Pogačar má nesplnenú misiu. Ešte predtým môže dosiahnuť míľnik

Tadej Pogačar (druhý sprava) a jeho tím UAE Emirates.
Tadej Pogačar (druhý sprava) a jeho tím UAE Emirates. (Autor: TASR/ Pool Photo via AP)
Miroslav Kováčik|24. mar 2023 o 06:00

Peter Sagan ide naposledy jednorazovku E3 Saxo Classic.

BRATISLAVA. Keď v roku 2021 druhýkrát vyhral Tour de France, začalo sa špekulovať o tom, koľko žltých dresov môže Tadej Pogačar v kariére získať. 

Podarí sa mu vyrovnať rekord Merckxa, Hinaulta a Induráina, ktorí zhodne päťkrát vyhrali najslávnejšie preteky na svete? Pýtali sa mnohí.

Slovinec však ukazuje, že jeho kariéra sa netočí iba okolo Tour de France. Je všestranným cyklistom, ktorý chce vyhrávať. A je mu jedno kde.

Nevyhýba sa ani dláždeným klasikám, ktoré pre jazdcov špecializujúcich sa na celkové poradia na Grand Tours, predstavujú zbytočné riziko zranenia.

Pogačar takto nerozmýšľa a hoci sa jeho vrchol sezóny odohrá až v júli, do sezóny jarných dláždených klasík prichádza s najvyššími ambíciami. 

Paterberg aj Oude Kwaremont

Pogačar sa prvýkrát vo svojej kariére predstaví na pretekoch E3 Saxo Classic (bývalé E3 Harelbeke, pozn.), ktoré sú na programe v piatok. 

Bude súčasťou silného tímu, v ktorom bude aj výborný klasikár Tim Wellens, Mikkel Bjerg, Ryan Gibbons či niekdajší majster Európy Matteo Trentin.

Preteky E3 sú tradičnou generálkou pred Okolo Flámska. 

Cyklistov ako tradične čaká sedemnásť krátkych stúpaní a v závere sa prechádza aj cez kľúčové kockové stúpania ako Paterberg či Oude Kwaremont, známe najmä z monumentálnej klasiky. 

"Po Paríž-Nice sme plní sebadôvery a cítime sa byť pripravení na klasiky. Preteky E3 idem prvýkrát, je to nová skúsenosť a nová výzva. Som z toho nadšený.

Atmosféra v Belgicku počas týchto týždňov je niečím výnimočná a vášeň, ktorú majú ľudia pre cyklistiku, je naozaj krásna. Na toto obdobie minulej sezóny mám skvelé spomienky," povedal 24-ročný Pogačar pre tímový web.

Počas predošlých 64 edícii nevyhral toto podujatie ani jeden cyklista zo Slovinska. Rodák z mesta Komenda sa tak môže opäť zapísať do histórie. 

Bol najsilnejší, ale nevyhral

Ani to však nie je jeho hlavný cieľ, v Belgicku má nesplnenú misiu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pogačar má nesplnenú misiu. Ešte predtým môže dosiahnuť míľnik