Prial si umrieť, teraz napísal úžasný príbeh ako z veľkej knihy

Adrián Mečiar|23. feb 2020 o 01:00

„Viac nechcem žiť. Každý deň si prajem, aby som umrel. A to nie je dobré, keď ma doma čakajú tri deti a milujúca žena, však? Ale ja nechcem žiť ani o sekundu dlhšie," povedal Fury v roku 2016. Zo životnej krízy sa napokon dostal a napísal jeden z najinšpirujúcejších príbehov športovej histórie.

„Viac nechcem žiť. Každý deň si prajem, aby som umrel. A to nie je dobré, keď ma doma čakajú tri deti a milujúca žena, však? Ale ja nechcem žiť ani o sekundu dlhšie," povedal Fury v roku 2016. Zo životnej krízy sa napokon dostal a napísal jeden z najinšpirujúcejších príbehov športovej histórie.

Pred zápasom ho všetci nazývali šašom, nevideli v ňom ozajstného šampióna. Zdolal 11 rokov neporazeného kráľa superťažkej váhy. Splnil svoj kariérny cieľ, stal sa zjednoteným šampiónom superťažkej váhy.

Nečakaný triumf nad Vladimirom Kličkom mal potvrdiť v následnej odvete. Tej sme už ale nikdy nedočkali. 

Pre Tysona Furyho sa v skutočnosti v momente, keď porazil Klička, začal ďalší, nanešťastie, ešte väčší súboj. Fury začal bojovať sám so sebou.

Viac nechcel žiť

Kličko mal v zmluve klauzulu o odvete a tú, samozrejme, využil. Odveta duelu, ktorý sa uskutočnil v novembri 2015, bola oznámená v apríli nasledujúceho roka. Fury už po oficiálnom oznámení zápasu priznal, že nemá motiváciu trénovať.

Za niekoľko mesiacov výrazne pribral. Na tlačovej konferencii si vyzliekol tričko a vysmieval sa Kličkovi: „Porazilo ťa prasa!"

Samotný odvetný súboj bol pôvodne naplánovaný na júl 2016. Zápas sa ale musel odložiť, Fury si počas tréningu zranil členok. Teda, aspoň taká bola oficiálna verzia. V ten istý deň totiž vyšlo najavo, že Fury mal v staršej vzorke dopingový nález.

Podobný postup sa opakoval aj na jeseň toho roku. Fury uviedol, že sa necíti „zdravotne fit". Ukázalo sa, že deň pred týmto oznámením Furymu našli v tele kokaín. 

Fury sa neskôr priznal k užívaniu kokaínu. Otvorene povedal, že drogy považoval za vykúpenie zo situácie, do ktorej sa dostal. Pokiaľ práve nebol pod vplyvom omamných látok, prial si umrieť. „Mám osobné problémy. Nejde o moju kariéru, tento boj sa odohráva v súkromí. V gyme som nebol celé mesiace. Trápi ma depresia. Ak mi rozumiete, viac nechcem žiť. Mám všetkého dosť, stačilo. Kokaín? To je maličkosť oproti tomu, že nechcem žiť," popísal Fury svoje problémy v rozhovore pre americký magazín Rolling Stone.

V tom čase nevidel svetlo na konci tunela. „Vidím, že mi chcú pomôcť, ale s týmto nemôžu nič spraviť. Je to neliečiteľné, ja jednoducho nechcem žiť. Všetky peniaze sveta a sláva neznamenajú absolútne nič, pokiaľ nechcete žiť. Psychiatri hovoria, že mám nejakú formu bipolárnej poruchy, vraj mám manícku depresiu. Nemám chuť sa budiť. Každý deň si prajem, aby som umrel. A to nie je dobré, keď ma doma čakajú tri deti a milujúca žena, však? Ale ja nechcem žiť ani o sekundu dlhšie." 

