Pred štyrmi rokmi tvorili jeden klub. Dnes proti sebe bojujú o postup

V službách Pozby hýri na jeseň veľkou aktivitou 25-ročný odchovanec Kráľovského Chlmca Mário Szücs (11).
V službách Pozby hýri na jeseň veľkou aktivitou 25-ročný odchovanec Kráľovského Chlmca Mário Szücs (11). (Autor: FOTO - ŠK)
Marián Dragúň|6. nov 2021 o 11:45

Pred zápasom graduje napätie.

PODHÁJSKA. V súťaži doteraz - ako jediní - neprehrali. 

V kádri majú najlepšieho (až 26-gólového) strelca súťaže a o jesenný titul ich môže obrať už iba jeden tím. 

Ešte pred tromi kolami trónili na čele poradia dokonca s päťbodovým náskokom a na všetkých sa pozerali z vysoka. 

Dve kolá pred koncom prvej polovice súťaže sa však ich náskok scvrkol na jeden bod, hlavný konkurent v boji o postup do štvrtej ligy sa dotiahol na dostrel a v jesennej derniére sa stretnú v ľútom boji práve na pôde druhého v poradí. 

Pred zápasom roka napätie graduje. 

V najmenšej dedine západniarskej piatej ligy Východ v Pozbe to bude súboj prvých dvoch tímov, ktorý možno smelo nazvať nielen šlágrom celej jesennej časti, ale aj zápasom roka na Šuriansku. Navyše, pôjde o susedské derby, ktoré môže veľa napovedať pred jarnými odvetami v bitke o štvrtú ligu. 

A aby toho nebolo málo, pripomenúť treba i to, že FK Sokol Pozba a ŠK Termál Podhájska tvorili ešte pred štyrmi rokmi jeden spoločný klub pod názvom ŠK Termál Podhájska/Pozba, pričom Pozba hrala ako „béčko“ v nižšej súťaži, ale hráčov si vzájomne požičiavali. Všetci sa dobre poznajú a aj vychádzajú, lenže v malej (tisícovej) Podhájskej a ešte menšej Pozbe (460 obyvateľov) sa dnes futbal zadarmo nehrá, preto je všetkým jasné, že o fazuľky nepôjde a na pozbanskom ihrisku bude v polovici novembra horúco. 

Konkurenčné dediny delí iba päť kilometrov, hrá sa v sobotu 13. novembra a chystajú sa aj fajnšmekri z okolia. V maličkej dedine môže byť problém zaparkovať blízko ihriska. 

Na diaľku lietali aj pikantné odkazy

Piata liga Východ má v tejto sezóne až 18 účastníkov, v septembri sa preto hrali aj dve vložené kolá. Už pred súťažou bolo viac-menej jasné, že o titul jesenného majstra si to rozdajú v „bratovražednom boji“ práve susedia z Podhájskej a Pozby. Papierové predpoklady a sila hráčskych kádrov sa zatiaľ potvrdzujú, obaja kráčajú plece pri pleci a od začiatku figurujú na najvyšších priečkach. 

Lenže, ešte štyri kolá dozadu lietali na diaľku hromy-blesky a aj pikantné odkazy. 

Bolo to v 10. kole, keď favorizovaná Pozba iba remizovala vo Veľkom Kýre 1:1 a prišla tak o dva cenné body. Pozbania boli v prvom polčase lepší, viedli 1:0 a keby z núkajúcich sa šancí ešte do prestávky zvýšili na 2:0, domáci by sa už reálne asi len ťažko vzchopili. Kýrania však v druhom polčase predviedli nevídane emotívny výkon a nakoniec vydreli bod. Pozbania mali po zápase veľké výhrady voči výkonu rozhodcu a v zákulisí videli „prácu“ ich najväčšieho konkurenta. 

Ale naozaj, kto na šlágri kola vo Veľkom Kýre bol, musel vidieť nielen druhopolčasové ohromné nasadenie Kýranov, ale aj miestami nerovný meter arbitrov... 

Svoje krivdy si však už stihla prežiť aj prvá Podhájska, ktorá hneď v prvom kole prišla o víťazstvo pri Ipli v Salke, kde domáci vyrovnali na konečných 3:3 minútu pred koncom z nariadeného pokutového kopu, ktorý bol podľa hostí viac ako prísny. 

Prvá Podhájska teda stále ešte neokúsila horkosť prehry. Okrem spomínanej Salky remizovala ešte v Želiezovciach (2:2), tiež v Mužli (2:2), ale v predminulom 12. kole prvýkrát aj na domácej pôde s Kmeťovom (1:1), čím ukázala, že aj ten najväčší favorit má slabiny.

