Podmaníková zažije debut na OH. Mami, dala som to, vravela

Andrea Podmaníková.
Andrea Podmaníková. (Autor: SITA)
TASR|2. júl 2021 o 07:55 (aktualizované 2. júl 2021 o 08:40)

Do Tokia bude cestovať aj Richard Nagy.

BRATISLAVA. Slovenské bazénové plávanie napokon bude mať svoje zastúpenie na olympijských hrách 2020 v Tokiu. 

Ani jeden z reprezentantov síce nesplnil kvalifikačný A-limit, no Richard Nagy s Andreou Podmaníkovou budú štartovať v olympijskom bazéne vďaka pozvánke od Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA).

Nagy: Hurá do tréningu 

Obaja sa predstavia v dvoch disciplínach. Podmaníková pri olympijskom debute bude štartovať na 100 a 200 m prsia. Nagy, ktorý sa zúčastnil aj na OH 2016 v Riu de Janeiro, absolvuje 400 m polohové preteky a 200 m motýlik.

V Brazílii vytvoril v polohovke časom 4:13,87 min. nový národný rekord a obsadil 9. miesto. Od postupu medzi elitnú osmičku ho vtedy delilo 33 stotín.

Nagy si v Riu pri premiére pod piatimi kruhmi vyskúšal aj súťaž v diaľkovom plávaní, na 10 km trati skončil dvadsiaty.

"Som rád, že sa to opäť podarilo. Je škoda, že tentokrát to nebolo cez A-limit a doteraz som na to potvrdenie čakal, ale vyšlo to, teším sa a hurá do poslednej fázy tréningu," uviedol prostredníctvom sociálnej siete.

Podmaníková: Som hrdá a odhodlaná

Dvadsaťtriročnej Podmaníkovej, ktorá trénuje v USA, sa splnil sen.

"Vo štvrtok podvečer som sa dozvedela jednu z najkrajších správ. Správu, ktorú stále spracovávam. Aj keď s odretými ušami a B-limitom som sa aj s Richardom Nagyom kvalifikovala na tohtoročné OH.

Som hrdá a odhodlaná reprezentovať Slovensko v Tokiu. Chcela by som sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na mojej ceste a tak aj prispeli k dosiahnutiu môjho sna.

Tiež ďakujem všetkým, ktorí mi fandili a verili aj v nepriaznivých momentoch," uviedla Podmaníková pre oficiálny web Slovenskej plaveckej federácie (SPF).

A na svojom instagrame dodala: "Mami, dala som to." 

Radosť z dvoch olympijských miesteniek neskrýval ani prezident SPF Ivan Šulek.

"S veľkým potešením som prijal správu od FINA v nočných hodinách, že účasť na OH v Tokiu má potvrdenú aj jeden muž a jedna žena zo Slovenska.

Andrea Podmaniková a Richard Nagy sa najviac priblížili k A-limitu. Veľmi by som si želal, ak by FINA posunula do Tokia ešte aspoň dvoch plavcov so splneným limitom, nie je to však v našich rukách," uviedol Šulek. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Podmaníková zažije debut na OH. Mami, dala som to, vravela