„Ak by som nebol kresťan a mohol by som to urobiť, ihneď by som si siahol na život. Dúfam, že ma ktosi zabije predtým, ako sa zabijem sám. Potom by som musel stráviť večnosť v pekle. Pil som od pondelka do piatku, do nedele, bral som kokaín. Nedokážem sa s tým vyrovnať a je mi lepšie jedine vo chvíľach, keď moja myseľ nevníma realitu."

Cesta späť

Furymu určite nepomáhala skutočnosť, že bol neustále stredobodom mediálnej pozornosti. Kvôli tomu sa utiahol do ústrania. Vzdal sa svojich opaskov, život v superťažkej váhy tak mohol ísť ďalej. Fury sa mohol sústrediť na boj so svojimi osobnými problémami, mohol tráviť viac času s rodinou.

Fury sa nezlomil. Dokázal, že nie je bojovníkom len v ringu. Začal bojovať aj o svoj vlastný život. Uvedomil si, že nemá na výber. „Bez zadýchania som si nevedel ani zaviazať šnúrky na topánkach. Ak by som so sebou nezačal niečo robiť, dnes by som ležal v truhle," povedal minulý rok pre The Sunday Times Magazine.

Fury vážil viac než 180 kilogramov. Bolo to s ním dosť zlé, avšak nie je neriešiteľné. To vedel aj on sám, a preto dnes hovorí, že keď chcete čosi dosiahnuť, v prvom rade tomu musíte veriť vy sami. Iba tak môžete splniť svoj cieľ.

Fury vážil viac ako 180 kilogramov (Getty Images)

Brit sa vrátil do gymu. Prepustil svojho starého promotéra a rozhodol sa spolupracovať s Frankom Warrenom. Fury sa vydal na dráhu smerujúcu k návratu. Vďaka tvrdej práci chudol a ladil formu. Vytýčil si jasný cieľ - návrat na trón.

Nikto mu neveril. Po záberoch z tréningu bolo zjavné, že Fury chudne a jeho stav sa zlepšuje. Možno sa predsa dokáže postaviť do ringu, ale ťažko bude dosahovať takú výkonnosť ako predtým.

Tieto slová a názory všeobecne používal ako palivo. To, že mu ľudia neverili, ho nútilo k ešte tvrdšej práci. Fury sa znova angažoval aj v médiách. „Zdravím, tu Tyson Fury, najlepšia ťažká váha mojej generácie. V noci nemôžem spávať, keď myslím na to, že ľudia považujú Joshuu a Wildera za lepších boxerov ako som ja. Oni sú len súčasťou mojej éry. Joshuu zasiahnem šiestimi ľavými hákmi po sebe. Idem si tiež po Wildera. Som odhodlaný viac než kedykoľvek predtým," odkázal rivalom v máji 2018.

Znova v ringu

V tom čase už mal Fury dohodnutý duel so Seferom Seferim. Medzičasom sa podarilo vyriešiť Furyho problémy s dopingom, svoj trest si odpykal. Schudol vyše 50 kilogramov. Síce ešte nebol v špičkovej kondícii, no to nebolo podstatné. Dôležité bolo, aby sa znova postavil do ringu a vyskúšal si ostrý zápas. Starší a podstatne ľahší Seferi mu nepripravil žiadnu skúšku. Fury bol aspoň oficiálne späť.

Neokúzlil ani v ďalšom dueli. Proti Francescovi Pianetovi odboxoval 10 kôl, pravdepodobne všetky vyhral. Diváci bučali, Fury však po zápase vysvetľoval, že nikdy neplánoval tento duel ukončiť pred limitom. Chcel len odboxovať čo najviac minút. „Bol to dôkladne premyslený výkon. Potreboval som čo najviac kôl, fyzicky som sa cítil dobre, mal som energiu nazvyš," obhajoval Fury zvolený prístup.

Najväčšou udalosťou toho večera nebol duel Furyho a Pianetu. Najviac vzruchu vzbudila prítomnosť Deontaya Wildera. Ten sa prišiel pozrieť na Furyho zápas až do Belfastu a dôvod bol jasný. Na rade bol práve očakávaný duel Tysona Furyho a Deontaya Wildera, šampióna WBC.

