Platini chce zabrániť skupovaniu nádejných hviezd

Michel Platini
Michel Platini (Autor: reuters)
SITA|15. máj 2008 o 19:08

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) chce zabrániť veľkým klubom v skupovaní mladých talentovaných hráčov. Hranica sa má zdvihnúť na 18 rokov.

MANCHESTER 15. mája (SITA, AP) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini chce zabrániť, aby veľké futbalové kluby skupovali mladých nádejných futbalistov.

Francúz to chce docieliť tým, že prvý profesionálny kontrakt každého futbalistu musí mladík podpísať s klubom, v ktorom vyrastal, a ktorý ho vychoval. Ďalej mieni lobovať za to, aby sa súčasné pravidlo Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktoré bráni prestupom hráčov mladších ako 16 rokov, zmenilo tak, že veľkokluby budú môcť získavať talenty z iných klubov až po dovŕšení 18. roku.

Túto iniciatívu UEFA už nepriamo podporil aj Európsky parlament, ktorý minulý týždeň prijal opatrenia sprísňujúce podmienky prestupov. "Náš prezident hovoril o myšlienke, podľa ktorej by každý futbalista musel svoju prvú zmluvu podpísať s klubom, ktorý ho vychoval," uviedol William Gaillard, špeciálny poradca Platiniho, a dodal: "Podľa neho majú veľké kluby najlepších hráčov a trénerov. Ak však budú vlastniť aj najlepších mladíkov, bude to znamenať koniec futbalu, ako ho poznáme v súčasnej podobe.

Nachádzate sa tu:
Domov