Pozba prišla o body v 2. kole v Okoličnej na Ostrove, kde prehrala 5:3, hneď nato v treťom remizovala dokonca doma s Dulovcami 0:0, potom ešte vo vloženom 17. v Zemnom (0:0), no a ešte aj v spomínanom 10. kole vo Veľkom Kýre (1:1). 

Futbalisti prvej Podhájskej (v bielom sprava) Tomáš Hatala, Peter Varga a Ukrajinec Ihor Lovska.
Futbalisti prvej Podhájskej (v bielom sprava) Tomáš Hatala, Peter Varga a Ukrajinec Ihor Lovska. (Autor: FOTO - ZG)

Piatoligové karty sú teda rozdané, druhá Pozba má síce o dva góly lepšie skóre, ale o jeden bod menej, ako líder z Podhájskej. V najbližšom kole idú Pozbania do Komjatíc, kým vedúca Podhájska hostí Svodínčanov. 

No a potom je už na programe posledné jesenné kolo a v ňom veľký šláger ŠK Sokol Pozba – ŠK Termál Podhájska, teda bývalé „béčko“ hostí A tím. 

Pred Pozbou trénoval práve Podhájsku

Uplynulý víkend v 13. kole najskôr v sobotu Sokol Pozba na vlastnom trávniku zdolal obávanú Mužlu 2:0. Hostia prišli už aj s trojicou šikovných Ukrajincov (Danylo Papuk, Dmytro Papuk a Dmytro Shyrokov) a hlavnou otázkou bolo, ako si domáci favorit dokáže poradiť práve s triom legionárov. Mužla totiž len kolo predtým obrala o dva body Podhájsku, keď na vlastnom ihrisku remizovala 2:2. 

„Na Ukrajincov sme si dávali naozaj špeciálne pozor, no zápas sme zvládli jednoznačne lepšie ako súper. Okrem dvoch gólov sme ešte tri čisté šance zahodili, čo sa nám ale stáva pravidelne,“ hovorí tréner FK Sokol Pozba Marek Szegény. 

Po zápase mal tréner AC Mužla Zoltán Sováb ťažké srdce na agresivitu domácich. 

Na vylepšenie streleckej bilancie získala Pozba v posledný možný septembrový termín zo štvrtoligového Bešeňova kanoniera Tomáša Benká. „To vôbec neľutujeme, veď Tomáš sa už postupne rozstrieľal a skóre otváral napríklad aj naposledy proti Mužli. Navyše, v mužstve ešte zvýšil konkurenciu a aj „ostražitosť“ ďalších hráčov. 

Zatiaľ mi však k ideálnej zostave zakaždým chýbali dvaja-traja zranení či potrestaní hráči, no smerom k zápasu s Podhájskou sa aj to zlepšuje. 

A keď sa pýtate na šláger s Podhájskou, osobne si myslím, že na jednotlivých postoch máme o čosi väčšiu kvalitu. I keď, samozrejme, nie na všetkých. Výsledky Podhájskej sú vyslovene založené na góloch Petra Nagya, preto bude zaujímavé sledovať, čo ak im napríklad vypadne zo zostavy.“ 

Skúsený Marcel Bagala opustil štvrtoligové Veľké Lovce vôbec po prvýkrát vo veku 39 rokov a teraz hrá za Podhájsku.
Skúsený Marcel Bagala opustil štvrtoligové Veľké Lovce vôbec po prvýkrát vo veku 39 rokov a teraz hrá za Podhájsku. (Autor: FOTO - ZG)

Pre trénera Szegénya bude šláger ešte o čosi pikantnejší, veď tento Levičan trénoval pred Pozbou práve Podhájsku. 

„Aj niektorí hráči už boli v oboch mužstvách, v tom problém nevidím, s hráčmi vychádzame dobre, niektoré zákulisné ťahy však radšej komentovať nebudem. 

My teraz musíme najskôr zvládnuť zápas v Komjaticiach a potom sa už sústredíme na Podhájsku. Dúfam, že na šláger nastúpime v čo najväčšej sile, isté však je už teraz, že doň pôjdeme naplno.“ 

Tréner to bude mať na derby bližšie, ako mužstvo

Prvá Podhájska zvíťazila v nedeľu v Komjaticiach 2:0 dvoma gólmi najlepšieho strelca súťaže Petra Nagya, ktorý otvoril skóre v 17. minúte. Do prvého gólu bol favorit jasne lepší a bolo otázkou času, kedy prvýkrát prekoná domáceho brankára Hajnalu. Kto však na ostro sledovanom zápase bol, videl aj chybu arbitra, ktorý si tesne pred spomínaným gólom nevšimol faul na domáceho hráča a hru neprerušil. 

