Porto hladko zdolalo Villareal, finále bude asi portugalské

Brazílsky hráč Villarealu Nilmar Honorato (vľavo) ohrozuje argentínskeho hráča Porta Nicolasa Otamendiho.
Brazílsky hráč Villarealu Nilmar Honorato (vľavo) ohrozuje argentínskeho hráča Porta Nicolasa Otamendiho. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. apr 2011 o 23:09

Jediný neportugalský klub v semifinále Európskej ligy UEFA, španielsky Villareal hladko prehral prvý zápas na pôde Porta. Finále bude preto asi súbojom portugalským klubov.

BRATISLAVA. Po úvodných zápasoch semifinále Európskej ligy 2010/2011 vo futbale všetko nasvedčuje tomu, že finále bude portugalskou záležitosťou. Futbalisti španielskeho CF Villarrealu síce vyhrali prvý polčas na ihrisku FC Porto 1:0, ale draci napokon aj vďaka 4 gólom Falcaa zvíťazili 5:1.

"Žltá ponorka" tak ukončila sériu ôsmich zápasov bez prehry, pričom predtým naposledy prehrala v Európskej lige 4. novembra 2010 s tímom PAOK Solún. V druhom semifinálovom súboji vyhrala Benfica Lisabon nad Sportingom Braga 2:1. Odvety sú na programe vo štvrtok 5. mája.

FC Porto (Portug.) - FC Villarreal (Šp.) 5:1 (0:1)

Góly: 49., 67., 75. a 90. Falcao (prvý z pok. kopu), 61. Guarín - 45. Cani, rozhodoval: Björn Kuipers (Hol.)

Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Álvaro Pereira - Guarín (79. Souza), Fernando, Joao Moutinho - Hulk (84. James Rodríguez), Falcao, Cristian Rodríguez (72. Varela)

Villarreal: Diego López - Mario Gaspar, Musacchio, Marchena, Catalá - Cani (71. Matilla), Borja Valero (66. Mubarak), Bruno Soriano, Cazorla - Nilmar (72. Ruben), G. Rossi

Na štadióne Draka začali domáci s ofenzívnymi chúťkami, ale prvú vyloženú šancu mal Villarreal. Zadákom Porta sa v 7. minúte nevydaril ofsajd systém, ale strelu Nilmara, ktorý sa z uhla rútil na bránku, gólman Helton vytlačil. Porto sa nedostalo do obvyklého tlaku, gólom zaváňal jeden rohový kop, na druhej strane "žltá ponorka" hrozila z rýchlych brejkov.

V 28. minúre si na kolmicu do šestnástky nabehol Rossi, ktorý obišiel aj brankára Heltona, ale jeho strelu z uhla do opustenej "svätyne" zastavil vkĺzačkou Rolando. Domáci odpovedali jedovkou Hulka, ale jeho krížny pokus spoza šestnástky tesne minul žrď. Krátko na to, Rossi zblízka špičkou preloboval bránu. V 39. minúte poslal strieľanú prihrávku na päťku Pereira, ale brankár Lopez bol pozorný.

Nepríjemná sprcha pre modro-bielych prišla v závere prvého polčasu, keď po nevinnej akcii zacentroval z pravej strany Nilmar a hlavičkou na prvej žrdi skóroval Cani - 0:1. Krátko po zmene strán ofsajdova pasca domácich zaklapla opäť naprázdno, ale Cazorla sa zľakol šance a zbytočne vo vápne nahrával. Po tomto momente nastal obrat v zápase. Trest prišiel okamžite na druhej strane.

Na kolmicu do šestnástky si nabehol Falcao, ktorý si v súboji s brankárom Lopezom vypýtal faul. Z následného pokutového kopu s prehľadom vyrovnal sám Falcao - 1:1. V 61. minúte si v šestnástke pohotovo spracoval loptu Guarin, zasekol si Soriana, pričom jeho prvú strelu ešte Lopez vyrazil, ale na pohotovú dorážku hlavou už nestačil - 2:1.

Domáci otočili skóre, prebrali iniciatívu a zvýšili svoje sebavedomie v súbojoch jeden na jedného. Aj preto v 67. minúte Hulk preletel obranou žltých dresov a jeho tutovku na podnose poslal z päťky do siete Falcao - 3:1. O osem minút sa do centra z priameho kopu vložil Falcao a rybičkou skompletizoval svoj hetrik - 4:1. Ani to však nebolo jeho posledné slovo, pretože všetko uzavrel až gólom na 5:1 v 90. minúte.

Benfica Lisabon - Sporting Braga 2:1 (0:0)

Góly: 50. Jardel. 59. Cardozo - 53. Vandinho

ŽK: Rodriguez, Vandinho, M. Garcia, rozhodova: Thomson (Škót.),

Benfica: Roberto - Pereira, Luisao, Jardel, Coentrao - Martins (65. Jara), J. Garcia, Peixoto (65. Gaitan) - Saviola (86. Airton), Aimar, Cardozo

Braga: Moraes - M. Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Viana (62. Mossor), Salino - Meyong (55. Custodio), Lima (84. Kaka)

Benfica si začiatku vytvorila územnú prevahu a v 12. minúte po priamom kope rozvlnil sieť Oscar Cardozo, jeho gól však neplatil pre ofsajd. Paraguajský útočník mal v úvodnom polčase ešte dve veľké šance, v prvom prípade však mieril nad bránku a v 44. minúte jeho strela opečiatkovala žrď.

V úvode druhého polčasu sa Benfica dočkala zaslúženého vedúceho gólu v podaní Jardela. Braga síce krátko na to vyrovnala po hlavičke Valdinha, no Cardozo v 59. minúte utešenou strelou do šibenice z priameho kopu opäť zabezpečil Benfice vedenie. Domácim sa už nepodarilo pridať poistku a tak do Bragy pocestujú s najtesnejším náskokom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Porto hladko zdolalo Villareal, finále bude asi portugalské