Platini sa nezvdáva myšlienky zavedenia platového stropu

Michel Platini
Michel Platini (Autor: reuters)
SITA|19. feb 2009 o 14:15

Prezident Európskej futbalovej únie Michel Platini v stredu vystúpil pred Európskym parlamentom s príhovorom, v ktorom sa zameral na zavedenie platového stropu v európskych tímoch a ochranu mladých vychádzajúcich futbalových hviezd.

BRUSEL. Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini v stredu vystúpil pred Európskym parlamentom s príhovorom, v ktorom sa zameral na zavedenie platového stropu v európskych tímoch a ochranu mladých vychádzajúcich futbalových hviezd.

Platini chce platový strop aj vtedy, ak by sa mali porušiť zásady voľného obchodu

Päťdesiattriročný Francúz žiadal, aby Európska únia netrvala na dodržaní zásady voľného obchodu a povolila finančne obmedziť rozpočet futbalových klubov, podobne ako je to v kanadsko-americkej hokejovej súťaži NHL. Platini apeloval najmä na fakt, aby v európskych súťažiach vládla finančná vyváženosť medzi jednotlivými mužstvami. Šport by podľa jeho názoru nemal byť ekonomickou aktivitou.

"Futbal v ostatnom období neuveriteľne expandoval. Musím priznať, že je v ohrození. Športové odvetvie je veľmi špecifické, kategoricky patrí do úplne inej sféry, nie do hospodárskej. Odmietam názor, že profesionálny šport je len ekonomickou aktivitou. Preto si myslím, že by v ňom nemali platiť všeobecné zákony Európskej únie," žiadal Platini legislatívnu výnimku pre futbalové odvetvie. Vo svojom príhovore spomenul neschopnosť klubov zvládať všetky finančné výdavky.

"Po konzultácii s predstaviteľmi viacerých popredných tímov starého kontinentu som dospel k záveru, že finančné požiadavky na nich sú stále vyššie. Snažíme sa preto vymyslieť systém, ktorým by sme im nejakým spôsobom pomohli. Mala by to byť akási kombinácia obmedzenia výplat hráčov, zamestnancov klubov a prestupových čiastok. Presadzujem názor, že UEFA by mala byť schopná nezávisle rozhodnúť o tom, aké podmienky budú mať jednotlivé tímy v európskych pohárových súťažiach," hovorí.

"Musíme si obhájiť právo nastaviť pravidlá v súťaži, ktorej sme organizátormi. Zatiaľ sme len na začiatku, postupným dialógom s predstaviteľmi klubov určite dospejeme k určitému konsenzu, aby boli spokojné všetky zúčastnené strany. Myslím si, že v konečnom dôsledku posilníme celý systém a zabránime potenciálnym rizikám, aby zruinovali taký krásny šport, akým je futbal," používal expresívne výrazy prezident UEFA.

"Prosím vás, nesnažte sa nás pomocou legislatívy zastaviť v dosiahnutí finančného fair play medzi mužstvami. Nesnažte sa zastaviť naše prirodzené morálne konanie. Zvlášť, keď všetci (hráči, kluby aj národné futbalové asociácie a federácie) súhlasia s mojím predbežným návrhom," prezentoval svoje predstavy o futbalovej budúcnosti Platini pred zákonodarnou inštitúciou Európskej únie.

Francúz chce takisto chrániť mladých futbalistov

V ďalšej časti príhovoru sa zameral na obmedzenie veku hráčov pri podpisovaní profesionálnych zmlúv.

"V televízii sa čoraz častejšie objavujú reportáže o mladých nádejných futbalistoch. Napríklad deväťročného brazílskeho chlapca prirovnávajú k Ronaldinhovi, v dôsledku čoho sa ho takmer všetky špičkové európske kluby snažia zlanáriť do svojich radov a napriek jeho mladému veku mu ponúkajú podpísanie niekoľkoročného kontraktu. To nie je správne," prizvukuje šéf UEFA.

"Platiť dieťaťu za to, že bude neustále kopať do lopty, je ako platiť mu za prácu pri výrobnej linke v nejakej továrni. Som presvedčený, že hráči by nemali podpisovať profesionálne zmluvy pred dovŕšením osemnástich rokov. Na pôde EÚ sa diskutuje o voľnom pohybe osôb a kapitálu. Ja tu však hovorím o ochrane detí," razantne žiadal o dodržiavanie ľudských a zvlášť detských práv

Nachádzate sa tu:
Domov