Po góle bol ale prekvapujúci ďalší vývoj zápasu, v ktorom ašpirant na postup už tak nevynikal a mal aj „hluché“ fázy hry. S tým súhlasil aj hrajúci tréner ŠK Termál Podhájska Alexander Soboňa. „Po góle naozaj prišlo čiastočné uspokojenie, ale zápas sme mali pod kontrolou. Myslím, že sme sa naň dobre pripravili a vyhrali zaslúžene.“ 

Bývalý futbalista treťoligových Veľkých Ludiniec sa nenechal zaskočiť ani otázkou, čo urobí, keď mu zo zostavy vypadne kanonier Peter Nagy, ktorý dal 26 zo 41 gólov celého mužstva. „Aj na to máme pripravené alternatívy, veď futbal nehrá jeden hráč. Aj v Komjaticiach nám chýbal napríklad Kamil Pavlatovský, alebo ešte predtým Ihor Lovska.“ 

A čo hovorí hrajúci tréner lídra súťaže na nedávnu nečakanú domácu stratu s Kmeťovom (1:1), po ktorej sa náskok na čele scvrkol na jeden bod. „Nie sme profesionáli a netrénujeme napríklad každý deň. Jednoducho, nevyšiel nám zápas podľa predstáv.“ Ale o to bude šesťbodový duel Pozba – Podhájska náročnejší... „Áno, ale najskôr musíme doma zvládnuť stretnutie so Svodínom. My sme ešte neprehrali a na Pozbu pôjdeme v prvom rade hrať futbal.

Máme široký, 19-členný káder, myslím si, že trénujeme najviac v súťaži, preto sa nemáme čoho báť. Pôjdeme v prvom rade neprehrať,“ zakončil 41-ročný lodivod žijúci v Bardoňove, ktorý to bude mať na šláger do susednej Pozby z opačnej strany ešte bližšie, ako jeho mužstvo z Podhájskej. ...len tri kilometre.

Tabuľka V. liga - Východ ZsFZ

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Termál PodhájskaŠK Termál PodhájskaŠK Termál Podhájska
34
26
6
2
97:27
84
P
V
V
V
V
2
FK Sokol PozbaFK Sokol PozbaFK Sokol Pozba
34
25
6
3
122:29
81
V
V
P
V
V
3
FC Okoličná na OstroveFC Okoličná na OstroveFC Okoličná na Ostrove
34
21
4
9
78:44
67
V
V
R
R
V
4
ŠK ŠuranyŠK ŠuranyŠK Šurany
34
19
4
11
71:48
61
V
P
R
V
V
5
FC Veľký KýrFC Veľký KýrFC Veľký Kýr
34
18
6
10
92:55
60
V
P
V
V
R
6
MŠK ŽeliezovceMŠK ŽeliezovceMŠK Želiezovce
34
18
3
13
66:65
57
P
P
P
V
P
7
Športový klub SvodínŠportový klub SvodínŠportový klub Svodín
34
17
3
14
90:66
54
V
P
R
V
V
8
ŠK KmeťovoŠK KmeťovoŠK Kmeťovo
34
14
10
10
78:51
52
P
V
R
P
R
9
TJ SalkaTJ SalkaTJ Salka
34
15
6
13
75:56
51
V
R
V
R
V
10
FC KomjaticeFC KomjaticeFC Komjatice
34
15
5
14
61:59
50
V
P
P
R
V
11
TJ AC MužlaTJ AC MužlaTJ AC Mužla
34
14
5
15
80:73
47
V
V
V
R
P
12
OŠK LipováOŠK LipováOŠK Lipová
34
11
8
15
56:60
41
P
R
V
P
P
13
TJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva Bánov
34
11
5
18
54:91
38
P
V
P
P
V
14
ŠK PodlužanyŠK PodlužanyŠK Podlužany
34
10
5
19
50:77
35
P
V
V
P
V
15
FC DulovceFC DulovceFC Dulovce
34
10
4
20
43:79
34
P
V
P
P
P
16
OŠK Svätý PeterOŠK Svätý PeterOŠK Svätý Peter
34
7
3
24
46:108
21
V
P
P
P
P
17
OŠK Dolný OhajOŠK Dolný OhajOŠK Dolný Ohaj
34
6
1
27
47:114
19
P
P
P
V
P
18
TJ AGRO ZemnéTJ AGRO ZemnéTJ AGRO Zemné
34
6
2
26
48:152
14
P
P
V
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pred štyrmi rokmi tvorili jeden klub. Dnes proti sebe bojujú o postup