Skrývala sa pred vojnou, zabrzdil ju aj doping. Ukrajinka má na dosah veľký úspech

Dajana Jastremská na Australian Open 2024.
Dajana Jastremská na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Václav Dobeš|23. jan 2024 o 15:50 (aktualizované 24. jan 2024 o 09:15)

Na Australian Open postúpila už do semifinále.

BRATISLAVA. Má iba 23 rokov. Ukrajinka Dajana Jastremská už stihla za svoju kariéru vyhrať tri turnaje WTA a figurovala v TOP 30.

Pred tromi rokmi na nejaký čas zmizla z kurtov po pozitívnom dopingovom náleze a pred dvoma rokmi v Odese zažila začiatok ruskej invázie na Ukrajinu.

Na Australian Open 2024 uspela vo svojom prvom grandslamovom štvrťfinále, keď si poradila s 19-ročnou Češkou Lindou Noskovou v dvoch setoch 6:3, 6:4.

V súboji o finále nastúpi proti víťazke zápasu Anna Kalinská - Čeng Čchin-wen.

Sľubný štart kariéry a posun do TOP 30

Ukrajinská tenistka poukázala na svoj talent už medzi juniorkami. V roku 2016 si zahrala finále wimbledonskej juniorky, kde prehrala v dvoch setoch.

V apríli toho istého roku si ešte stihla prvýkrát zahrať na okruhu WTA, keď dostala divokú kartu na turnaji v Istanbule. Skončila však už v prvom kole.

O rok neskôr si na rovnakom mieste pripísala premiérovú výhru na hlavnom okruhu, keď zdolala Andreu Petkovičovú.

Dajana Jastremská na Australian Open 2024.
Dajana Jastremská na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)

Prvé veľké úspechy medzi dospelými prišli v roku 2018, keď sa prvýkrát dostala do TOP 100. Následne si na US Open prvýkrát zahrala hlavnú súťaž na grandslame. Skončila v prvom kole na rakete Karolíny Muchovej.

V októbri toho istého roku získala svoj prvý titul, keď triumfovala na turnaji WTA v Hong Kongu. Vtedy vo finále zdolala šiestu nasadenú Čchiang Wang, keď stratila iba tri gemy, čo pre ňu bola zároveň prvá výhra nad hráčkou z TOP 30.

Ďalšie dva tituly čakali na Ukrajinku v roku 2019. Vo februári zvíťazila v thajskom Hua Hine po trojsetovej výhre nad Ajlou Tomljanovičovou. Na antuke v Štrasburgu potom v trojsetovom finále porazila Caroline Garciovú.

Prvé neúspešné finále odohrala až v januári 2020, keď ju v Adelaide zdolala Asleigh Bartyová. Vďaka týmto sľubným výsledkom sa dostala až na 21. pozíciu v rebríčku WTA.

Zabrzdila ju dopingová kauza

Stopku na vzostupe jej vystavil začiatok roka 2021. Vtedy vo vzorke jej moču z novembra 2020 našli látku mesterolon, ktorá sa zneužíva na rast svalovej hmoty. Jastremská užitie akejkoľvek dopingovej látky poprela.

Proti obvineniu sa odvolala a odcestovala do Melbourne, aby sa mohla zúčastniť na Australian Open. Komisia však jej žiadosť o zrušenie zákazu zamietla a v Melbourne hrať nemohla.

Na okruh sa vrátila v júli toho istého roka v Hamburgu, kde postúpila do semifinále. Jej výsledky však neboli také výrazné ako predtým. Dokonca vypadla z TOP 100 a musela začínať prakticky od nuly.

Útek z Ukrajiny pred vojnou

Jastremská pochádza z Odesy. Vo svojom rodnom meste sa akurát nachádzala v čase, keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu. O hrozný zážitok sa podelila aj na sociálnych sieťach.

So svojou rodinou sa dva dni schovávala v podzemnom parkovisku. Následne s mladšou sestrou odplávala loďou do Rumunska a dostala sa do Francúzska.

V Lyone sa Jastremská zúčastnila turnaja WTA. Hneď na prvej akcii po už zmienenom začiatku invázie sa ako 140. hráčka sveta dostala do finále, v ktorom ju po tuhom boji zdolala Čang Šuaj.

Prvé grandslamové štvrťfinále

Do tohtoročného Australian Open vstúpila Jastremská ako 93. hráčka a bola najvyššie nasadenou v kvalifikácii. Všetky tri kvalifikačné zápasy vyhrala v troch setoch a vybojovala si postup do hlavnej súťaže.

VIDEO: Zostrih zápasu Victoria Azarenkovú - Dajana Jastremská

Tam na ňu čakala siedma hráčka sveta Markéta Vondroušová, ktorú prekvapivo zmietla z kurtu po výsledku 6:1, 6:2.

Postupne vyradila aj Varvaru Gračevovú, Carlu Suarezovú Navarrovú a v osemfinále vlaňajšiu semifinalistku Victoriu Azarenkovú.

Svoje prvé grandslamové štvrťfinále odohrala proti 19-ročnej Noskovej, ktorá v tejto fáze turnaja bola tiež prvýkrát.

Pre Ukrajinu ide o veľmi úspešný grandslam. Prvýkrát v histórii sa štyri hráčky z Ukrajiny dostali do tretieho kola. Tri z nich postúpili do osemfinále a dve do štvrťfinále. Nič z toho sa ukrajinským tenistkám nikdy predtým nepodarilo.

Jastremská je však už poslednou zástupkyňou svojej krajiny, ktorá v pavúku zostala. Marta Kosťuková svoj štvrťfinálový duel s Coco Gauffovou prehrala v troch setoch.

Jastremská zdolala vo štvrťfinále Noskovú za hodinu a 20 minút 6:3 a 6:4. V semifinále nastúpi proti víťazke súboja medzi Ruskou Annou Kalinskou a Číňankou Čeng Čchin-wen.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Skrývala sa pred vojnou, zabrzdil ju aj doping. Ukrajinka má na dosah veľký úspech