Naposledy jasali po finále s Cibulkovou. Čína má po 10 rokoch semifinalistku Australian Open

Čeng Čchin-wen na Australian Open 2024.
Čeng Čchin-wen na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Václav Dobeš|25. jan 2024 o 06:30

Štvrťfinálovou výhrou si zaistila premiérový posun do TOP 10 rebríčka WTA.

MELBOURNE. Poslednou semifinalistkou tohtoročného Australian Open sa stala Čeng Čchin-wen. Je zároveň prvou Číňankou po desiatich rokoch, ktorá na prvom grandslame sezóny postúpila do tejto fázy.

V boji o finále nastúpi proti Ukrajinke Dajane Jastremskej, ktorá vyradila len 19-ročnú Češku Lindu Noskovú.

Nová nástupkyňa Li Na?

Naposledy, kedy sa čínska tenistka dostala do semifinále Australian Open, bolo v roku 2014. Vtedy do tejto fázy turnaja postúpila Li Na.

Tá nakoniec celý turnaj ovládla po finálovej výhre nad Dominikou Cibulkovou v dvoch setoch 7:6 (3), 6:0.

Desať rokov po jej triumfe sa medzi najlepšie štyri hráčky na rovnakom turnaji dostala 21-ročná Čchin-wen.

Dominika Cibulková a Li Na po finále na Australian Open 2014.
Dominika Cibulková a Li Na po finále na Australian Open 2014. (Autor: TASR/AP)

Aktuálne pätnásta hráčka sveta v stredu vyradila vo štvrťfinále Annu Kalinskú. Prekvapivá štvrťfinalistka z Ruska dokázala vyhrať úvodný set v tajbrejku.

Po zbytok zápasu však už dominovala favoritka. Čchin-wen zvíťazila v troch setoch 6:7 (4), 6:3, 6:1 a oplatila súperke dva roky starú porážku z Mexika a prvýkrát postúpila do grandslamového semifinále.

"Súperka hrala veľmi dobre, mala najmä veľmi dobré údery od základnej čiary. V prvom sete to bolo vyrovnané a náročné. Musela som zostať sústredená. Som veľmi šťastná, najmä po takomto výkone. Je to moje prvé semifinále," povedala po zápase Čchin-wen.

VIDEO: Zostrih zápasu Anna Kalinská - Čeng Čchin-wen

Touto výhrou si Číňanka zaistila premiérový posun do TOP 10 rebríčka WTA. V živom rankingu sa aktuálne nachádza na 10. mieste.

Každopádne sa pokúsi zopakovať desať rokov starý úspech svojej krajanky Li Na, s ktorou sa mala šanci v Melbourne aj stretnúť. Favoritkou na postup bude aj v boji o finále.

Nosková na Ukrajinku nestačila

Súperkou Čchin-wen v semifinále bude prekvapivo 23-ročná ukrajinská kvalifikantka Jastremská. Tú nezastavila ani Češka Nosková, ktorú zdolala v dvoch setoch 6:3, 6:4.

Rovnako ako Číňanka, postúpila Jastremská do svojho prvého grandslamového semifinále. Stala sa naviac prvou hráčkou z kvalifikácie od roku 1978, ktorá na Australian Open prešla až do tejto fázy.

VIDEO: Zostrih zápasu Linda Nosková - Dajana Jastremská

"Myslím si, že je pekné zapísať sa do histórie, pretože v tomto roku som ešte nebola ani na svete. Narodila som sa až v roku 2000, takže som z ďalšej generácie. Som unavená, ale veľmi šťastná," uviedla po zápase.

Ukrajinka má už teraz istotu, že sa vráti do TOP 30. Momentálne sa v živom rebríčku nachádza na 29. priečke, čo je posun o 64 pozícií. Stále sa samozrejme môže dostať ešte vyššie.

Nové kariérne maximum dosiahne aj Nosková, ktorá by po Australian Open mala figurovať na 30. mieste.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Naposledy jasali po finále s Cibulkovou. Čína má po 10 rokoch semifinalistku Australian Open