Prehru dvadsaťjednotky ovplyvnilo prísne vylúčenie

Ivanovi Galádovi premiéra na lavičke dvadsaťjednotky nevyšla.
Ivanovi Galádovi premiéra na lavičke dvadsaťjednotky nevyšla. (Autor: SITA)
SITA|9. feb 2011 o 13:20

Futbalisti do 21 rokov prehrali v prvom prípravnom zápase v roku s Francúzskom 1:3.

BRATISLAVA. Slovenská novo sa tvoriaca futbalová reprezentácia do 21 rokov má spolu s novým realizačným tímom na čele s hlavným koučom Ivanom Galádom (na tomto poste nahradil Borisa Kitku, pozn.) za sebou prvé vystúpenie v kalendárnom roku 2011, pokiaľ ide o výsledok 1:3 - neúspešné.

Na druhej strane je však potrebné povedať, že francúzsky súper, navyše v domácom prostredí, by bol v utorok mimoriadne náročným protivníkom aj pre iné, kvalitnejšie dvadsaťjedenročné výbery na starom kontinente.

Dvojgólová prehra v tomto prípravnom stretnutí na Štadióne Gastona Petita v Chateauroux pred takmer 7000 divákmi určite nezobrala koučovi SR "21" chuť do ďalšej náročnej práce a najmä do blížiacej sa kvalifikácie ME 2013, ktorú mladí Slováci začnú o necelé štyri mesiace - 3. júna domácim súbojom v dosiaľ neoznámenom dejisku proti rovesníkom z Lotyšska.

Poukázali na naše chyby

"V utorok večer sme v Chateauroux odohrali zápas s kvalitným súperom, ktorý poukázal na naše chyby. V hre mojich zverencov sa však vyskytlo aj veľa pozitívnych momentov," uviedol po stretnutí tréner slovenskej dvadsaťjednotky Ivan Galád, ktorý hneď od začiatku duelu poslal na trávnik všetkých štyroch nominovaných legionárov.

V strede obrany nastúpil Tomáš Košút z 1. FC Slovácko, v pozícii defenzívneho záložníka hral Ján Greguš z ďalšieho českého klubu Baník Ostrava, jediného útočníka Ákosa Szarku z FC Petržalka 1898 dopĺňali z oboch krajov Milan Lalkovič z anglického veľkoklubu FC Chelsea a Róbert Mak z nemeckého tímu 1. FC Norimberg.

"Do zápasu sme vstúpili veľmi dobre. Aj napriek inkasovanému gólu sme pôsobili na trávniku lepším dojmom ako domáci tím," vrátil sa slovenský lodivod k prvej dvadsaťpäťminútovke súboja, ktorý sa hral na ťažkom teréne.

Spomenutý úspešný zásah z kopačky Abdoula Camaru v 23. min ešte nebol najdôležitejším momentom zápasu, ten prišiel o tri minúty neskôr. Obranca Marek Hlinka zatiahol ako posledný hráč záchrannú brzdu na unikajúceho Pajota a musel odísť predčasne z trávnika.

Belgický hlavný arbiter Virant ukázal 20-ročnému zadákovi Banskej Bystrice červenú kartu. "Toto prísne vylúčenie ovplyvnilo výsledok stretnutia. Francúzi v presilovke o jedného hráča už potom na ihrisku dominovali," hodnotil ďalej I. Galád.

Snažili sa aj desiati

Pravdivosť jeho slov potvrdili domáci futbalisti na začiatku druhého dejstva, v ktorom dvoma gólmi zvýšili už na 3:0. V 47. min Saivet vysunul Corchiu, ktorý peknou strelou namieril presne. Kapitán domácich sa presadil aj o chvíľu na to, keď najskôr dubnický brankár SR "21" Pavol Bajza vyrazil strelu Riviéra z pokutového kopu, no na dorážku Corchiu už nestačil. Ani táto skutočnosť mladých Slovákov nezrazila definitívne do kolien, naďalej sa snažili o ofenzívu a ohrozovanie bránky Francúzska.

"Pozitívom z našej strany je to, že napriek nepriaznivému stavu a číselnej prevahe súpera sme sa pokúšali stále streliť gól, čo sa chlapcom napokon aj podarilo," doplnil hlavný tréner slovenskej dvadsaťjednotky. V samom závere utorkového duelu kapitán hostí Filip Kiss skvele uvoľnil Adama Žiláka a 19-ročný žilinský stredopoliar znížil a nedovolil domácemu brankárovi Dellemu udržať si v zápase čisté konto.

V spomenutej kvalifikácii o postup na ME 2013 do Izraela sú po minulotýždňovom žrebe v sídle UEFA Nyone súpermi SR "21" v 9. skupine výbery Rumunska, Lotyšska, Kazachstanu a práve Francúzska. Pred ouvertúrou proti mladým Lotyšom odohrajú mladí slovenskí futbalisti ešte tri prípravné zápasy.

"Vzhľadom na to, že tento rok nastúpime v domácom prostredí iba na jeden kvalifikačný duel, chceme dodržať paritu a každý mesiac chceme odohrať jeden prípravný medzištátny súboj. V marci máme dohodnuté stretnutie s Fínskom, v apríli budeme hrať s českými rovesníkmi v Uherskom Hradišti a kvalitného protivníka chceme vybaviť aj na máj," dodal Ivan Galád na margo jarného programu.

V druhej polovici tohto kalendárneho roka čakajú na jeho zverencov tri kvalifikačné duely na súperovej pôde, a to postupne v Kazachstane (6. septembra), Lotyšsku (11. októbra) a Francúzsku (15. novembra). Ako je známe, z každej z desiatich kvalifikačných skupín postúpia do ďalšej fázy ich víťazi spolu so štyrmi najlepšími mužstvami z druhých priečok. Týchto 14 krajín potom ďalší žreb "spáruje" do siedmich dvojíc, z ktorých po dvoch dueloch (doma - vonku) vzíde sedem účastníkov záverečného turnaja ME 2013 v Izraeli.

Francúzsko "21" - Slovensko "21" 3:1 (1:0)

Góly: 47. a 50. Corchia, 23. A. R. Camara - 90. Žilák, ŽK: 45. Guilavogui (Francúzsko "21"), ČK: 26. Marek Hlinka (SR "21") za faul, rozhodoval: Virant (Belg.), 6959 divákov

Zostava SR "21": P. Bajza - Marek Hlinka, Štetina, T. Košút, Čonka (79. M. Kolmokov) - J. Greguš, F. Kiss (90.+ Karaš) - Lalkovič (56. Žilák), Matúš Mikuš (63. S. Štefánik), Mak (46. Poleť) - Á. Szarka (83. Považanec)

Nachádzate sa tu:
Domov