Na Everton sa vstupenky žrebovali. Ružomberok sa pokúsi o zázrak

Hráči Ružomberka a v pozadí fanklub Concordia 1906.
Hráči Ružomberka a v pozadí fanklub Concordia 1906. (Autor: SITA)
Juraj Berzedi|2. aug 2017 o 15:11

Keby chceli v Ružomberku uspokojiť všetkých záujemcov o vstupenky, museli by kapacitu futbalového štadióna zvýšiť aspoň trojnásobne.

BRATISLAVA. Bude to najväčší futbalový sviatok v 115-ročnej histórii ružomberského klubu.

V odvete tretieho predkola Európskej ligy nastúpi vo štvrtok o 20.45 h na štadióne pod Čebraťom slovenský klub proti anglickému Evertonu (súboj naživo vysiela RTVS na Dvojke). Naživo zápas uvidí približne päťtisíc divákov.

V úvodnom súboji Ružomberčania prehrali na pôde veľkého favorita 0:1 a živia šancu na postup do ďalšieho kola.

Pokúsia sa o malý zázrak

Ružomberok si zaistil účasť v Európskej lige vďaka tretiemu miestu v domácej lige. V prvých dvoch predkolách vyradil srbskú Vojvodinu Novy Sad a nórsky Bergen.

Pred dvojzápasom proti Evertonu bol slovenský klub v pozícii jasného outsidera. Pred súbojom v Liverpoole sa najviac debatovalo o tom, koľko gólov domáci nastrieľajú.

Pozrite si, ako prebiehal zápas medzi Evertonom a Ružomberkom: fotogaléria

2.8.2017

Ročný rozpočet Evertonu je podľa odhadov 75-krát vyšší, ako má Ružomberok (okolo tri milióny eur). Hodnota kádra Evertonu je asi 300 miliónov eur, čo je približne 65-krát viac, než má klub z Liptova.

Na ihrisku však taký výrazný rozdiel medzi mužstvami nebol. Ružomberčania hrali bojovne, obetavo a pri troche šťastia nemuseli v Anglicku prehrať.

„Dobre sme mali naštudovanú hru súpera a eliminovali sme ho. Pripúšťame faktor podcenenia z ich strany, ale to nie je naša starosť,“ vravel po zápase tréner Ružomberka Norbert Hrnčár.

Malý slovenský klub i jeho fanúšikovia tak aj pred odvetou môžu snívať o postupe.

„Výsledok je hrateľný. Doma urobíme všetko preto, aby sme sa pokúsili o malý zázrak – vyradiť Everton a postúpiť,“ priznal obranca Dominik Kružliak pre Ružomberský hlas.

Vstupenky sa žrebovali

Pre väčšinu ružomberských futbalistov je to zápas, aký v kariére odohrajú prvý a možno aj posledný raz. „Na hráčoch vidím koncentráciu na prácu, ktorá je enormná. V klube aj v meste cítiť, že nás čaká výnimočný zápas,“ naznačil tréner Hrnčár.

300 miliónov eur

je približná hodnota kádra Evertonu.

Už po postupe cez Bergen sa v Liptove hovorilo najmä o tom, ako sa na prestížny domáci zápas dostať do hľadiska.

Špekulovalo sa, že súboj by sa mohol odohrať v Žiline (tamojší štadión má oproti ružomberskému dvojnásobnú kapacitu) či v Trnave, kde sa na tribúny zmestí takmer 20-tisíc divákov.

Tieto úvahy však vedenie ružomberského klubu zamietlo.

„Náš domáci štadión je v Ružomberku. Nebolo by to férové voči ľuďom, ktorí nás chodili povzbudzovať v dobrom aj zlom, keby sme išli trebárs do Trnavy,“ reagoval športový riaditeľ klubu Dušan Tittel.

Keďže záujem o zápas vysoko prevyšoval kapacitu štadióna, vedenie klubu sa rozhodlo, že o vstupenky (všetky v jednotnej cene 10 eur) sa bude žrebovať, pričom uprednostnení budú držitelia permanentiek z minulej sezóny.

Pre divákov, ktorí nemali šťastie a neboli vyžrebovaní, klub pripravil fanzónu s veľkoplošnou obrazovkou. Tá bude otvorená od siedmej večer na Námestí Andreja Hlinku.

Na posily minuli sto miliónov

Posledné dni žije v očakávaní veľkého zápasu celý Liptov, veď do Ružomberka zavítajú hviezdy svetovej úrovne na čele s Waynom Rooneym.

Tridsaťjedenročný útočník je najlepším strelcom v dejinách Manchester United (253 gólov) i národného tímu Anglicka (53).

Vždy som chcel hrať za Everton v európskych pohároch. Bol som trochu sklamaný, že v začiatkoch mojej kariéry to nevyšlo. Verím, že v tejto sezóne môžeme ísť ďaleko a pokúsiť sa o celkový triumf.


Wayne Rooney.

Do klubu, kde ako 16-ročný odštartoval úspešnú kariéru, sa vrátil v lete z Manchester United. Súboje proti Ružomberku sú jeho prvými súťažnými duelmi v staronovom pôsobisku.

Po príchode do Evertonu sa stal najlepšie plateným hráčom v histórii klubu. Jeho týždenný plat je okolo 150-tisíc libier.

„Vždy som chcel hrať za Everton v európskych pohároch. Bol som trochu sklamaný, že v začiatkoch mojej kariéry to nevyšlo. Verím, že v tejto sezóne môžeme ísť ďaleko a pokúsiť sa o celkový triumf,“ uviedol Rooney pre klubový web.

To, že má anglický klub v tejto sezóne odvážne ciele, ukázalo aj prestupové obdobie. Everton v ňom minul za päť hráčov približne sto miliónov libier. Prišli Michael Keane, Jordan Pickford, Davy Klaasen či Sandro Ramírez.

V kádri sú aj ďalšie zaujímavé mená, trebárs waleský stopér Ashley Williams, belgický krídelník Kevin Mirallas, stredopoliari Gareth Barry, Aaron Lennon, Francúz Morgan Schneiderlin. Trénerom tímu je slávny Holanďan Ronald Koeman.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Na Everton sa vstupenky žrebovali. Ružomberok sa pokúsi o zázrak