Tento rok možno nebude patriť Djokovičovi ani Nadalovi, myslí si Wilander

Víťaz mužskej dvojhry Australian Open 2020 Novak Dokovič.
Víťaz mužskej dvojhry Australian Open 2020 Novak Dokovič. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|6. feb 2021 o 08:25

Tituly obhajujú Djokovič a Keninová.

MELBOURNE, BRATISLAVA. "Žiaľ, určite nemôžeme hovoriť, že tento rok boli podmienky na prípravu na Australian Open pre všetkých rovnaké," uviedol pre Sportnet tenisový tréner Vladimír Pláteník.

Australian Open si dlhodobo drží povesť najlepšieho grandslamu z hľadiska organizácie.

"Je skvelé, ako sa tam správajú ku všetkým hráčom," hovoril v júli pre Sportnet aktuálne najlepší slovenský singlista Norbert Gombos.

Tento rok ale všetko ovplyvnila pandémia koronavírusu. Pre prísne karanténne podmienky presunuli štart turnaja z pôvodného 18. januára na 8. február.

Hráči smeli dva týždne trénovať iba v obmedzenom režime.

Na palube lietadla sa však objavili prípady koronavírusu. Všetci, čo leteli týmito linkami, nesmeli nakoniec dva týždne vôbec opustiť svoju izbu.

Ani na tréning.

"Záleží aj od toho, ako boli hráči pripravení pred karanténou a ako sa dokázali vysporiadať so situáciou. Nám sa podarilo narýchlo zohnať do izby bežiaci pás, bicykel a ďalšie fitness pomôcky," vysvetľuje Pláteník, ktorý v súčasnosti trénuje Rusku Veroniku Kudermetovovú (36. v rebríčku WTA).

Djokovič je tradičný favorit

Súčasná situácia podľa slovenského trénera bude nahrávať skôr favoritom ako prekvapeniam. "Favoriti mužskej časti? Novak Djokovič, Rafael Nadal a Daniil Medvedev," hovorí Pláteník.

Djokovič vyhral posledné dva ročníky a celkovo má osem titulov, najviac v histórii. Tento rok vyhral všetky zápasy dvojhry na ATP Cupe, hoci sa so Srbskom do semifinále nedostal.

"Australian Open je ako ušité na Djokoviča. Po tom, čo sa stalo na US Open a Roland Garros, bude chcieť ukázať, kto je tu stále najlepší," citoval portál Tennis World USA bývalú ženskú svetovú jednotku Justine Heninovú.

Djokovičovi sa po návrate na kurty v minulej sezóne nepodarilo vyhrať ani jeden grandslam. Na US Open ho diskvalifikovali, keď trafil do krku rozhodkyňu.

Na Roland Garros vo finále pomerne hladko prehral s Rafaelom Nadalom.

Heninová však taktiež dáva šance na úspech aj Nadalovi a Medvedevovi. Za spolufavorita považuje aj vlaňajšieho finalistu Dominica Thiema, ktorý sa medzičasom stal grandslamovým víťazom, keď triumfoval na US Open.

Naopak, bývalá svetová jednotka a v súčasnosti expert Eurosportu Mats Wilander si pozíciou Djokoviča nie je istý. "Nemám pocit, že by ako favorit výrazne prevyšoval Thiema či Nadala," hovorí pre Eurosport. 

"Prešiel rok, odkedy naposledy vyhral grandslam. Nemôžete len tak jednoducho prísť a povedať 'veď tu už osemkrát vyhral'. Ale myslím si, že to, že sa sťažoval na podmienky, je dobré znamenie. Ukazuje, že je pripravený na odplatu," pokračovala švédska legenda.

"Myslím, že na konci roka 2021 by najlepším na svete mohol byť Dominic Thiem," uvažoval Wilander. Čím zároveň naznačil, kto je preňho najväčším favoritom. 

Norbert Gombos vo videorozhovore pre Sportnet

Nadal môže prekonať svoj rekord

Pre Nadala je Australian Open jediný grandslamový turnaj, ktorý nedokázal vyhrať aspoň dvakrát. Vyhral ho len v roku 2009. 

Svetová dvojka priznáva, že sa necíti byť zdravotne fit. Nadal nenastúpil na ATP Cupe na ceste Španielska do semifinále ani do jedného stretnutia. Na sociálnej sieti priznal, že ho trápi zranenie chrbta.

Súťažný zápas odohral naposledy v novembri na Turnaji majstrov. 

"Môj stav sa zlepšuje kúsok po kúsku. Ale aktuálne ešte nie som schopný hrať s najvyššou intenzitou," hovoril pre španielsku televíznu stanicu Vamos.

