvalitné podmienky pre beh na lyžiach.

"Zatiaľ ešte nevieme, ako to bude s ďalšími pretekmi, ktoré by mali byť na budúci týždeň v slovinskej Rogle. Momentálne tam nie sú pripravené trate. Medzinárodná lyžiarska federácia by mala do piatka rozhodnúť, kde sa preteky uskutočnia. Náhradnými variantmi sú švajčiarsky Davos, francúzske Cogne a taliansky Toblach. Pre mňa by bol asi najideálnejší Davos. Rozhodne však FIS,“ uzavrela Alena Procházková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková našla v Davose perfektné podmienky