Po štrnástich rokoch vypadol z najlepšej desiatky. Federer sa cíti na 25

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. nov 2016 o 15:00

Švajčiar ukončí rok 2016 na šestnástej priečke.

BRATISLAVA. Švajčiarsky tenista Roger Federer už v júli ohlásil predčasný koniec sezóny, aby si dal dokopy boľavé koleno a chrbát.

V budúcom roku však treba rátať s jeho plnohodnotným návratom do súťažného diania.

Prípravu prirovnal k futbalu

Podľa kondičného trénera Pierra Paganiniho sedemnásťnásobný grandslamový šampión sa začal pripravovať už štyri týždne po tom, čo sa vzdal druhej polovice práve vrcholiaceho súťažného ročníka s cieľom oddýchnuť si a zregenerovať.

Paganini tvrdí, že v januári sa 35-ročný Švajčiar plne sústredí na dosiahnutie úspechu na Australian Open v Melbourne, pričom predtým by mal absolvovať aj jeden prípravný turnaj.

Záverečnú prípravu na novú sezónu by mal absolvovať v Dubaji v Spojených arabských emirátov.

"V príprave sme odviedli veľa, ale ešte sme neskončili. Je to ako futbalový zápas a my sme momentálne kdesi v 70. minúte. Čiže do konca ešte čo-to zostáva. Posledných päť týždňov roka je mimoriadne dôležitých, aby sme zavŕšili to, čo sme naštartovali 27. augusta," skonštatoval Paganini na webe tennisworldusa.com.

Cíti sa ako 25-ročný

Tenisovú verejnosť zároveň ubezpečil, že Federer sa vráti na dvorce v solídnej fazóne, lebo v tréningu nič neoklamal.

V príprave sme odviedli veľa, ale ešte sme neskončili. Je to ako futbalový zápas a my sme momentálne kdesi v 70. minúte. Čiže do konca ešte čo-to zostáva.


Pierre Paganini, kondičný tréner Rogera Federera

"Jeho zanietenie a oddanosť tenisu sú možno ešte väčšie ako kedysi. Môžem pochybovať o človeku, ktorý sa smeje pred každým tréningom a potom vydá zo seba všetko? Tvrdím, že sa cíti na 25 rokov a nie na svoj skutočný vek," dodal Paganini.

Švajčiar zatiaľ naposledy absolvoval súťažný duel v semifinále tohtoročného Wimbledonu, keď prehral s Kanaďanom Milosom Raonicom.

Napriek tomu sa niekdajšiemu lídrovi svetového rebríčka vo dvojhre už po štrnásty raz za sebou ušla pocta najobľúbenejšieho tenistu u fanúšikov.

Mimo top 10 po štrnástich rokoch

Bazilejský rodák má na konte 33 anketových prvenstiev v rôznych sekciách. Súťažná pauza stála Federera pokles na šestnáste miesto rebríčka ATP, na ktorom bude aj zimovať.

Grandslamový rekordér sa pred dvoma týždňami ocitol mimo Top 10 prvýkrát od 13. októbra 2002. Stalo sa to po 734 týždňoch bez prerušenia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Po štrnástich rokoch vypadol z najlepšej desiatky. Federer sa cíti na 25