Pokorila La Manche, chystá sa na Gibraltár. Stopli ju migranti aj Covid

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková.
Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková. (Autor: Archív Z.J.)
Patrik Fotta|31. dec 2020 o 15:14

Jej ďalším cieľom je Gibraltár.

Hoci má panický strach z otvorenej vody, rýb a morských živočíchov, do histórie sa zapísala, keď ako prvá Slovenka preplávala kanál La Manche.

Prvýkrát sa jej to podarilo v roku 2017 v čase 11 hodín a 16 minút, čím vytvorila nový slovenský rekord.

O tri roky neskôr pokorila La Manche so ženskou štafetou. Šesť odvážnych plavkýň zdolalo 32 km dlhú trasu z Anglicka do Francúzska za 12 hodín a 40 minút.

Ďalším cieľom ZUZANY JUSKOVEJ je pokorenie Gibraltárskeho prielivu, no pre situáciu s koronavírusom a migrantmi nevie, či sa jej to podarí už v nasledujúcom roku.

Košická rodáčka, ktorá pracuje ako záchranárka, sa venuje aj otužovaniu.

Keď vyjdete z jazera z ľadovej vody na breh, dostavia sa úžasné endorfíny. Na telo to má obrovský očistný účinok," vraví víťazka ankety Športová osobnosť Košíc za rok 2017.

Je boj v prvej línii s Covidom viac vyčerpávajúci ako preplávať kanál La Manche?

Určite áno. Keď som plávala sama 11 hodín, robila som to pre seba a preto, že som o tom snívala 30 rokov. Sama som si to vybrala a hoci to bolo náročné, bol to pre mňa úžasný zážitok.

Na druhej strane, keď chodím na výjazdy k podozreniam na Covid, je to často náročné kvôli samotným ľuďom.

Tí sa až neuveriteľne ľutujú aj napriek tomu, že ani zďaleka nemajú také vážne príznaky. A už vôbec na tom nie sú tak zle, ako napríklad zranení pri väčšej dopravnej nehode. Všetko je to o hlave a o tom, ako je človek nastavený.

Záchranári a zdravotníci majú byť zaočkovaní na koronavírus medzi prvými. Viete už, kedy očkovanie podstúpite?

Zatiaľ nemáme žiadne bližšie informácie o očkovaní. Vieme len, že by sme mali ísť medzi prvými. Čo sa mňa osobne týka, ja som nebola očkovaná ani proti bežnej chrípke. Tá má účinnosť približne jeden rok. Tu je podľa odborníkov odhadovaná účinnosť asi pol roka.

Mám na to teda svoj názor. Navyše, aj naďalej budeme musieť nosiť ochranné odevy a filtre. Očkovanie teda bude len akousi dodatočnou poistkou a ochranou voči vírusu.

Za posledné týždne sa nápor na nemocnice výrazne zvýšil. Pocítili ste to aj vy?

Samozrejme. Je to extrémne a všetci sme už z toho veľmi vyčerpaní.

Zažívame veľa prípadov, v ktorých sú na tom ľudia zle hlavne po psychickej stránke. Majú svoje vlastné informácie o chorobe, ktoré prijímajú z rôznych pochybných zdrojov a vidieť, že sú vystrašení.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Pokorila La Manche, chystá sa na Gibraltár. Stopli ju migranti aj Covid