Avšak v prípade, že by triumfoval, stal by sa absolútnym historickým rekordérom v počte grandslamových titulov. Aktuálne sú spolu s Rogerom Federerom na čísle 20. "Nikdy som nemal obsesiu v grandslamoch," zdôrazňuje Španiel.

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: TASR/AP)

Pláteník upozornil, že hoci súčasné podmienky budú priať skôr skúseným hráčom, prekvapiť dobrým výsledkom by mohlo aj niekoľko mladíkov.

"Napríklad Jannik Sinner či Carlos Alcaraz," tvrdí.

Sinner má devätnásť rokov, v rebríčku ATP je na 36. mieste a zaujal už vlani na Roland Garros, keď prešiel do štvrťfinále.

Sedemnásťročný Alcaraz je v rebríčku na 146. mieste, no v mladom veku prvý raz v kariére zažije premiéru na grandslame.

U Osakovej sa veľa zmenilo

Už tradične oveľa väčší okruh favoritiek ponúka ženská časť turnaja. "Favorizoval by som Serenu Williamsovú, Ashleigh Bartyovú, Naomi Osakovú či Arynu Sabalenkovú," hovorí Pláteník. 

"Prekvapiť by mohla aj Marta Kosťuková," dodáva.

Osemnásťročná Ukrajinka bola na vlaňajšom US Open v treťom kole a na začiatku tohto roka sa v Abú Zabí dostala do semifinále.

Hráčky, ktoré favorizuje slovenský tréner, už všetky, s výnimkou Sabalenkovej, v minulosti grandslam vyhrali.

Serena Williamsová sa bude opäť pokúšať o svoj 24. titul. Vyrovnala by tým historický rekord Austrálčanky Margaret Courtovej. 

Od výhry na Australian Open 2017, ešte pred materskou dovolenkou, sa však ďalšieho grandslamového titulu zatiaľ nedočkala. Naopak, odvtedy prehrala všetky štyri finále na turnajoch tzv. veľkej štvorky. 

Američanka sa odhlásila z prípravného turnaja Yarra Valley Classic tesne po postupe do semifinále. Mala problém s pravým ramenom. 

V zápase sa mala stretnúť so súčasnou svetovou jednotkou Bartyovou. Tá je v Austrálii doma. Doposiaľ však na domácom grandslame nikdy neuspela.

Za posledný rok odohrala minimum stretnutí. Po koronapauze sa už minulý rok na kurte neobjavila. Na prípravnom turnaji Yarra Valley Classic v Melbourne sa jej však darí, o titul zabojuje vo finále proti Garbine Muguruzovej.

Ďalšia z okruhu favoritiek Japonka Naomi Osaková v roku 2019 Australian Open vyhrala, navyše je aktuálnou víťazkou US Open.

Vlani však v Melbourne v treťom kole nestačila na tínedžerku Cori Gauffovú.

"Myslím, že posledný rok veľa zmenil. Počas karantény som navyše mala veľa času ponoriť sa do seba a premýšľať nad všetkým a pýtať sa sama seba otázky," zdôverila sa Osaková v Melbourne.

"Myslím si, že veľa vecí som začala s mojím tímom robiť od minulého roka inak," dodala smerom k Australian Open. 

Podceňovaná Halepová

"Kto vyhrá Australian Open? Osaková? Williamsová? Bartyová? A čo tak Halepová?" napísal novinár James Walker-Roberts pre Eurosport. 

Upozornil, že Rumunka je jednou z najstabilnejších hráčok na okruhu. Dokázala už vyhrať Wimbledon aj Roland Garros. V Melbourne už navyše bola v roku 2018 vo finále, v ktorom bola nad jej sily Dánka Caroline Wozniacka.

"Je zásobárňou energie. Je na nej skvelých veľa vecí, nikdy ju nemožno podceniť," napísal Walker-Roberts.

Sofia Keninová po výhre na Australian Open 2020.
Sofia Keninová po výhre na Australian Open 2020. (Autor: TASR/AP)

Prvý raz príde v pozícii obhajkyne titulu na grandslamový turnaj 22-ročná Američanka Sofia Keninová.

Obhajkyniam sa vo všeobecnosti na grandslamoch príliš nedarí. Na Australian Open naposledy titul obhájila v roku 2013 Viktoria Azarenková.

"Určite budem cítiť nejaký tlak, to je asi v tejto pozícii normálne. Ale jednoducho si budem robiť svoju prácu najlepšie ako viem. Teším sa na to, že idem do turnaja ako obhajkyňa," citoval Sofiu Keninovú portál tennisworldusa.org.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Tento rok možno nebude patriť Djokovičovi ani Nadalovi, myslí si Wilander