Vlhová je najvšestrannejšia lyžiarka. V boji o zlato má dve rivalky

Petra Vlhová dnes na MS v lyžovaní 2021 - alpská kombinácia, 1. kolo LIVE.
Petra Vlhová dnes na MS v lyžovaní 2021 - alpská kombinácia, 1. kolo LIVE. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Juraj Berzedi|14. feb 2021 o 14:00

Slovenka trénovala najmä slalom.

BRATISLAVA, CORTINA. Ste výborná slalomárka, ale nejazdíte rýchlostné disciplíny? Máte smolu.

Ste kvalitná pretekárka na dlhých zjazdových lyžiach, ale neviete vykrojiť elegantný oblúk na krátkych slalomových? Opäť smola.

Alpská kombinácia je disciplína, kde víťazia všestranné lyžiarky. A k takým jednoznačne patrí aj 25-ročná Slovenka Petra Vlhová.

V pondelok sa pokúsi na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v Cortine d'Ampezzo získať svoju prvú medailu.

Na trať pôjde s číslom 26. (1. kolo super-G o 09.45, 2. kolo slalomu o 14.10, vysiela RTVS 2, Eurosport 1 i ČT Sport).

„Petra bude v kombinácii najhorúcejším želiezkom na zlatú medailu,“ naznačila bývalá slovenská lyžiarka Jana Gantnerová mladšia.

Zrušená kombinácia Vlhovej pomohla

Bolo to ešte pred začiatkom šampionátu. Ženská kombinácia totiž mala byť úvodnou disciplínou v talianskom stredisku. Nepriaznivé počasie však veci skomplikovalo.

Deň pred pretekmi sa organizátori rozhodli, že vymenia poradie disciplín. Najskôr sa mal ísť slalom a až po ňom super-G. Pre Vlhovú so štartovým číslom 23 to bolo nevýhodné.

Ani to však nepomohlo. Pre pretrvávajúce sneženie preteky odložili. Presne o sedem dní neskôr. Slovenská lyžiarka presun súťaže mohla vnímať v dvoch rovinách.

„Je to dobrá správa. S vysokým číslom 23 by nemala v slalome rovnaké podmienky ako ďalšie favoritky,“ priznal Vlhovej mládežnícky tréner Rastislav Mažgút.

Náročnejšie to však bude v tom, že takto musí v priebehu šiestich dní zvládnuť štyri súťaže. V utorok ju čaká paralelný obrovský slalom, vo štvrtok obrovský slalom a v sobotu slalom.

„Peťa je stopercentne pripravená. Všetko čo sa deje, berie tak, ako to je. Nerobí si z toho ťažkú hlavu,“ hlásil z Cortiny jej brat Boris.

Dva dni slalomu, voľno a štyri preteky

Za týždeň sa zmenili viaceré skutočnosti. Vlhová odštartovala svetový šampionát deviatym miestom zo super-G. Žiadne veľké sklamanie, ale Slovenka chcela viac.

„Deviate miesto na majstrovstvách sveta je nič, tu sa berú len medaily,“ skonštatovala Vlhová pre slovenské médiá.

V Cortine súťaží prvýkrát v kariére. A premiérová skúsenosť z náročnou zjazdovkou jej pred kombináciou môže dodať väčšie sebavedomie.

Už viem, čo čakať od zjazdovky v Cortine, aká je rýchlosť či profil trate. Som rada, že som si to vyskúšala pred kombináciou. Zoberiem si z toho, čo najviac.


Petra Vlhová

„Už viem, čo od toho čakať, aká je rýchlosť či profil trate. Som rada, že som si to vyskúšala pred kombináciou. Zoberiem si z toho, čo najviac,“ doplnila 25-ročná Liptáčka.

Zjazd na šampionáte vynechala. A pôvodne sa mala niekoľko dní pripravovať na technické disciplíny v Jasnej. Presunuté súťaže jej program zmenili. A trénovala neďaleko Cortiny.

„Dva dni budem trénovať slalom, v nedeľu mám voľno a potom ma čaká náročný týždeň,“ načrtla Vlhová svoj program.

Tréner Magoni gratuloval Shiffrinovej

Pred dvoma rokmi získala na šampionáte v Aare v kombinácii striebro. Len o tri stotiny zaostala za víťaznou Wendy Holdenerovou.

Posledné dve kombinácie vo Svetovom pohári nedokončila. A posledné tri kombinácie ovládla talianska lyžiarka Federica Brignoneová.

„Vlhová je najvšestrannejšou lyžiarkou. Spolu s Federicou budú najväčšími ašpirantkami na zlato,“ uviedol taliansky novinár Alberto Dolfin z Corriere dello Sport.

Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová na stupni víťazov.
Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová na stupni víťazov. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

Po super-G a zjazde sa však ukázalo, že k najväčším Vlhovej súperkám bude patriť Mikaela Shiffrinová a Michelle Gisinová.

Shiffrinová skončila v super-G tretia. A to aj napriek tomu, že v rýchlostnej disciplíne sa predstavila po trinástich mesiacoch.

„Gratulujem Shiffrinovej. Medaila v prvých pretekoch po tak dlhej pauze je úžasný výsledok. Nebyť chyby v závere, získa zlato,“ priznal Vlhovej tréner Livio Magoni pre Neveitalia.

Gisinová získala stratenú sebadôveru

Švajčiarka Gisinová je olympijskou víťazkou z Pjongčangu. V tejto sezóne sa však v rýchlostných disciplínach trápila.

Na svetovom šampionáte to už neplatí. Ôsme miesto zo super-G a najmä piata priečka v zjazde sú sľubnými výsledkami pred kombináciou. Švajčiarka získala stratenú sebadôveru.

„Posledné dva roky som v rýchlostných disciplínach bojovala. Najmä psychicky. Toto je však pozitívny výsledok do budúcnosti,“ cituje Gisinovú švajčiarsky Blick.

V posledných slalomoch boli Vlhová, Shiffrinová i Gisinová na podobnej úrovni. Miernou výhodou Švajčiarky bude nižšie štartové číslo, ktoré bude v druhej desiatke.

Vlhová so Shiffrinovou nemajú vo World cup start liste v kombinácii žiadne body. Aj preto pôjdu v super-G na trať až v tretej desiatke pretekárok. Vlhová s číslom 26 a Shiffrinová s číslom 28.

Dôležité bude poradie už po super-G, keďže najrýchlejšie pretekárky vyštartujú do druhého slalomového kola medzi prvými. 




Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová je najvšestrannejšia lyžiarka. V boji o zlato má dve rivalky