Platini nespokojný s prípravami ME 2012

SITA|18. apr 2008 o 14:02

VARŠAVA 18. apríla (SITA) - V piatok 18. apríla uplynul presne rok od chvíle, keď v Cardiffe ohlásil prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini výsledok hlasovania o dejisku finálového ...

VARŠAVA 18. apríla (SITA) - V piatok 18. apríla uplynul presne rok od chvíle, keď v Cardiffe ohlásil prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini výsledok hlasovania o dejisku finálového turnaja majstrovstiev Európy 2012. Organizátormi sa stali Ukrajina a Poľsko. "Obrovský výbuch radosti sa vtedy niesol celým Poľskom. Čo sa však odvtedy udialo? Musíme priznať, že pokiaľ ide o organizáciu a prípravy na toto podujatie - nič,“ uvádza piatkové vydanie poľského denníka Przeglad Sportowy. Podľa autora článku sa v Poľsku netešili iba fanúšikovia futbalu. Výstavba infraštruktúry v súvislosti s EURO 2012 sľubovala vyše stotisíc pracovných miest, obrovské zahraničné investície. Nemajú totiž vyrásť iba nové štadióny, ale aj 1605 km diaľnic, 2418 km rýchlostných ciest, nové hotely, veľká rekonštrukcia čaká poľské letiská. Oficiálne prognózy hovoria o tom, že Poľsko by mohlo navštíviť v roku 2012 vyše 20 miliónov turistov, ktorí by "nechali“ v krajine okolo 40 miliárd zlotých (cca 360 mld Sk). Realita je však iná. "Na miestach, kde majú stáť nové štadióny, nevidno robotníkov ani mechanizmy. Výstavba diaľnic ide slimačím tempom, v roku 2007 odovzdali do prevádzky 32 km. To je dôvod biť na poplach,“ pokračuje Przeglad Sportowy.

Žarty sa skončili, keď koncom januára vyslovil nespokojnosť s prípravami prvý muž európskeho futbalu Michel Platini. Apeloval na Poliakov a Ukrajincov, aby sa zobudili. Vyslovil však vtedy presvedčenie, že sklz, ktorý obe krajiny nabrali hneď na začiatku, dokážu ešte zmazať. "Dal nám čas do konca júna, aby sa to zmenilo,“ pokračuje komentár v poľskom denníku. Koncom marca však Platini znovu pohrozil, keď v talianskych médiách (Taliansko prehralo boj o organizáciu EURO 2012 práve s Poľskom a Ukrajinou - pozn.) vyslovil pochybnosti, či Poľsko a Ukrajina sú schopné zorganizovať také veľké podujatie, akým je záverečný turnaj majstrovstiev Európy. "Skúšali sme ich zobudiť. Uvidíme o niekoľko mesiacov,“ tvrdí Platini.


Nachádzate sa tu:
Domov