Holandský volejbalista, odsúdený za znásilnenie, sa rozhodol. Prehovoril o ukončení kariéry

Steven van de Velde.
Steven van de Velde. (Autor: REUTERS)
REUTERS|14. aug 2024 o 12:16

Van de Velde bol v roku 2016 v Británii odsúdený na štyri roky väzenia po tom, ako ho usvedčili zo znásilnenia 12-ročného dievčaťa.

AMSTERDAM. Holandský plážový volejbalista Steven van de Velde, odsúdený za znásilnenie, povedal, že ak sa jeho účasť na medzinárodných turnajoch bude naďalej stretávať s námietkami, zváži ukončenie svojej športovej kariéry.

Van de Velde, ktorý tento týždeň štartuje na majstrovstvách Európy v plážovom volejbale v Holandsku, čelil rozsiahlej kritike za účasť na olympijských hrách v Paríži a časť publika na neho pokrikovala.

V prvom rozhovore od hier povedal, že zvažuje svoju športovú budúcnosť.

"Bola to ťažká skúsenosť, ktorú som ešte úplne nespracoval. Záver môže byť určite taký - nestojí to za to. Určite pre moju rodinu. Takže určite budem brať do úvahy ich názor," povedal holandskej televízii NOS v rozhovore odvysielanom v utorok.

Van de Velde bol v roku 2016 v Británii odsúdený na štyri roky väzenia po tom, ako ho usvedčili zo znásilnenia 12-ročného dievčaťa. V čase spáchania činu mal 19 rokov.

Vo väzení strávil 13 mesiacov - jeden rok v Británii a jeden mesiac v Holandsku. Podľa holandského práva bol jeho trestný čin prekvalifikovaný na menej závažný trestný čin spáchania nemravného konania a trest mu bol znížený.

Van de Velde sa v roku 2017 vrátil do súťaží plážového volejbalu, ale jeho výber na parížske hry široko odsúdili ostatné delegácie, ako aj skupiny na ochranu práv žien.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Holandský volejbalista, odsúdený za znásilnenie, sa rozhodol. Prehovoril o ukončení kariéry