Skompletizovanie návratu

Rokovania ohľadom tohto veľkého duelu ešte neboli ukončené, no obe strany verili, že sa to čoskoro podarí. Zápas bol napokon potvrdený na úvod decembra. 

Do prvého zápasu vstupoval ako mierny favorit Wilder. Fury toho od návratu nestihol príliš veľa, v dvoch „rozohrievacích" dueloch navyše neoslnil. Významným faktorom bola aj Wilderova povestná sila. Fury bol považovaný za lepšieho boxera, ale každý vedel, že Wilderovi stačí jeden poriadny úder.

Duel sa odvíjal v tomto duchu. Fury spočiatku vyhrával vďaka lepšej technike a výbornému pohybu. Wilder v záverečných kolách predsa dvakrát našiel priestor pre svoje obávané rany. Fury v oboch prípadoch prežil klinickú smrť. Aj tu sa ukázalo jeho odhodlanie nezastaviť sa za žiadnych okolností. 

Najmä posledné počítanie bolo doslova úkazom. Fury letel k zemi ako balvan, zdalo sa, že Wilder ho poslal od inej dimenzie. Fury napriek tomu po niekoľkých sekundách vstal z popola. Wilder po čase priznal, že tomu nemohol uveriť. Jeho výraz v tých chvíľach stál za to.

Zdalo sa, že je po zápase (AP)

Fury odmietol kapituláciu. V posledných sekundách zápasu, bezprostredne po druhom počítaní, bol Fury ešte aj aktívnejší. Zápas bol nakoniec vyhlásený za remízu. 

Ak niekto očakával podobný priebeh aj v odvete, dnes ráno musel byť prekvapený tým, čo vidí. Fury školil Wildera už od úvodných sekúnd. Obávaný bombardér sa k ničomu nedostal, Fury si z neho spravil trhací kalendár.

Britský boxer mal jednoznačnú prevahu. Došlo to až do štádia, keď aj jeden z Wilderových trénerov mal toho dosť a do ringu vhodil uterák. Wilderovi sa tento krok nepáčil, no to nič nezmenilo na výsledku. Tyson Fury sa po technickom knokaute stal držiteľom titulov WBC a magazínu The Ring. 

Pred nedávnom nechcel žiť, prial si, aby mu niekto siahol na život predtým, ako to urobí on sám. Ničili ho drogy a alkohol, katastrofálna strava a životný štýl ako taký. On sa i tak dokázal vzoprieť a dnes ráno skompletizoval návrat ako z veľkej knihy. To, čo sa mu nepodarilo v decembri 2018, dokončil teraz.

Fury v odvete vyškolil doteraz neporazeného Deontaya Wildera (AP)

Inšpirácia pre ostatných

Ešte predtým, ako sa znova postavil do ringu v roku 2018 naznačil, že by sa chcel stať inšpiráciou pre mnohých ďalších, ktorí, žiaľ, zažívajú podobné životné muky, akými si prešiel on sám. 

Upozorňovanie na psychické problémy, v dnešnom svete také rozšírené, je veľmi dôležitá činnosť v rámci osvety týkajúcej sa duševného zdravia. Fury okrem toho hlavne dal ľuďom príklad, ktorým sa pokojne môžu inšpirovať. „Myslím si, že ak šampión superťažkej váhy otvorene hovorí o tom, čím si prešiel, môže to pomôcť aj druhým, nech sa neboja otvoriť o svojich ťažkostiach," povedal Fury ešte v roku 2018.

Padol na dno, avšak vyšplhal sa naspäť na trón. Jeho príbeh môže slúžiť ako inšpirácia pre mnohých ľudí.

Preto dúfajme, že vtipy o oslavách s kokaínom a 30-dolárovými prostitútkami zostanú vtipmi. Tyson Fury prešiel príliš dlhú cestu na to, aby len tak zahodil za hlavu všetko úsilie.

Foto: Sky Sports, Getty Images, AP

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Prial si umrieť, teraz napísal úžasný príbeh ako z veľkej knihy