Slovensko proti Nemecku o najlepšiu osmičku. Majú obrovskú kvalitu, povedal Suja

Tréner Juraj Suja (vľavo) a jeho zverenkyne po prehre v zápase Slovensko - Maďarsko na ME v basketbale žien 2023.
Tréner Juraj Suja (vľavo) a jeho zverenkyne po prehre v zápase Slovensko - Maďarsko na ME v basketbale žien 2023. (Autor: TASR)
TASR|20. jún 2023 o 00:00

Zápas sa začne už o 18:00.

ĽUBĽANA. Slovenskú ženskú basketbalovú reprezentáciu čaká po dni voľna na majstrovstvách Európy v Slovinsku zápas o postup medzi najlepšiu osmičku na turnaji.

V utorok 20. júna o 18:00 vyzvú Nemecko, druhý tím z C-skupiny. Po úspechu nad Tureckom chce tím trénera Juraja Suja uspieť aj proti ďalšiemu kvalitnému súperovi.

Postupová eufória, ktorá priniesla pokračovanie v Ľubľane trvala krátko, hneď po úspešnom večernom stretnutí sa realizačný tím pustil do sledovania hry najbližšieho súpera Sloveniek.

"Po zápase sme mali s fanúšikmi takú chvíľku, že sme si mohli zakričať, zaspievať a zatancovať, ale na oslavy nie je veľa času, pretože sa musíme pripraviť na ďalší zápas.

Fanúšikovia nám veľmi pomohli, na tribúnach ich bolo veľmi cítiť. Celé stretnutie nás povzbudzovali, dali nám energiu, ktorú sme potrebovali," prezradila pre TASR pivotka Sabína Oroszová.

Nemecko obsadilo v "céčku" druhé miesto, keď uspelo proti domácemu Slovinsku (66:62) a najtesnejším rozdielom zdolalo Veľkú Britániu (62:61).

Nad jeho sily bolo jedine Francúzsko (50:58). "Majú obrovskú individuálnu kvalitu, ale nepovedal by som, že sa spoliehajú na jednu hráčku.

Všetky hráčky robia všetko, napríklad každá vie vystreliť za tri body, aj podkošová hráčka. Je to veľmi náročné urobiť nejaký skauting, lebo je to nepríjemný súper," zhodnotil reprezentačný tréner najbližšieho súpera Sloveniek.

Nemecké družstvo je z pohľadu vekového priemeru v podstate identické ako slovenské, opäť je tu však mierna výšková prevaha.

"Stratégia je taká, aby sme ich čo najviac podržali na perimetri. Uvidíme, do akej miery to bude možné. V útočnej fáze hľadajú svoje pozície vo vnútri, akonáhle vidia nejakú výškovú výhodu, tak prerušia nejakú vec, ktorú majú dohodnutú a idú po tom.

Treba byť na to pripravení a ostražití, aby sme im sťažili vyhľadávanie týchto pozícií," zamyslel sa Suja nad zápasovým plánom.

Slovensko sa stretne s Nemeckom na ME po 13 rokoch, naposledy sa podarilo uspieť po výsledku 73:67.

Pre reprezentačný výber je to šanca ôsmykrát sa na záverečnom turnaji prebojovať medzi najlepšiu osmičku.

"Opäť nás čaká fyzická hra, budeme sa musieť s nimi pod košom pobiť. Vieme, že si nás budú ťahať dole aj z krídelných pozícií. Na taktike pracujeme, ale určite sa s tým vyrovnáme a nájdeme riešenie," povedala Orozsová.

Pre zdolaného sa skončí účinkovanie na majstrovstvách Európy. Víťaz si naproti tomu zahrá vo štvrťfinále so Španielskom (22. júna) a má isté ďalšie stretnutia v hale Stožice, ktoré rozhodnú o prípadnej účasti na kvalifikačnom turnaji o účasť na olympijských hrách 2024 v Paríži.

V priamom prenose odvysiela toto stretnutie televízia RTVS: Šport.

ME 2023 basketbalistiek - play-off o štvrťfinále

Utorok 20. júna:

18:00 Nemecko - SLOVENSKO

21:00 Srbsko - Veľká Británia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovensko proti Nemecku o najlepšiu osmičku. Majú obrovskú kvalitu, povedal Suja