Mladá Češka končí vo štvrťfinále, prekvapením turnaja je Ukrajinka

Dajana Jastremská (vľavo) zdolala vo štvrťfinále Australian Open Češku Lindu Noskovú.
Dajana Jastremská (vľavo) zdolala vo štvrťfinále Australian Open Češku Lindu Noskovú. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. jan 2024 o 07:20 (aktualizované 24. jan 2024 o 12:25)

Jastremská čelila aj podozreniu z dopingu.

Australian Open 2024

Ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Dajana Jastremská (Ukr.) - Linda Nosková (ČR) 6:3, 6:4

MELBOURNE. Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V stredajšom štvrťfinále zdolala Češku Lindu Noskovú v dvoch setoch 6:3, 6:4.

Jastremská sa tak stala len druhou kvalifikantkou, ktorá postúpila na Australian Open do semifinále v tzv. Open ére. Naposledy sa to podarilo domácej Austrálčanke Christine Matisonovej v roku 1978.

Ukrajinka vyhrala pred podujatím grandslamový zápas naposledy na US Open 2020 pred svojou dočasnou suspendáciou pre podozrenie z dopingu.

Nosková vyradila v predošlých fázach svetovú jednotku Igu Swiatekovú a Ukrajinku Elinu Svitolinovú, proti ktorej nastúpila v 4. kole, zápas skrečovala.

V stredu sa ako prvá dostala k brejku práve ona v treťom geme. Jastremská s však zobrala podanie hneď späť, súperke vzala ešte jeden servis a využila prvý setbal.

V druhom dejstve prelomila podanie mladej Češky v siedmom geme a premenila aj prvý mečbal. Po tom mohla oslavovať životný úspech.

"Je pekné zapísať sa do histórie, pretože v tom čase som ani nebola na svete. Hrala som dobre, ale nemala som pocit, že to tak je. Hrala som to, čo viem. Som trocha unavená a tak som iba bojovala," uviedla víťazka pre akreditované médiá.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Dajana Jastremská - Linda Nosková

Jej súperkou v súboji o postup do finále bude Číňanka Čeng Čchin-wen, ktorá si poradila s Ruskou Annou Kalinskou v troch setoch 6:7 (4), 6:3, 6:1.

Úvodný set rozhodol až tajbrejk, v ktorom mala navrch Ruska, keď využila hneď prvý setbal pri podaní Čchin-wen. Tá v druhom dejstve naklonila zápas na svoju stranu za stavu 4:3 - súperke vzala servis, následne ho potvrdila.

Od tohto brejku vyhrala desať z jedenástich gemov, v záverečnom treťom dejstve vzala Kalinskej až tri jej podania a zvíťazila v ňom hladko 6:1.

Po desiatich rokoch je tak prvá Číňanka v semifinále grandslamu. Naposledy to dokázala Na Li, ktorá zdolala vo finále AO Slovenku Dominiku Cibulkovú.

"Súperka hrala veľmi dobre, mala najmä veľmi dobré údery od základnej čiary. V prvom sete to bolo vyrovnané a náročné.

Musela som zostať sústredená. Som veľmi šťastná, najmä po takomto výkone. Je to moje prvé semifinále," povedala Čchin-wen.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mladá Češka končí vo štvrťfinále, prekvapením turnaja je Ukrajinka