Pred 30 rokmi získal zlato. Talenty nám končia vo fabrike, tvrdí

(Autor: TASR)
Ivan Mriška|11. sep 2020 o 07:42

Bývalý svetový šampión sa obáva o budúcnosť slovenského športu.

BRATISLAVA. Keď zaznel posledný hvizd rozhodcu, tréner Mikuláš Timko to už nevydržal. Vbehol na žinenku, aby vyobjímal nového majstra sveta.

O niekoľko desiatok sekúnd si už zápasník Jozef Lohyňa užíval aplauz publika na pleciach dvojice trénerov - Timka a svojho brata Ľubomíra mávajúc pritom československou vlajkou.

Súper viedol 2:0

Medzi zápasníkmi bol už vtedy ostrieľaným borcom. Desať rokov súperil na medzinárodnej scéne, na žinenke si vybojoval niekoľko medailí - aj bronz na olympijských hrách v Soule 1988, či striebro na majstrovstvách Európy 1989 v Ankare.

V roku 1990 sa však vyšplhal na zápasnícky vrchol.

Písal sa 9. september. V japonskom Tokiu bolo na majstrovstvách sveta v zápasení voľným štýlom finále kategórie do 82 kilogramov.

Jozef Lohyňa (autor: TASR): fotogaléria

10.9.2020

Proti sebe stáli Američan Royce Alger a o dva roky starší Jozef Lohyňa. Alger síce viedol 2:0, ale Lohyňa úspešným útokom skóre otočil a tešil sa z víťazstva.

„Krásne spomienky. Celý finálový zápas bol emotívny, pretože sa mi v tom roku narodil syn. Tiež ma trápilo zranenie kolena, pomohli morálno-vôľové vlastnosti,“ spomína niekdajší svetový šampión Jozef Lohyňa.

Pred šampionátom trénoval v obmedzenom režime, ale veril si.

„Išiel som zápas po zápase a moje sebavedomie stúpalo. Pred finále som na tom kondične nebol najlepšie, ale súpera som dobre poznal. Vedel som, že ho môžem zdolať.

Zápasil nepríjemným nátlakovým štýlom, vyhrával 2:0. V duchu som však veril, že moja šanca príde. A prišla. Získal som dôležité tri body a vyhral 3:2,“ opisoval.

Vďaka triumfu na svetovom šampionáte sa roku 1990 stal dokonca najlepším športovcom Československa.

Každá medaila má príbeh

So zápasením začínal v Prievidzi, postupne pôsobil v Rudé Hvězde Praha, Dunajplavbe Bratislava a v nemeckom Goldbachu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Pred 30 rokmi získal zlato. Talenty nám končia vo fabrike, tvrdí