Roglič získal prestížne ocenenie, z ktorého sa kedysi tešil aj Sagan

Primož Roglič.
Primož Roglič. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. dec 2020 o 13:01

Teraz nebol Slovák ani medzi nominovanými.

ĽUBĽANA. Slovinský cyklista Primož Roglič získal prestížne ocenenie Vélo d'Or (Zlatý bicykel) za rok 2020. Vlaňajší víťaz Julian Alaphilippe dostal tentoraz trofej pre najlepšieho francúzskeho pretekára.

"Podľa zoznamu predchádzajúcich laureátov ide o naozaj významné ocenenie. Preto by som chcel využiť túto možnosť a poďakovať sa všetkým novinárom, ktorí za mňa hlasovali," povedal Slovinec na margo ankety, ktorá vznikla v roku 1992.

Tridsaťjedenročný Roglič získal ocenenie aj napriek tomu, že ho o celkový triumf na Tour de France obral v predposlednej etape krajan Tadej Pogačar.

Počas celej sezóny podával stabilné výkony a dosiahol vynikajúce výsledky na viacerých podujatiach vrátane víťazstva na španielskej Vuelte či klasike Liege-Bastogne-Liege.

O jeho víťazstve v Belgicku rozhodla až cieľová fotografia, ktorá posunula na piate miesto vlaňajšieho víťaza ankety Alaphilippea.

Za titul majstra sveta v cestných pretekoch v talianskej Imole a víťazstve v jednej etape na Tour de France triumfoval v ankete o najlepšieho Francúza.

"Roglič si tento rok ocenenie zaslúžil. Mal úžasnú sezónu, podobnú ako vlani ja. Je to úplne logické. Napriek tomu považujem tento rok za úspešný a veľmi si vážim, že som obhájil triumf medzi krajanmi," reagoval Alaphilippe.

Medzi pätnástkou nominovaných na Vélo d'Or tento rok chýbal Peter Sagan.

Trojnásobný majster sveta sa stal celkovým laureátom Zlatého bicykla v roku 2016. Držiteľ 114 víťazstiev má na konte aj druhé miesto z roku 2015 a dve tretie priečky (2013 a 2017). V práve skončenej sezóne Sagan vybojoval iba jedno víťazstvo, keď po pôsobivom sóle ovládol 10. etapu na pretekoch Giro d'Italia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Roglič získal prestížne ocenenie, z ktorého sa kedysi tešil aj Sagan